MEER DAN DE MAINFRAME

Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Een van de klemtonen op de jongste CA World-conferentie was het gebruiksvriendelijker maken van de hele productportefeuille. “Die tendens is een jaar of vijf geleden ingezet maar komt nu in een stroomversnelling”, zegt Steven Moerman, country manager België en Luxemburg voor CA.

CA Technologies wordt vaak vereenzelvigd met de mainframe en die blijft erg belangrijk voor ons, maar de voorbije jaren zijn we enorm gediversifieerd. Daarom willen we de nieuwe drive naar digitale transformatie op al die platformen stimuleren”, stelt Moerman. “Een van de manieren om dat te doen, is onze producten gebruiksvriendelijker maken. Onze klanten hebben geen zin meer om lange en tijdrovende leerprocessen door te maken, ze willen snel aan de slag kunnen en resultaten boeken.”

AGILE

En dat begint volgens ceo Mike Gregoire met meer agile werken. Daartoe heeft het bedrijf op zijn jongste conferentie onder meer uitbreidingen van zijn DevOps portefeuille aangekondigd, in casu voor CA Performance Management, CA Application Performance Management en CA Virtual Network Assurance om de samenwerking tussen DevOps-teams te verbeteren en zo de introductie van nieuwe software releases te versnellen. Voor CA APM betekent dat bijvoorbeeld nieuwe en verbeterde analytics die samen met een hernieuwde interface een vlotter inzicht in gebruikerservaringen mogelijk moeten maken, zowel voor cloud-, mobiele als on-premise toepassingen.

“Centraal op die weg naar agile staat ons SaaS-platform CA Agile Central”, zegt Ayman Sayed, president en chief product officer bij CA. “Hier hebben we vooral aan het verbeteren van het gebruiksgemak gewerkt – toegang tot het hele platform vanuit één enkel scherm, gefilterd en gepersonaliseerd, met een snelle toegang tot links en details die in een bepaalde context belangrijk kunnen zijn, en met gedeelde updates in real time. De klemtoon ligt hier echt op teamwerk met een hub waar teams hun werk kunnen plannen, uitzetten en opvolgen. CA Agile Central kan enterprise wide agility wel ondersteunen maar het kan enkel slagen als het hele developer team er honderd procent achter staat.”

EN MEER SAMENWERKING

Het is een tendens die ook in ons land heel duidelijk wordt, zegt Steven Moerman.” Ook hier zien we nu bij onze klanten echte DevOps-teams ontstaan, vooral in de grotere bedrijven. Je hoort niet langer : wij developers hebben het ontwikkeld, operations moet het nu maar overnemen. Dat is verleden tijd, het is de markt zelf die hier stuurt en vragende partij is. We merken ook dat steeds meer bedrijven gaan diversifiëren met agile ontwikkeling, om sneller te gaan. Dezelfde evolutie is trouwens ook binnen CA zelf merkbaar. We werken veel meer samen met onze klanten bij de ontwikkeling van nieuwe dingen, het is een totaal andere mindset.”

Samenwerking is er ook met partners. “In België hebben we met een aantal grote klanten wel rechtstreekse contacten, maar de focus ligt sterk op het partnerlandschap, ook wereldwijd overigens. In België zijn er, naast de nichepartners op een aantal domeinen, vier grote strategische partners – Dimension Data is samen met Simac onze partner bij uitstek voor al wat onze enterprise management oplossingen betreft, Sogeti voor al wat security aangaat, en Crossroad voor project en portfolio management. Die partners zijn levensbelangrijk voor ons want je kan nu eenmaal niet alles zelf doen, vooral door de diversificatie die CA nu doormaakt. In tegenstelling tot vroeger heeft CA nu niet enkel de grote vendors als concurrent maar ook een massa kleinere spelers en start-ups in nichemarkten – en dat is een hele uitdaging.”

HET JUISTE PAD

Als u de verschillende Magic Quadrants van Gartner bekijkt, dan moet u toch vaststellen dat bij de naaste concurrenten nog altijd de vertrouwde oude namen zitten : IBM, Tibco en Red Hat voor API management, BMC voor workload automation, Microsoft voor PPM enzovoort. Maar haast alle analisten laten zich wel positief uit over de nieuwe wind die sedert zowat anderhalf jaar door CA waait. Vooral de verbeterde marketing en een aantal strategisch overnames kunnen op bijval rekenen. BlazeMeter, een open source performance testing tool dat in september vorig jaar werd ingelijfd, is daar een goed voorbeeld van want het past perfect in de uitbreiding van CA’s DevOps-portefeuille en is intussen al geïntegreerd in CA APM.

Ceo Mike Gregoire plaatste op CA World nochtans een kanttekening bij overnames : “Wij willen de geschiedenis ingaan als een bedrijf dat op de eerste plaats uitstekende software bouwt en niet een dat software koopt. We blijven immers zelf innoveren, zowel binnen het bestaande gamma als met nieuwe producten. En we voelen ons goed in ons vel, we worden steeds alerter en staan veel dichter bij onze klanten.” Steven Moerman sluit zich daar bij aan : “Ook hier zie je de shift die CA doorgemaakt heeft. Waar CA vroeger bij overnames de bedrijven een zeer grote zelfstandigheid liet en de software vaak verder ontwikkeld werd als een eiland, zie je nu dat alles heel snel geïntegreerd wordt binnen de bestaande portefeuille en dat is ook veel waardevoller naar klanten toe.”

TROUW AAN DE MAINFRAME

Ondanks die plejade aan producten voor andere platformen blijft CA toch nog altijd de mainframe trouw. En terecht. Uit recent onderzoek blijkt dat 55 procent van de enterprise apps een mainframe nodig heeft, 70 procent van alle enterprise transactions langs een mainframe passeert, en 70 tot 80 procent van corporate data nog altijd op die mainframe zit. Logisch dan ook dat CA dat mainframegebruik nog wil verbeteren en versnellen. Daartoe lanceerde het op de conferentie onder meer CA Mainframe Operations Intelligence, een nieuwe suite die gebruik maakt van machine learning en embedded analytics om sneller abnormale operationele patronen te ontdekken en automatisch oplossingen op te starten met het doel onnodige en dure downtime te vermijden.

Geen overbodige luxe, vermits een recente studie van Freeform Dynamics aan het licht bracht dat minder dan de helft van de mainframegebruikers hun operationele omgeving voldoende efficiënt vonden. En dat nu ze net weer ontdekt hebben hoe geschikt mainframes eigenlijk zijn voor hun digitale business : ze zijn heel robuust, goed beveiligd en erg schaalbaar. De hernieuwde cross-enterprise Application Performance Management tools passen precies in dit plaatje. Ze correleren data van verschillende bronnen, zowel van mainframes als van cloudsystemen, met real-time voorspellingen over het gedrag van de infrastructuur. Ook de nieuwe versie van CA Workload Automation sluit hier naadloos bij aan om met behulp van analytics de beschikbare capaciteit te optimaliseren en de complexiteit van het beheer weg te nemen. We vonden vooral de slogan die CA hier hanteert heel typerend : ‘CA Workload Automation – because the middle of the night is for sleeping’.

BUILD TO CHANGE

Een thema dat doorheen heel de conferentie terugkwam, was ‘build to change’. “Wil je in de vierde industriële revolutie nog kans op slagen maken, dan moet je vandaag de mentaliteit omgooien”, beklemtoonde Mike Gregoire. “Als je een bedrijf wilt bouwen dat blijft bestaan, dan moet je het bouwen om te veranderen.” Met andere woorden : zorg ervoor dat je bedrijf flexibel is om onmiddellijk op marktevoluties te kunnen inspelen. “Software zal hier een cruciale rol gaan spelen want het is opgeklommen van een ondersteunende naar een bepalende rol in het DNA van elke business. Software zal doorslaggevend worden voor het succes van een bedrijf, en oplossingen zoals CA Agile Central kunnen dan een ideale uitvalsbasis worden om die vereiste flexibiliteit aan te reiken”, aldus Gregoire.

Frans Godden

“Wij willen de geschiedenis ingaan als een bedrijf dat software bouwt, niet een dat software koopt.”

“Software zal doorslaggevend worden voor het succes van een bedrijf”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content