Na de consumentenversie krijgt de Intel Skylake-chipreeks ook een zakelijke variant die de naam vPro draagt. Die belooft enkele nieuwigheden die verder gaan dan louter betere prestaties. En dat is nodig, want vandaag heb je meer nodig dan snellere chips en een nieuwe Windows om gebruikers te overtuigen.

De hardware-prestaties van de consumenten-Skylake en de zakelijke Skylake zijn identiek. Intel belooft ten opzichte van vijf jaar oude laptops (met andere woorden : bedrijven die hun pc-park dringend moeten vernieuwen) 2,5 x betere prestaties, drie keer langere autonomie en een snellere terugkeer uit slaapstand.

Maar we weten dat Intel zijn chips elk jaar sneller maakt, we zouden zelfs teleurgesteld zijn mocht dat niet het geval zijn. Waar het bij vPro om draait zijn de extra functies voor op de werkvloer, of voor die momenten dat je niet op kantoor werkt.

Zo is er Intel Unite, een collaboratietool voor het delen van schermen (maar ook voor conferencing) die je op een kleine pc in de ruimte laat draaien en waarmee je meteen verbinding kan maken om bijvoorbeeld je scherm te projecteren. Dat kan enerzijds omdat je op het bedrijfsnetwerk zit (zelfs vanuit een satellietkantoor), of omdat je in de nabijheid bent van het wifi-netwerk dat die pc zelf uitzendt. Intel partnert hiervoor met Logitech, dat de software in zijn conferencing-oplossingen integreert.

SMB Advantage is, zoals de naam zelf aangeeft, er vooral voor de KMO-markt. Deze tools omvatten onder meer een chat-applicatie, de mogelijkheid om bestanden en schermen te delen, maar ook om onbekende usb-sticks te verbieden (of pas te aanvaarden na een pincode van de gebruiker). “Je kan zelfs hele types van toestellen standaard toelaten of verbieden als je wil”, licht Tom Garrisson, vicepresident client computing group en general manager business client platforms divisions bij Intel toe.

Een interessant detail is dat niet je hele pc-park over vPro-chips moet beschikken om dit te gebruiken. Er is een volwaardige versie (verwerkt in de firmware) voor zakelijke toestellen, een basisversie voor gewone Intel-pc’s die minder ruimte inneemt in de firmware en een zogenaamde companion application voor smartphones of tablets die niet op Intel draaien, en voor andere toestellen.

MEER CONTROLE, MINDER WACHTWOORD

Maar het paradepaardje van de vPro is Intel Authenticate : multi-factor toegangscontrole die je invult zoals je dat zelf wil. Zo kunnen de toestellen rekening houden met een pincode, een vingerafdruk, de aanwezigheid van een bedrijfsnetwerk of van een persoonlijk toestel zoals een smartphone.

Dat laatste ging gepaard met een interessante demo waarbij je als gebruiker zowel je smartphone in de buurt moet hebben (via Bluetooth), als een vingerafdruk moet ingeven. Daarbij kan je bijvoorbeeld instellen dat een pc zichzelf vergrendeld zodra de smartphone (en zo waarschijnlijk ook de gebruiker) niet meer in de buurt is.

Ook kan je kiezen om pakweg op het bedrijfsnetwerk enkel de smartphone nodig te hebben, terwijl je in een onbekende netwerkomgeving net wel twee vormen van authenticatie nodig hebt om toegang te krijgen. “Eigenlijk is dit goed voor beide partijen”, zegt Garrisson. “De beheerder kan eenvoudig en flexibel multi-authenticatie invoeren en de gebruiker moet zelfs geen wachtwoord meer onthouden.”

Intel kijkt uit naar de reactie op de zakelijke markt. Niet in het minst omdat er niet alleen nieuwe chips zijn, maar ook een nieuwe versie van Windows dat traditioneel gezien de pc-verkoop een stevige boost geeft.

“We merken dat wanneer bedrijven Windows 10 uitrollen, dat meestal op nieuwe hardware is, licht Garrisson toe. Al is Intel niet bang dat dat stilvalt nu Microsoft heeft aangekondigd dat het geen versies meer zal uitbrengen maar wel updates die het bestaande OS telkens upgraden. “We stellen wel de vraag aan onszelf hoe dit de hardware-refresh beïnvloedt. Maar we gaan er van uit dat mensen om meerdere redenen hun toestel zullen vervangen. Bijvoorbeeld omdat een machine van drie jaar oud minder productief is en vaker problemen krijgt. Dus we verwachten wel dat die driejarencyclus min of meer behouden blijft.”

Intel geeft geen precieze cijfers, maar volgens het bedrijf is de vPro-reeks goed voor twintig tot dertig procent van de pc-chips en is de verkoop ervan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. “Het begon als een beheersoplossing tien jaar geleden, vooral voor desktops, en dat hebben we telkens uitgebreid en vereenvoudigd.”

Zijn Intel’s oplossingen uniek ? Neen, de kans is groot dat u bij bepaalde softwareleveranciers gelijkaardige collaboratietools of securityoplossingen kan vinden. Maar Intel integreert ze wel tot op chipniveau en dat maakt dat de processoren niet louter de motor zijn van een pc, maar ook deels voor beheerder en enabler spelen.

Een nodige shift want vandaag wil de gebruiker bij een nieuwe pc nog steeds snellere prestaties, maar ook veel meer. “Op bedrijfsniveau ligt onze focus nog steeds op Moore’s Law”, zegt Garrisson. “Maar ook op het integreren van functionaliteiten en het delen van intellectueel eigendom binnen het bedrijf. We blijven trouw aan die hogere prestaties, dat zit in onze vezels. Maar Moore’s Law, steeds meer transistors op kleinere chips krijgen, zorgt er ook voor dat je nieuwe integraties kan doen. Vroeger had je aparte hardware voor het netwerk. Vandaag kan dat op de chip.”

Intel nam een paar jaar geleden beveiligingsbedrijf McAfee over en de resultaten daarvan zien we nu onder meer in deze reeks. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je alle assets in je bedrijf kan gebruiken. Identiteitsdiefstal is een acuut probleem en de helft van de aanvallen hebben te maken met het stelen of misbruiken van inloggegevens. Als we die dreiging kunnen wegnemen, dan breng je verbetering naar de sector. Dat is niet enkel een kwestie van goede hardware, software of firmware, maar een combinatie van die drie om een ernstig probleem op te lossen.”

Pieterjan Van Leemputten

“Het paradepaardje van de vPro is Intel Authenticate: multi-factor toegangscontrole die je invult zoals je dat zelf wil”

“We verwachten dat de driejarencyclus min of meer behouden blijft” Tom Garrisson, Intel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content