Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Wie denkt dat VMware nog synoniem is met virtuele machines, zit vandaag niet meer goed. Uit de stroom aankondigingen op het recente VMworld in Barcelona blijkt dat het bedrijf al lang meer de weg van ‘beheer’ is opgegaan, onder het motto ‘no limits’.

Na de Amerikaanse editie kregen ook de aanwezigen op de Europese editie van VMworld in Barcelona een pak aankondigingen mee in het kader van VMware’s ‘software defined datacenter’ (sddc) strategie. Deze laatste heeft al een stevige basis met producten als VMware Sphere, NSX (netwerken, nu ook met integratie van Palo Alto’s firewall, en voorzieningen voor ‘microsegmentatie’ van netwerken), SAN e.d. met een rist nieuwe versies hiervan. Een sddc moet een gebruiker een totale flexibiliteit bieden inzake compute- (virtuele machines), netwerk- en opslagvoorzieningen, zowel in lokale als hybride cloud-omgevingen. Wat dat laatste betreft, wordt VMware vCloud Air (voordien Hybrid Service) naast Groot-Brittannië vanaf het eerste kwartaal van 2015 nu ook vanuit een Duits datacenter aangeboden. Voorts zal ook uitgebreid een beroep worden gedaan op datacenters van partners.

Ook voor de eindpunten waren er nieuwe VMware-producten, met onder meer VMware Horizon Flex – lokale virtuele desktops voor zowel pc’s als Macs, met ‘enterprise’-niveau security. En op termijn wordt het project Fargo in het vooruitzicht gesteld, dat het uitermate snel ‘klonen’ van een draaiende machine moet mogelijk maken.

BEHEER

Maar het ‘beheer’-aspect was toch een hoofditem op VMworld, waarvoor voortaan verscheidene producten in één familie – VMware vRealize – worden samengebracht. Die producten bieden beheer voor systemen die zich zowel lokaal als in de cloud – publiek of hybride – bevinden. Voorts wordt ook brede ondersteuning geboden voor OpenStack en kunnen deze beheerproducten ook samenwerken met andere beheeromgevingen in bedrijven. In de vRealize-suite komen aspecten als operations (infrastructuurbeheer), business (kosten en kwaliteit van ict-diensten), automation en log insight aan bod. vRealize Air Compliance (compliance als een dienst) werd in beta aangekondigd.

In deze stroom van aankondigingen viel ook een product als vRealize Code Stream 1.0 op, als illustratie van de ambities van VMware. Het betreft in wezen een product ter ondersteuning van ‘DevOps’-processen, aldus Joe Baguley, cto emea. Code Stream helpt een proces van continue software releases opzetten, vanaf de ontwikkelaars tot de productieomgeving, met input van de kwaliteitscontrole- en security mensen. De rol van VMware ligt hierbij voor de hand, omdat DevOps ook ‘misverstanden’ inzake configuratie en benodigde infrastructuur-resources moet helpen voorkomen tussen de ontwikkelaars en de productie-omgeving. “Met behulp van VMware-software kan de infrastructuur worden geabstraheerd, zodat ontwikkelaars of de productie zich geen zorgen moeten maken over de infrastructuur, want die is er gewoon.”

Alle producten van VMware vormen samen als het ware een “operating system voor het data center”, aldus Baguley, ook over verschillende datacenters heen, met ondersteuning voor alle mogelijke besturingssystemen op een virtual machine (“er is zelfs een gebruiker die nog DOS 6.22 op een virtual machine draait.”). Met beheermogelijkheden over verschillende datacenters zou zelfs een soort ‘raid’-aanpak mogelijk zijn. “Je zou met drie goedkope cloud datacenters in zee kunnen gaan, in plaats van met een duur ‘Tier 3’-center, want als er eentje uitvalt, nemen de anderen het over zoals [de gegevensbescherming in] een RAID [schijfsysteem].”

Guy Kindermans

Partner Content