It-pofessionals aller landen verenigden zich eind oktober op MS TechEd, maar buiten de sessies had Microsoft een duidelijke boodschap: we zitten in de cloud en u hoort daar ook te zijn.

TechEd Europe is een van de eerste grote Microsoft-events sinds de aankondiging van Windows 10. Dat wil zeggen dat de aanwezigen een aantal nieuwigheden live gedemonstreerd kreeg, zoals de mogelijkheid om vier apps vlot naast elkaar te plaatsen. Al ging het grootste applaus in de zaal naar het command prompt, de Dos-omgeving in Windows. Hier kan je voortaan tekst knippen en plakken. Doodsimpel, maar toch gingen een paar duizend developers uit hun dak toen Joe Belfiore, verantwoordelijk voor Windows, het demonstreerde.

Op het nieuwe besturingssysteem is het nog een jaar wachten. Die tijd wil Microsoft gebruiken om anderen te betrekken. “We hopen op een actieve dialoog”, zegt Joe Belfiore aan Data News. “We willen dat iedereen het gevoel heeft dat ze er bij horen en mee kunnen bijdragen aan Windows 10.” Intussen merken we dat Microsoft door de komst van Windows 10 stilaan kan toegeven dat Windows 8 zijn gloriemoment is misgelopen. “Toen we Windows 8 lanceerden mikten we op touch, maar eerlijk gezegd waren er te weinig aanraakschermen toen we ons product lanceerden.” De vraag is of het wel verstandig is de opvolger een jaar op voorhand aan te kondigen? Je riskeert immers dat klanten een versie overslaan in afwachting van iets nieuws. Maar Belfiore deelt onze bezorgdheid niet. “Voor gebruikers met een aanraakscherm is Windows 8 geen probleem en we zien vandaag wel hoofdzakelijk producenten met aanraakschermen komen. Daarom verwachten we, zeker tijdens de eindejaarsperiode, nog een goede groei van het aantal Windows 8-toestellen. Windows 10 moet in die context eerder de balans herstellen voor gebruikers met een muis en toetsenbord”, aldus Belfiore.

AZURE

Maar de echte focus van TechEd is het cloudverhaal. Microsoft Azure kreeg er het afgelopen jaar driehonderd nieuwe functies bij en is intussen een meer volwassen product met aanwezigheid in 19 regio’s. “We hebben geen vaste lijst met locaties waar we willen zijn, we kijken vooral naar waar onze klanten zelf klanten of werknemers hebben. We gaan dat niet overal kunnen doen, maar intussen zitten we zelfs in China”, legt Jason Zander, corporate vicepresident voor Azure, uit. Rusland heeft vooralsnog geen Microsoft-wolk, maar op plaatsen waar het niet zelf aanwezig is, compenseert Microsoft met zijn Cloud OS Network. “Dat zijn partners van Microsoft die lokale activiteiten in een bepaalde regio hebben.”

Een belangrijke gebruiker van Azure is Microsoft zelf. Bing, Xbox Live, Office 365 en andere clouddiensten draaien op het platform. “Dat helpt ons enorm”, zegt Zander. “Alles draait op één platform dat op die manier continu wordt getest. We gebruiken Azure op zo’n grote schaal dat als het bij ons werkt, we er zeker van kunnen zijn dat het bij onze eigen klanten, ook de grotere, vlot zal draaien.”

INTERNET OF ELEVATORS

Uiteraard drijft de wolk van Microsoft niet enkel voor cloudsoftware. Het bedrijf werkt ook actief rond Internet of Things. “We kijken naar allerlei scenario’s”, zegt Zander. “We werken aan producten waarmee je miljoenen toestellen data kan laten uploaden met miljoenen berichten per seconde. Dat in combinatie met Hadoop en machine learning maakt veel mogelijk.”

Zander verwijst naar een case met de Duitse liftmaker ThyssenKrupp. “Hun liften hebben nu sensoren zodat ze kunnen monitoren hoe vaak een lift wordt gebruikt. Daarmee kan je voorspellen wanneer er zich problemen voordoen en kan je predictive maintenance doen, nog voor er echt een panne plaatsvindt.”

“Wat IoT betreft lopen we best vooruit, maar de concepten zijn weinig bekend bij veel bedrijven. In een volgende fase moet de industrie zelf veranderen. Ze moet meer kwaliteit leveren, want klanten krijgen hogere verwachtingen. Als dat gebeurt, zie je meer innovatie doorheen industrieën. Je zal synergie zien tussen bedrijven. We spreken al lang over home automation, maar we staan dicht bij het punt dat de garage opent en de verwarming aanslaat zodra je in de buurt komt met de wagen.”

Volgens Zander ontbreekt het bedrijven niet aan interesse. “Voor manufacturing is er veel interesse in intelligente machines. Die toestellen moeten vlot draaien op de werkvloer en bedrijven beseffen dat ze die stappen moeten zetten om competitief te blijven.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content