Een jaar geleden kopten we nog dat in de ‘lost & found’ afdeling van Brussels Airport dagelijks gemiddeld één laptop binnengebracht werd. Deze zomer waren dat er iets minder; daar zit het lagere aantal passagiers ongetwijfeld voor iets tussen.

In juli en augustus werden er 47 laptops teruggevonden in de luchthaven van Zaventem. “De 32 laptops in juli doken trouwens allemaal op aan de veiligheidscontrole”, zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Blijkbaar vergeten mensen in al hun haast om hun laptop weer in te pakken nadat ze door de metaaldetector gewandeld zijn. Het merendeel is ondertussen alweer bij de rechthebbende eigenaars terecht gekomen. Van de 32 laptops in juli, zijn er bijvoorbeeld al 28 terecht. “Een groot deel wordt spontaan weer opgehaald, maar we gaan ook zelf op zoek naar de eigenaars, bijvoorbeeld via registratienummers in de laptop of door stickers en aanwijzingen aan de buiten- of binnenkant”, zegt de woordvoerder. De luchthaven heeft hier een apart ‘lost & found’ team van 6 mensen voor. Een verloren laptop weer opeisen, verloopt in de meeste gevallen ook bijzonder vlot. “We vragen bijvoorbeeld om even in te loggen en aan de hand van een boarding pass te bewijzen dat je je in de luchthaven bevond”, aldus Jan Van der Cruysse.

Elke maand duiken er ook flink wat gsm’s op: uit een achterzak gevallen aan een zitplaats bij de gate of vergeten mee te nemen aan de wastafel van een toilet. Maar ook hier blijken de metaaldetectors de grootste oorzaak van het verlies te zijn. In juli werden 31 van de 47 gevonden toestellen achtergelaten aan de security. In augustus waren er dat 21 van de 37. Het blijkt ook heel wat moeilijker om alle gsm’s weer terug tot bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Amper 24 van de 84 in de zomermaanden gevonden gsm’s zijn ondertussen weer terecht. “Dikwijls komt men er te laat achter dat men zijn gsm verloren is, en weet men bijgevolg ook niet meer waar hij of zij het toestel precies verloren is”, besluit Jan Van der Cruysse.

Vorig jaar lag het aantal gevonden gsm’s flink hoger. Toen was er nog sprake van ‘enkele tientallen per dag’. Allicht is er een rechtstreeks verband met het mindere aantal passagiers in de luchthaven. In juli en augustus deden respectievelijk 1,82 miljoen en 1,74 miljoen passagiers de luchthaven aan: een daling met 6,6 en 4,4 procent.

[KVDS]

datanews website 10/07/2008

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content