“Alles is volgens plan verlopen,” reageert it-directeur Marnix Maes als we hem vragen naar zijn ervaringen met het mobiele datacenter van Sun. “De economische crisis heeft hier geen invloed op gehad.” Hansen Transmissions International bouwde vorig jaar een fabriek voor windturbine-aandrijvingen in India. Om de productie zo snel mogelijk op te starten, gebeurde de bouw van de fabriek in fasen, wat ondersteund werd door Suns Modular Data Center S20.

Het mobiele datacenter van Sun, voorheen bekend onder de naam ‘Project Blackbox’, komt in een standaard 20-voet container en kan tegen schokken van 9 G. Hierdoor kan het datacenter verplaatst worden zonder de schokgevoelige schijven te moeten verwijderen, wat tijd uitspaart. De verplaatsbaarheid van het datacenter was voor Hansen Transmissions heel interessant: al vóór de installatie in India wist het bedrijf dat het ook bouwplannen in China had. “Wanneer de fabriek in India is afgewerkt, kan de container naar China verhuizen om daar hetzelfde procédé te beginnen,” vertelde Maes toen.

Een jaar later staat de container inderdaad in het Chinese Tianjin. “Tijdens de periode dat de container in India stond hadden we de tijd om er een ‘brick & mortar’ datacenter met nieuwe servers te bouwen. Daarna hebben we de nieuwe schijven verwisseld met die uit de container, die dan via vrachtwagen en vliegtuig getransporteerd werd naar China. Beide fabrieken werken op dezelfde manier en hebben gelijkaardige services nodig. Dat maakt dat we het mobiele datacenter eenvoudig konden hergebruiken. De enige stok in de wielen was een staking van de transportsector in India.”

Terugkijkend op dat jaar is Maes heel tevreden over de S20. “Het was uiteindelijk wel pionierswerk om de container als mobiel datacenter te gebruiken, want andere bedrijven zetten het normaal in als ze te weinig plaats hebben of hun datacenter geleidelijk willen uitbreiden. Wij hebben Suns Modular Data Center S20 eigenlijk voor meer gebruikt dan waarvoor het bedoeld is. We hebben het dan ook herdoopt to ‘Movable Datacenter.’ De S20 heeft zijn doel glansrijk behaald: het duurde slechts een tweetal weken om alles te activeren in China.” De container blijft nu in China functioneren als datacenter. Als er nog een nieuwe fabriek komt, dan komt er in Tianjin ook een ‘brick & mortar’ datacenter en verhuist de S20 weer naar zijn nieuwe bestemming…

[KoV]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content