Mobiele opslag zonder kabel

LaCie Fuel

Draagbare harde schijven met een ingebouwde wifi-chip zijn interessant als uitbreiding voor de beperkte opslagruimte van smartphones en tablets maar ze zijn ook bruikbaar als mobiele audio- en videostreamers. Wij testten er vijf.

Mobiele draadloze schijven kan u uiteraard gewoon via een usb-verbinding gebruiken. Dat werkt altijd het snelst. Maar de bestanden, foto’s, audio en video die u zo bewaart, kan u achteraf ook draadloos uitwisselen en streamen dankzij de ingebouwde wifi-chip en accu. Bijna altijd werken dergelijke schijfjes tegelijk als wifi-hotspot: ze lussen de bestaande internetverbinding draadloos door (‘bridgen’) naar alle aangesloten apparaten. Zo blijft uw smartphone of tablet verbonden met het internet tijdens het gebruik van de draadloze schijf. Meestal kan u op dergelijke apparaatjes tussen de drie à zes client-apparaten aansluiten.

Een nadeel: er is geen universele softwarestandaard voor draadloze bestandstoegang. Elke fabrikant gebruikt zijn eigen software en apps maar die zijn niet noodzakelijk beschikbaar voor alle (versies van) besturingssystemen. U kan deze schijven op een niet-ondersteund besturingssysteem uiteraard altijd nog via usb gebruiken. Vaak werkt het ook via een ingebouwde webinterface en een recente webbrowser. Als u ze draadloos wilt gebruiken, controleert u best toch eerst vooraf of de meegeleverde software uw favoriete systemen ondersteunt. Voor streaming bestaan er wel universele standaarden zoals dlna, Google Cast en Apple Airplay. Ook hier controleert u best vooraf of de gekozen schijf daarmee werkt.

Testprocedure

We testten de lees- en schrijfsnelheid van de schijven met behulp van het schijfbenchmarkprogramma Parkdale v2.97 onder Windows 10 Creators Update op een Intel Core i5-4570T-gebaseerde desktop-pc met 8GB ram, Intel C220 Series usb 3.0-controller en Broadcom BCM943228 802.11abgn 2×2 wifi-adapter. We gebruikten de schijven zowel via usb 3.0 als via wifi. Voor de draadloze snelheidstest koppelden we de schijf via het vast ingestelde ip-adres als netwerkschijf aan de testcomputer. We stelden Parkdale in op een bestandsomvang van 1GB, met blokken van 1MB. De Parkdale-resultaten zetten we vervolgens om in een snelheidsscore op honderd punten, waarin de gemiddelde gewogen sequentiële usb-schrijfsnelheid voor dertig, de usb-leessnelheid voor vijftig en de draadloze lees- en schrijfsnelheden elk voor tien procent meetellen. Daarnaast berekenen we een functionaliteitsscore op tien punten aan de hand van meer dan veertig technische criteria, waarbij we bijvoorbeeld ook rekening houden met de levensduur van de accu bij continue videostreaming en het maximaal aantal mobiele apparaten waarnaar u tegelijk video kan streamen. In de uiteindelijke prestatiescore telt de functionaliteitscore voor zestig en de benchmarkscore voor veertig procent mee. We berekenen verder een prijsprestatiescore op honderd punten waarin de prestatiescore voor zestig en de prijs, afgewogen aan een ‘ideale’ basisprijs van 1,05 euro per gigabyte bruikbare opslagruimte, voor veertig procent meetelt. Alle details vindt u in de tabel op onze website.

1 LaCie Fuel

De LaCie Fuel is verkrijgbaar in capaciteiten van 1TB en 2TB. Omgerekend naar gigabyte bruikbare opslagruimte is de grote variant goedkoper dan de kleine, maar de 1TB kost in absolute cijfers natuurlijk minder. Het vierkante kastje van 11,5 cm bij 2,3 cm weegt 300 gram. De Fuel is dus veel minder compact dan de andere geteste schijven maar daardoor past er wel een stevige batterij in die het volgens de fabrikant tot tien uur uithoudt. In onze test slaagden we er zelfs in om veertien uur lang continu video te streamen naar één aangesloten apparaat. Volgens LaCie kan u tegelijk hd-video streamen naar vijf aangesloten apparaten maar wij merkten vanaf vier toestellen toch haperingen in de stream. De vierkante harde schijf heeft in één hoek een oranjekleurige uitsparing die voldoende groot is om er een veiligheidskabel door te lussen. Op een van de zijkanten zit een stroomknop, met ernaast twee status-leds: voor stroom en wifi-verbinding. De usb-poort haalt usb 3.0-snelheden.

De Fuel gebruikt dezelfde software als de verderop besproken Seagate Wireless (zie aldaar). Daarnaast is de inhoud ook bereikbaar via een ingebouwde webserver en elke recente browser. U kan de Fuel bovendien verbinden met een Dropbox-account en de inhoud synchroniseren zodat u altijd over uw cloudbestanden beschikt, ook als er geen internet is. U kiest daarbij zelf welke folders gesynchroniseerd worden. Alle gesynchroniseerde bestanden worden op de Fuel verzameld in de aparte Dropbox-folder. Zolang u met het internet verbonden bent, toont die folder uw volledige Dropbox, maar een losgekoppelde Fuel bevat alleen de bestanden in de Dropbox-folders die u expliciet synchroniseerde.

Prestatiescore: 74/100

Prijsprestatiescore: 68/100

2 Seagate Wireless

De Seagate Wireless, uitsluitend verkrijgbaar met een capaciteit van 500GB, past net in de palm van een flinke hand. Deze uit kunststof vervaardigde draadloze harde schijf is verkrijgbaar in antraciet grijs en in vier kleuren: wit, rood, blauw en groen. De onderkant is bij al die kleurvarianten wel gewoon antraciet. Volgens de fabrikant houdt de accu het tot acht uur uit maar wij kwamen niet verder dan vier uur voor het streamen van hd-video. Gelijktijdig draadloos streamen van hd-video lukte met dit toestel stabiel naar maximaal vier apparaten. De usb-poort van de Wireless ondersteunt alleen usb 2.0-snelheden en de accu werd in de fabriek al bijna volledig opgeladen. Dat is nodig want de ingebruikname gebeurt via een wifi-verbinding (verzorgd door een Samsung wifi-chip). U duwt op de stroomknop die u bovenop de schijf vindt. Het groene stroomledje brandt en de blauwe wifi-led begint te knipperen. Na ruim een minuut brandt de wifi-led stabiel blauw en is de ingebouwde, onbeveiligde draadloze verbinding gebruiksklaar. Achteraf kan u eventueel de beveiliging activeren via de webinterface of de Seagate Media app voor Android, iOS of Windows. De interface van beide is grotendeels identiek. De medialijst is ingedeeld in video, foto, muziek, documenten en ‘onlangs geopend’. Video- en audiobestanden worden afgespeeld via de externe speler(s) van het gebruikte besturingssysteem. De mobiele app oogt wel wat gelikter dan de webinterface.

Bestanden uitwisselen tussen mobiel apparaat en harde schijf verloopt intuïtief. De inhoud van de schijf wordt getoond in een afrolmenu: de lijst toont de bestandstypes aan de linkerkant en de eigenlijke bestanden van dat type aan de rechterkant (op iOS) of in een eigen venster (op Android). Door een of meer items te selecteren, kopieert of wist u ze. Door er gewoon op te klikken, bekijkt u ze of speelt u ze af met de standaard afspeeloptie van het gebruikte apparaat. De Sea-gate Wireless streamt mediabestanden draadloos naar Chromecast, Airplay, Android TV, LG Smart TV en dlna. Zoals bij al deze apparaten, moeten schijf en afspeelapparaat zich uiteraard in hetzelfde wifi-netwerk bevinden.

Prestatiescore: 55/100

Prijsprestatiescore: 45/100

3 Toshiba Canvio AeroCast

De alleen in zwarte kunststof verkrijgbare Toshiba Canvio AeroCast is iets smaller en lichter dan de Seagate Wireless Mobile Storage. Ze biedt niettemin dubbel zoveel capaciteit. De vast ingebouwde accu houdt het volgens de fabrikant vijf uur uit tijdens het streamen van hd-video. Wij haalden ongeveer vier uur. Toshiba levert als enige fabrikant overigens een externe usb-voeding mee. Daarmee verloopt het laden van de batterij sneller dan via de usb-poort van een computer. Zes apparaten kunnen zich tegelijk draadloos verbinden met de AeroCast. Gelijktijdig hd-video streamen lukt stabiel wel maar naar drie apparaten en niet, zoals Toshiba beweert, naar zes. Vroege versies van dit apparaat hadden het soms lastig om hd-videostreams hapervrij af te spelen maar de recentste firmware, die u via de app installeert, verhelpt dit probleem. In de app configureert u overigens een videocache buffer van naar keuze 0,5GB, 1GB of 2GB die het streamen ietwat verbetert. Naast een usb 3.0-poort en wifi-chip heeft de AeroCast op de zijkant nog een ingebouwde sd-geheugenkaartsleuf. Daarin passen geheugenkaartjes tot klasse 10.

De handleiding bevat een Nederlandstalig gedeelte maar de webinterface en mobiele Toshiba Wireless HDD app voor iOS (vanaf versie 6 tot 8.4) of Android (vanaf versie 2.3 tot 5.1) spreken onze taal helaas niet. Hoewel recentere versies van Android officieel niet worden ondersteund, werkte de app bij ons wel honderd procent in Android 6.0.1, dit in tegenstelling tot de apps van de Toshiba Canvio Wireless en Stor.E. Web- en app-interface zijn identiek. De inhoud van de schijf is automatisch onderverdeeld in vier categorieën: ‘Pictures’, ‘Videos’, ‘Music’ en ‘Documents’. Die automatische indeling is gebaseerd op de ondersteuning voor populaire bestandsformaten zoals .docx, .mp3 en .png. Deze bestanden kan u in de app zelf openen en eventueel ook streamen. Niet herkende bestandsformaten opent u via de File/Folder-knop en met een geschikte app van het besturingssysteem. Met de ‘Backup’-optie maakt u een reservekopie van uw mobieltje of van de eventueel aanwezige sd-geheugenkaart. Desgewenst configureert u de AeroCast op zo’n manier dat ze automatisch een back-up maakt van de ingestoken geheugenkaart. Dat is handig voor fotografen die onderweg hun net gemaakte foto’s willen veiligstellen. De AeroCast maakt de geback-upte geheugenkaart niet leeg: dat moet u zelf doen in uw foto- of video-apparaat. Ten slotte kan u met de mobiele app eenvoudig bestanden kopiëren tussen de AeroCast, de aanwezige geheugenkaart en de lokale opslag van het mobieltje. De ‘station mode’ tovert de AeroCast om in een draadloze netwerkschijf die toegankelijk is in het thuisnetwerk en zowel dlna als Google Cast ondersteunt (maar geen Apple Airplay). De ‘bridging mode’ leidt een bestaande internetverbinding dan weer om via de AeroCast, zodat mobiele apparatuur met het internet verbonden blijft.

Prestatiescore: 67/100

Prijsprestatiescore: 79/100

4 Toshiba Canvio AeroMobile

De aluminiumkleurige Toshiba Canvio AeroMobile is de kleinste en lichtste mobiele draadloze schijf in deze test. Met zijn gewicht van 120 gram is deze kleine schijf meer dan de helft lichter dan de tweede lichtste, de Canvio AeroCast. Hij is klein genoeg om bijvoorbeeld in het borstzakje van een mannenhemd te passen. Functioneel lijken beide draadloze schijven sterk op elkaar. Hoewel de AeroCast maar 1,25 cm dik is, zit er toch net zoals bij de bijna dubbel zo dikke AeroMobile een sd-geheugenkaartsleuf aan de zijkant. Die biedt dezelfde functies, waaronder de voor fotografen zo interessante mogelijkheid om de inhoud van een ingestoken geheugenkaartje automatisch op de schijf te kopiëren. Ook bij deze schijf levert Toshiba een externe usb-voeding mee, waarmee het opladen van de niet-verwisselbare accu veel sneller verloopt dan met een computer. Intern zit er geen 2,5-inch harde schijf in, maar een Toshiba mini pci-e msata mlc nand ssd. Door het ontbreken van bewegende onderdelen, is de AeroMobile veel beter tegen schokken bestand dan de mechanische schijven in deze test. De ssd is tevens minder energiehongerig, waardoor het streamen van onze hd-testvideo veertien uur duurt, net zolang als bij de veel grotere en zwaardere LaCie Fuel. De fabrikant zelf vermeldt nochtans een acculevensduur van ‘maar’ acht uur.

Net zoals bij de AeroCast is de handleiding in het Nederlands beschikbaar maar geldt dit niet voor de webinterface en de mobiele app. U moet de Wireless SSD for Toshiba app downloaden, want de HDD app werkt niet, hoewel beide identiek op dezelfde manier functioneren en dezelfde interface hebben. In tegenstelling tot bij zijn mechanische broer, werkte de app van de AeroCast niet helemaal goed onder Android 6.0.1: we slaagden er niet in om de internetverbinding via de wifi-chip in de mobiele draadloze schijf door te lussen. Bij een tablet met een oudere versie van Android lukte dit wel probleemloos. U kan Toshiba niets verwijten, want het vermeldt duidelijk dat de app maar werkt tot en met Android 5.0 en iOS 8.3 maar het is toch een beetje sneu: hoeveel moeite kan het kosten om ze aan te passen, vooral omdat de HDD app wél werkt onder recentere Android-versies?

Prestatiescore: 92/100

Prijsprestatiescore: 60/100

5 Toshiba Store.e Wireless Adapter

Wat als… er een adapter bestond waarmee u elke externe usb-schijf in een draadloos exemplaar omtovert? Dat is exact wat deze piepkleine, 24 gram lichte Stor.E Wireless Adapter van Toshiba doet. Op de volwaardige usb 2.0-poort aan de ene kant sluit u een willekeurige usb-schijf aan en op de micro usb-poort aan de andere kant past de meegeleverde kleine usb-voeding die het apparaat van stroom voorziet. Drie leds bovenop het adaptertje geven statusinformatie over stroom, usb-koppeling en wifi-functie. Na enkele seconden brandt een van de leds blauw om aan te geven dat de interne Toshiba wifi-adapter klaar is voor een onbeveiligde draadloze verbinding. Vervolgens installeert u de Toshiba Wireless Adapter app en is de aangesloten schijf draadloos bereikbaar met uw Android- of Apple-smartphone of -tablet. Die app is functioneel vergelijkbaar met de To-shiba HDD en SSD apps maar heeft een eenvoudigere interface. Nederlands is ook hier niet van de partij. De app deelt de inhoud van de aangesloten schijf automatisch in volgens bestandstype. Daarnaast opent u de inhoud ook op folder- en bestandsniveau. Het ‘bridgen’ van de bestaande internetverbinding, zodat alle aangesloten apparaten ook op het internet kunnen, werkt precies op dezelfde manier als bij de apps voor de AeroCast en AeroMobile. De app werkt op alle versies van Android en iOS maar het doorlussen van de internetverbinding kan maar tot Android 5.0 en iOS 8.3. Waarom Toshiba de app op dat gebied niet aanpast voor recentere versies is ons een raadsel.

De Stor.E werkt ook samen met Mac OS en Windows. U verbindt uw computer met het wifi-signaal van de adapter en daarna kan u de aangesloten schijf als netwerkschijf aanspreken. Er is ook een webpagina waarin u de configuratie van de adapter wijzigt, bijvoorbeeld om een wifi-wachtwoord in te stellen of het ip-adres te wijzigen. Als de adapter via een mobieltje gebridged is met het internet, dan kunnen ook aangesloten computers via die omweg op het web. Bridgen onder Mac OS of Windows zelf kan echter niet, want er bestaat geen specifieke app voor deze besturingssystemen. U koppelt tot maximaal zes apparaten tegelijk aan de Stor.E. Het aantal gelijktijdige hd-videostreams hangt mede af van de snelheid van de aangesloten schijf. Wij raakten aan drie stabiele gelijktijdige streams. Het adaptertje heeft 1GB ram aan boord dat gebruikt wordt voor buffering van gegevens. De Stor.E is te klein om een batterij te bevatten, maar u kan het apparaatje wel aansluiten op een 2,1A powerbank. De adapter is dus ook bruikbaar weg van het lichtnet, op voorwaarde dat u een voldoende energiezuinige usb-schijf gebruikt. Bij ons werkte een Seagate Seven 500GB hdd op deze manier bijvoorbeeld probleemloos.

Prestatiescore: 60/100

Prijsprestatiescore: 61/100

Conclusie

De twee mobiele draadloze schijven van Toshiba winnen deze test: de AeroCast omwille van de scherpe prijs in verhouding tot de prestaties en de AeroMobile omwille van zijn superieure prestaties. De Toshiba Stor.E Wireless Adapter kan van elke externe schijf een draadloos exemplaar maken en is goedkoop, maar de bijbehorende apps zijn helaas verouderd. Ook de AeroCast/AeroMobile-apps lopen achter bij de nieuwste ontwikkelingen. De Seagate-apps zijn beter maar de Seagate Wireless is duur in verhouding tot zijn capaciteit en snelheid, terwijl de goed presterende LaCie Fuel zowel duur als zwaar is. De ideale mobiele draadloze harde schijf hebben we in deze test daarom niet gevonden.

Raadpleeg de tabel op onze website http://datanews.knack.be/MobileHdd2017 voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

Jozef Schildermans

De ideale mobiele draadloze harde schijf hebben we in deze test niet gevonden

Partner Content