Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Voor de IIG-entiteit (Information Intelligence Group) van EMC, vooral bekend om haar documentbeheer-platform Documentum, is de tijd van de geavanceerde functies voorbij en is het nu de beurt aan gebruiks- en ontplooiingsgemak… in cloud. Vandaar de invoering van verticale oplossingen.

Momentum, de jaarlijkse conferentie voor gebruikers van Documentum, het platform voor elektronisch documentbeheer van de entiteit IIG van EMC, was getuige van “de belangrijkste productaankondiging in de geschiedenis van de groep”, aldus Rick Devenuti, voorzitter van IIG (in navolging van zijn moedermaatschappij EMC, die in mei maar liefst 42 nieuwe producten voorstelde). In plaats van nieuwe producten gaat het eerder om nieuwe productversies die de business flexibeler willen maken, de intelligentie willen verhogen (lees: het vermogen om de bedrijfsgegevens te verwerken en te analyseren), vooral met het oog op big data en ongestructureerde gegevens) en de productiviteit verhogen (door een snellere ontplooiing en een intuïtiever gebruik van de producten).

Nieuw

Zo werd de oplossing voor documentbeheer Documentum, nu in versie 7.0, verbeterd op het vlak van prijs/prestaties en evolutie naar cloud, terwijl ze verrijkt werd met de zoektool Xplore. Bovendien werd Documentum uitgerust met de module xCP 2.0 die een snellere ontplooiing van prototypes en documentbeheerapplicaties mogelijk maakt dankzij een nauwere samenwerking tussen de business en eindgebruikers. Captiva 7.0 voor het opvangen van info ziet zijn prestaties en schaalbaarheid verbeteren, met een gepatenteerde classificatietechnologie voor teksten en afbeeldingen, naast een eenvoudigere configuratie. De tool voor documentpublicatie Documents Sciences, nu in versie 4.5, kiest voor cloud en gebruiksgemak (want hij is gebaseerd op Word), terwijl Documentum IRM 4.5 voor het beheer van de rechten en de bescherming van documenten zich richt tot mobiele apparaten en is uitgerust met een dynamische beleidscontrole (inzake compliance en het einde van de levensduur van een document). Tot slot werd de e-discoverytool Kazeon 4.7 aanzienlijk verbeterd wat betreft het opzoeken van informatie en de gebruikskosten.

Met de D2-technologie (die 1 jaar geleden werd overgenomen) kan de gebruikersinterface trouwens gemakkelijker worden aangepast en wordt de ontplooiingstijd dus korter, terwijl Syncplicity (dat begin dit jaar ook werd overgenomen) zich profileert als een tool om documenten en bestanden te delen en te synchroniseren in cloud. Met een versie 2.0 die synchronisatie op mobiele toestellen mogelijk maakt, nieuwe talen ondersteunt en een Documentum-connector biedt om documenten die zijn opgeslagen in Documentum te delen terwijl de bestaande workflow gehandhaafd blijft.

In het kader van de OnDemand-strategie zijn al deze modules voortaan beschikbaar in de cloud.

Oplossingen

IIG ontwikkelt vooral producten en technologieën, maar “onze gebruikers zijn op zoek naar oplossingen en tools om hun mogelijkheden concrete vorm te geven”, merkt Devenuti nog op. Er werden dan ook 16 patterns gedefinieerd om de gebruikswijzen van de producten af te bakenen, die verdeeld zijn in 3 grote taakcategorieën: capture, manage en communicate (door diverse producten nauwer met elkaar te combineren). Het doel hiervan is de invoering van oplossingen – desgevallend met partners – voor 5 bevoorrechte verticale segmenten: gezondheid, life sciences, energie en engineering, de openbare sector en financiële diensten. Oplossingen die de configuratie, ontplooiing en het gebruik van producten vergemakkelijken.

Nu nog de partners overtuigen die al verticale oplossingen en/of implementatiediensten aanboden. IIG gaat ook concurreren met leveranciers van nicheoplossingen, ook al “is het gemakkelijker om van een gemeenschappelijk platform over te stappen naar oplossingen dan omgekeerd. Onze aanpak bestaat uit het creëren van product suites bedoeld voor verticale markten”, aldus Rohit Ghai, vp en gm products group. Als we vragen hoe de relatie met de partners evolueert, voegde hij eraan toe dat “de rol van de partners gaat veranderen. Ze zullen business consultants moeten worden omdat de technologie beschikbaar zal zijn in cloud via IaaS. Ook zullen ze oplossingen moeten bedenken voor de andere sectoren. Maar dit betekent niet dat we alleen oog hebben voor de klanten.”

Cloud, dat alomtegenwoordig is, “wordt een voor de hand liggende keuze, met business cases als ondersteuning, voor de nieuwe klanten of oplossingen”, volgens John O’Melia, vp worldwide services, die verwijst naar het voorbeeld van de Nederlandse groep Mammoet (gespecialiseerd in transport en hefwerktuigen) die koos voor de oplossingen van Documentum OnDemand voor het delen van documenten en compliance management.

Marc Husquinet

Partners zullen business consultants moeten worden omdat de technologie beschikbaar zal zijn in de cloud via IaaS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content