Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Goed een jaar na de lancering van Moonshot, claimt HP momentum rond het ‘server-as-a-cartridge’concept. In onze regio ligt de focus (voorlopig) vooral rond hosted desktop.

Moonshot werd vorig jaar officieel gelanceerd door HP. Het gaat om compacte servers, die zich onder de vorm van een cartridge in een rack laten schuiven. ‘Dedicated’ servers om precies te zijn, oftewel taakgerichte designs waarbij één Moonshot-cartridge specifiek voor één bepaalde workload ontworpen is. Of hoe HP het zelf omschrijft: ‘s werelds eerste ‘software-defined server’. De belangrijkste voordelen? Minder plaats in een datacenter en sterke energiebesparingen.

HP riep onlangs in Grenoble de Europese pers samen voor een update rond Moonshot. Waarom in Grenoble? Omdat het precies daar is dat Europese klanten ‘proof of concepts’ kunnen ontwikkelen op Moonshot-apparatuur, en overtuigd kunnen worden van het concept rond servercartridges.

Wereldwijd telt Moonshot nu zo’n 100 klanten en werkt HP met 72 partners samen. Sinds februari zijn de eerste leveringen in de emea-regio ook een feit. Zo’n 100 ‘proof-of-concepts’ zouden er ondertussen uitgewerkt zijn in het lab in Grenoble.

HOSTED DESKTOP INFRASTRUCTURE

“HP focust met de eerste Moonshot-cartridges op drie specifieke gebieden: web serving, web hosting en hosted desktop infrastructure (hdi)”, vertelt Susan Blocher, marketing en business development Moonshot bij HP. “Vooral rond hdi zien we een groot marktpotentieel. Het is trouwens samen met Citrix dat we die markt willen veroveren”, aldus Blocher die verduidelijkt dat HP hdi niét als vervanger voor vdi (virtual desktop infrastructure) ziet maar eerder als een verlengstuk. Hdi moet de leemte invullen tussen een traditionele ‘on-site’ pc en een gevirtualiseerde desktopomgeving. “En die leemte zit uitgerekend bij de kenniswerker”, vertelt Ed Ellis van het Moon-shot-team in Grenoble. “Vdi heeft zeker goede toepassingen, maar een globale uitrol hebben we niet gezien. De reden is dat vdi niet goed genoeg is voor de noden van heel wat kenniswerkers. Scrollen door pdf’s bijvoorbeeld, Flash-toepassingen, webcasting, fotobewerking, WebGL-ondersteuning voor 3D-toepassingen of DirectX-ondersteuning: dat zijn toepassingen die heel wat kenniswerkers nodig hebben, en waarvoor traditionele vdi tekort schiet. Met Moonshot hdi kan het wél”, aldus Ellis die refereert naar de CS100 Moonshot-cartridge voor hosted desktops. Die wordt samen met Citrix aan de man gebracht. Het komt er op neer dat iedere gebruiker een dedicated cartridge gebruikt die in het datacenter voor hem ondergebracht is. Wel Citrix, maar in dit geval géén virtualisatie. “Iedere gebruiker heeft zijn eigen ‘pc-on-a-chip’ met dus een eigen cpu, eigen graphics processor, sdd-drive en geheugen”, legt Ellis verder uit.

TOTALE KOSTPRIJS NAAR BENEDEN

Een hosted desktop infrastructuur zorgt gezien die Moonshot-cartridges wel voor een stijging van de totale hardwarekost. Dat beaamt Christoph Herrnkind, medeoprichter en coo van het Duitse hostingbedrijf myLoc dat Moonshot inzet voor de Webtropia.com b2c-hostingdiensten. De beweegreden? Het terugdringen van de serverruimte en het benodigde aantal meter aan kabels. “Dat de energieconsumptie mee naar beneden ging, was een mooie surplus. Aan de andere kant steeg de hardwarekost voor dedicated hosting wel met 35 procent vergeleken met traditionele ‘tower’-hosting”, aldus Hernnkind. Ook de koelingkost steeg met 49 procent, maar alle andere kosten – energie, ruimte, support, management – gingen naar beneden. Alles tesamen goed voor een total cost of ownership die 32 procent lager ligt en waarbij de prijs voor de eindklant bij Webtropia toch dezelfde bleef.

HP zet dus nu vooral in op dit hdi Moonshot-aanbod. Binnenkort komen er nog nieuwe cartridges aan voor web caching, video transcoding, telco (voip, LTE) en in-memory database.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content