Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In de marge van Storage Expo 2012 stelde NEC de Hydrastor-familie van back-up en archiveringsproducten voor in België.

Dit productgamma op basis van schijfopslagsystemen moet een hoge opslagcapaciteit (tot 20 PB) en performantie (80 GB/s) garanderen in een uiterst schaalbare omgeving. Hierbij werd gekozen voor een gridarchitectuur, die de maximale capaciteit binnen één geheel aanbiedt. NEC mikt met het systeem op toepassingen rond enterprise content beheer, archivering en cloud computing. Met het oog hierop zijn de Hydrastor-systemen toegankelijk vanuit verschillende filesystemen en bu/archiveringsoplossingen.

Hardwarematig bestaat een Hydrastor-omgeving uit een mix van ‘accelerator’ en ‘storage’ nodes, die allebei naar behoefte kunnen worden toegevoegd (met een ‘auto discovery’ faciliteit). De omgeving doet voorts ook aan ‘self organising’ en ‘self tuning’, met vanuit een webinterface de mogelijkheid tot monitoring en planning. NEC voorziet tevens in een in-line dedupliceringsfaciliteit (Dataredux, met een tot 20 maal reductie van opslagbehoefte, mede door deduplicatie op sub-file level). Er wordt gebruik gemaakt van standaard harde schijven, met de mogelijkheid om eenheden te vervangen door schijven met meer capaciteit voor een grotere totaalopslag. Door middel van een verbeterde raid, ‘hot plugging’ en de voorziene software kan een Hydrastor tot drie gelijktijdige fouten opvangen (distributed resilient data). Hierin ligt overigens ook de reden voor de naam van de omgeving, want in de Griekse mythen groeide de hydra twee nieuwe koppen als er één werd afgehakt… De software is Linuxgesteund en draait op Intel-processoren (geen asics).

Dat alles past in de huidige operationele noden van bedrijven, die geen ‘down’-tijd voor backup- of restore-acties meer willen voorzien, en tegelijk toch conform de eisen van data governance handelen. Optioneel kunnen geëncrypteerde kopies van de data op andere locaties worden aangemaakt, naast een ‘worm’-faciliteit voor het opzetten van archieven zoals door wet voorzien. In het kader daarvan wordt overigens minstens 15 jaar beschikbaarheid van het materiaal gegarandeerd.

Hydrastor past in NEC’s strategie om op basis van eigen technologieën alles aan te bieden wat nodig is in het kader van de ‘cloud’, inclusief de nodige beheersoftware. De distributie zal via gespecialiseerde partners verlopen.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content