1 Dimension Data Primus inter pares

Dimension Data België, een afdeling van de wereldwijde integrator met Zuidafrikaanse roots, gaat voor het eerst lopen met de Data News Award van belangrijkste net-work services provider of the year. Het heeft zich de voorbije vijf jaar ontpopt van een voornamelijk Brusselse inte-grator (destijds ontstaan uit Comtech) tot een volwaardige Belgische speler. Dat bleek eveneens uit de offerte samen met Accenture voor het Vlaamse outsourcingscontract. Dat ging zoals bekend en verwacht naar de tegenpartij. Didata is één van de laatste grote onafhankelijke integratoren in ons land. Telindus werd opgeslorpt door Belgacom en Getronics door KPN. Didata profiteerde enigszins van de onrust en leemte die veroorzaakt werd na de overname van Telindus omdat nogal wat klanten toch liever een tweede partij willen dan al hun eieren in een en dezelfde mand te leggen. De integrator kan ook vrij in zee gaan met operatoren zoals Mobistar, Colt en Telenet Solutions. Dimension Data legt zich vooral toe op netwerkdiensten op basis van Cisco, EMC en Microsoft. Managing director Pierre Dumont trok enkele jaren geleden succesvol de kaart van de callcenter- en securitydiensten. Sinds kort trekt hij tevens sterk aan de kar van het unified communications model. De integrator uit Evere haalde belangrijke contracten binnen in de financiële wereld maar ook bij het Europees Parlement en de Europese Commissie waar het recent een vijfjarencontract van 80,5 miljoen euro in de wacht sleepte. Opvallend is dat Telindus Belgacom ICT hier als toeleverancier voor Dimension Data werkt. Recent wist het ook enkele belangrijke bestellingen bij de interbancaire organisatie Swift te verzilveren. Bij Procter & Gamble installeerde het twaalf telepresence videoconferentie-oplossingen. Bij koerierbedrijf Fedex nam het de zowat volledige callcenterapplicatie voor zijn rekening. Vorig jaar zagen de 250 Didata-medewerkers de omzet aandikken met liefst 30 procent tot ruim 100 miljoen euro. Het betekende een nieuwe mijlpaal voor de integrator die ook zijn tanden had gezet in het Waalse Belgacomfiliaal WIN. Dat verhaal liep echter op een sisser af omdat het in zee moest gaan met Waalse partners die een te groot aandeel wilden. Het andere grote dossier waarop het zijn zinnen zet is het Brusselse Iris-breedbandnetwerk dat vandaag gerund wordt door France Telecom en Telindus Belgacom ICT. Het wordt uitkijken of Dimension Data hier wel de juiste kaart kan uitspelen.

2 Telindus Belgacom ICT Eén aanspreekpunt

Vorig jaar pakte Telindus Belgacom ICT nog de Data News award voor network services provider of the year mee, maar de integratie van de begin 2006 overgenomen integrator uit Haasrode liep niet van een leien dakje. Ondanks een behoorlijke omzettoename en nieuwe opdrachten, hebben nogal wat belangrijke toplui en accountmanagers Telindus de laatste twaalf maanden verlaten. Het cultuurverschil bleek toch erg groot. De onderneming uit Haasrode die de top 500 belangrijkste klanten van de historische operator beheert, kan sinds enige tijd met ‘Belgacom One’ wel het volledige pakket aanbieden van vaste tele-fonie en datatransmissie, gsm en mobiele toepas-singen, en ict-diensten. De klant krijgt slechts één accountmanager te zien. Een van de eerste ondernemingen die daarop inspeelde is de Fortis bank. Telindus staat traditioneel sterk in de financiële wereld en de overheid. Begin dit jaar kon het samen met EDS eveneens het belangrijke 650 miljoen euro outsourcingscontract van de Vlaamse overheid verlengen.

3 BT Global Services Focus verschuift naar ict-diensten

BT Global Services duikt voor het eerst op in de top drie van network services providers of the year en bewijst daarmee dat het zich steeds meer positioneert als een telecomspeler die zich ook nadrukkelijk wil toeleggen op netwerk- en ict-diensten. Daarom ook werd de integrator Syntegra opgenomen in Global Services. Dat heeft echter vooral een impact op Nederland en vooralsnog minder op de Belgische markt. In september vorig jaar werd wel integrator INS uit Erembodegem overgenomen. In de Benelux telt BT zo’n 2.200 medewerkers, goed voor 600 miljoen euro, waarvan zowat een derde in ons land. Eén van de grote klanten in ons land is biergigant Inbev. Opvallend is dat Benelux-verantwoordelijke Michel De Coster onlangs weggehaald werd door de eeuwige concurrent Belgacom met de bedoeling de enterprise divisie te leiden. Hij zal dus ook aan het hoofd komen van Telindus Belgacom ICT. Eerder was de relatie tussen BT en Telindus bekoeld, precies als gevolg van de overname door Belgacom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content