Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Bijna 4.000 cio’s en informaticadirecteurs komen van 8 tot 11 november bijeen in Cannes om ideeën onder collega’s en met de analisten van Gartner en verschillende leveranciers uit te wisselen. Er worden zowat 200 sessies en workshops aangeboden voor de 20ste verjaardag van dit symposium.

Tussen 3.000 en 4.000 bezoekers, waaronder 40% cio’s, zullen begin november van de partij zijn in Cannes voor het Gartner Symposium/ITxpo 2010. “The place to be”, volgens Jeff Mann, vicevoorzitter research en voorzitter van de conferentie. Temeer omdat de timing bijzonder goed gekozen is omdat de cio’s in die periode de laatste hand leggen aan hun strategisch plan voor het komende jaar. “Dit vormt de gelegenheid om met de analisten van Gartner en hun collega’s na te gaan of de strategische keuzes voor de komende jaren wel relevant zijn.”

Overgangsfasen

Dit evenement wordt al 20 jaar georganiseerd, met dit jaar als thema de overgangsfase en de naweeën van de crisis. “De laatste twee jaar stonden ruimschoots in het teken van de economische en financiële crisis, met alle bijbehorende gevolgen op het vlak van kostendaling en budgetvermindering”, gaat Jeff Mann verder. Nu stellen we vast dat de situatie begint om te keren. We mogen de discipline die we ons in deze crisisperiode eigen maakten, zeker nog niet overboord gooien, maar we moeten ons stilaan opmaken voor betere tijden, stilstaan bij de nieuwe investeringen die we zullen doen, enz.”

Jeff Mann gebruikt de term ‘overgang’ echter ook om te wijzen op nieuwe technologieën die zich stilaan opdringen, zoals cloud computing waarbij de ontdekkingsfase plaats maakt voor gerichte pilootprojecten, sociale software en social computing, het beheer van de applicatieportefeuille, enz.

Als een van de andere nieuwe trends voor deze editie van 2010 noemt Gartner de operational technology (OT), naar analogie van de information technology (IT), met andere woorden het gebruik van een netwerk van sensors en software om bijvoorbeeld medische uitrusting te verbinden met de it-infrastructuur. Ook context-aware computing zal gebruikt worden om aan de gebruikers it-diensten op maat aan te bieden in functie van hun plaats en hun sociaal profiel. De laatste nieuwe trend die Jeff Mann noemt, zijn de pattern-based strategies, waarmee de technologie tot nu niet op te sporen signalen zal kunnen analyseren en indicators zal kunnen genereren om de juiste beslissingen te nemen.

Nieuw

Net als de voorbije jaren is het Symposium/ITxpo gestructureerd volgens rollen, zodat de deelnemers een programma kunnen volgen dat specifiek is aangepast aan hun functie en hun industrietype, bijvoorbeeld specialisten inzake veiligheid, besluitvorming en informatiebeheer, applicaties, werkprocessen. Rollen die trouwens sterk overeenstemmen met de soorten onderzoek die Gartner deed. Daarnaast worden er meer transversale strategische vernieuwingssessies aangeboden.

Een van de grote nieuwigheden van dit jaar is de introductie van een ‘IT Market Clock’. “Naast tools als magische kwadranten biedt Gartner met de IT Market Clock een analysemethodologie van een technologie die verder gaat dan de hypefase, wanneer ze echt tot rijping komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de servertechnologie, de mobiele technologie, enz.”

Nog in 2010 legt Gartner de nadruk op andere presentatie-‘formats’, naast ‘breakout sessions’ die een uur lang geleid worden door een analist van Gartner en meer interactieve workshops (1,5 uur). Zo zullen er verschillende debatten plaatsvinden waarin analisten ‘voor’ en ’tegen’ tegen elkaar uitkomen. Sessies van het type How-to Clinics leggen de meer praktische kant van een specifieke technologie bloot (opslag, virtualisatie, enz.). Tot slot zullen er dit jaar sessies plaatsvinden die specifiek gericht zijn op een verticale markt (onderwijs, openbare sector, gezondheid, bank, verzekeringen, utilities, enz.).

Klassiekers

Op editie 2010 komen er eveneens tal van casestudies aan bod en kunnen we rekenen op twee prestigieuze tussenkomsten van Michael Dell, voorzitter en ceo van Dell, en Wolfgang Gaertner, cio van Deutsche Bank. Op een tentoonstelling kunnen een 40-tal leveranciers hun oplossingen voorstellen op hun stand of presentaties geven. Dit evenement richt zich natuurlijk tot de klanten van Gartner, maar “iedereen is welkom. De laatste jaren namen zowat 1.200 kaderleden van het c-niveau deel aan dit evenement. De meesten van hen waren er samen met hun directe adjuncten, wat van Symposium/ITxpo een must maakt omdat de belangrijkste it-domeinen hier ruimschoots aan bod komen.”

Marc Husquinet

” We moeten ons stilaan opmaken voor betere tijden en stilstaan bij de nieuwe investeringen die we zullen doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content