De Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling VDAB stoomt door naar een nieuw, geavanceerd jobportaal. Fase 1 van het project is ongeveer halfweg, zo bevestigt ons VDAB-cio Paul Danneels. VDAB gunde de aanbesteding voor het project een jaar geleden aan IBM. Het contract was goed voor 5 miljoen euro over 6 jaar.

“Het portaal voor de burgers is volop in ontwikkeling”, zegt Danneels. “Dat is zeker nog het geval tot juni. Nadien start de test- en integratiefase. Tegen eind dit jaar zouden we dan in pilootfase kunnen gaan. Het is een groot project, we willen het dan ook goed doen.” Bovendien is het project ook al wat uitgebreid: ook cv’s die van externe partners komen – bijvoorbeeld technologiefederatie Agoria – zouden nu ook eenvoudig opgeladen kunnen worden. De nieuwe portaalsite wordt voorts gespekt met de nodige web 2.0-voorzieningen (forums, widgets, wiki’s, …). “Zeker integratie met pakweg LinkedIn is een conditio sine qua non.”

Nadien volgt fase 2, het gedeelte voor bedrijven, werkgevers en partners. Begin dit jaar is daarvoor wel al een belangrijke aanpassing live gegaan. “De werkgevers zien voortaan dezelfde informatie als onze eigen consulenten. Als een cv binnenkomt, wordt die haast automatisch ‘gematcht’. Dat gebeurde vroeger maar één keer per week.” Uiteraard worden die nieuwe elementen later ook in het nieuwe portaal geïntegreerd.

CRM

Ook ongeveer een jaar geleden pakte VDAB uit met z’n crm-plannen. Het voerde voor de eigen consulenten een Siebel-oplossing (Oracle) in. “Onze consulenten kunnen zo volop aan case- en campagnemanagement gaan doen”, legt Danneels uit. “Zo vormen we het traditionele, reactieve overheidsproces om tot een proactieve, meer klantgerichte manier van werken te komen. Meer maatwerk, zeg maar.” De consulenten kunnen zo voor hun lijst werkzoekenden te zien krijgen hoeveel vacatures die mensen ontvangen hebben over een bepaalde periode. Zijn dat er te veel of te weinig, dan kunnen ze aanpassingen suggereren in het profiel van de werkzoekende of hen naar de juiste vacatures begeleiden.”

Het crm-project is al ruim een half jaar afgerond. “Maar je mag de organisatorische verandering toch niet onderschatten. De tool is er nu, nu moet stukje bij beetje iedereen ermee leren werken.” Toch heeft de manier van werken al de aandacht getrokken vanuit het buitenland. Onder meer vanuit Nederland is de interesse groot. “Ja, op dat vlak lopen we toch wat voorop.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content