Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Virtualisatie dringt zich op voor servers en opslag, maar de voordelen kunnen worden uitgebreid naar netwerken en databases, bevestigen de Californische start-ups Nicira en DelphiX. Tintri zorgt dan weer voor optimalisatie van opslag in de virtuele omgeving.

De voordelen van virtualisatie op het vlak van flexibiliteit en onafhankelijkheid ten opzichte van hardware zijn alom bekend in de wereld van de servers en opslag. Dus waarom niet het concept uitbreiden naar andere gebieden, vragen verschillende leveranciers zich af. Een recent bezoek aan Silicon Valley, op initiatief van de IT Press Tour, laat zien dat er nieuwe technologieën de kop opsteken.

Nicira

Aangezien netwerkbeheer – vooral in cloud – een grote uitdaging vormt, werkte de start-up Nicira zijn NVP-aanbod uit, wat staat voor Network Virtualization Platform, een abstractie-softwarelaag tussen de servers van een datacenter en de netapparatuur, meer specifiek de switches, om een shared pool van netwerkcapaciteit te creëren. “Het netwerk vormt de laatste barrière voor de evolutie naar de cloud”, aldus Alan Cohen, vicepresident marketing. “Er bestaan immers meer dan 5.000 netwerkprotocollen waarvan we de complexiteit ‘verstoppen’. Dankzij onze NVP-oplossing kan het fysieke netwerk gezien worden als een gewone backplane.”

Aan de basis van dit softwareaanbod, geïnstalleerd op dedicated servers voor het beheer van de switches, ligt al het werk dat gedaan werd in het kader van de initiatieven Open-Flow en OpenSwitch, waarmee virtuele switches gecreëerd kunnen worden. Deze switches kunnen in een netwerk verplaatst worden, naar het voorbeeld van de virtuele VM-machines van VMware, en dit zonder serviceonderbreking.

Nicira richt zich in eerste plaats tot telco’s (een eerste Europese klant heeft al getekend), maar zou vervolgens de interesse van ondernemingen moeten wekken. Zo “zouden we morgen andere apparatuur dan switches kunnen virtualiseren”, vertrouwt Cohen ons nog toe.

DelphiX

Deplix, een andere start-up in Silicon Valley, houdt zich bezig met de virtualisatie van databases. Zijn oprichter en ceo Jedidiah Yueh is van plan om in de wereld van de databases het succes van VMware na te doen. “Aangezien de productiedatabases van kritiek belang zijn, worden ze gerepliceerd, gebackupt en vele malen gedupliceerd. Om nog maar te zwijgen van hun steeds groter wordende omvang. Met onze DelphiX Server kan de verwerkingstijd van de DB met 100/1 dalen, het opslagvolume van de DB met 10: 1 worden verlaagd en de downtime met 2: 1, bevestigt hij. Het is een platform voor datamanagement dat een pre-deduplicatie van de relationele DB maakt dankzij een unieke aanpak. Zo kan een DB van 5 TB worden teruggebracht tot 2 TB.”

Het aanbod geldt voor Oracle DB en DWH, alsook Microsoft SQL, en wordt binnenkort uitgebreid naar Sybase en nog later naar DB2, door het creëren van een kloon na filtering, deduplicatie en compressie, met regelmatige synchronisatie met de primaire database. Het product kan ook dienen voor de migratie of upgrade van DB, of om kopieën te creëren die voor testdoeleinden bewaard worden, maar ook reglementaire of wetgevende kopieën of voor tests of ontwikkeling.

Het bedrijf beschikt in Londen over een verkoopteam voor Europa. Het is van plan om in de Oude Wereld een partnershipnetwerk op te richten (met de grote integrators), terwijl de markt ook rechtstreeks wordt aangeboord.

Tintri

Tintri, een andere start-up die zich bezighoudt met virtualisatie, biedt een opslagappliance op Flashbasis voor gevirtualiseerde omgevingen. “We beogen geen ongestructureerde opslag of geen high-performance opslag van databases, maar het middensegment van de applicatieopslag, zoals vdi, webservers, applicaties van Linux of Microsoft, enz. Kortom, de markt voor gevirtualiseerde opslag die momenteel gedomineerd wordt door EMC en NetApp met VM-aware opslag”, zegt ceo Kieran Harty, ervan overtuigd dat virtualisatie voortaan de algemene trend wordt en dat flashtechnologie zich geleidelijk aan opdringt. Vandaar de lancering van het letterwoord VAN voor ‘VM-aware storage’, tegenover SAN en NAS.

“Voor veel klanten zijn niet zozeer de prestaties van belang, maar wel de kostprijs per workload en de beheerskost in een gevirtualiseerde omgeving”, besluit Marcus Chambers, vicepresident emea.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content