Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In een tijd waarin de kleine wereld van de opslag niet langer zweert bij flash ssd-schijven, wedt de Californische start-up Nimble Storage op de combinatie van de klassieke schijf en ssd. Niet zonder succes.

Nimble Storage werd opgericht in 2008 en telt intussen al 300 werknemers (in de loop van het laatste kwartaal van 2012 werden er maar liefst 90 medewerkers aangeworven). Het bedrijf deed naar eigen zeggen 1.420 ontplooiingen tijdens zijn laatste boekhoudkundige kwartaal. De vennootschap is ook aanwezig op het Oude Continent, en sinds het begin van het jaar zelfs in de Benelux (zie ook onze website van 27/01/2012). Een succes dat des te indrukwekkender is omdat Nimble Storage zich durft te meten met gevestigde spelers zoals EMC met zijn vnx-aanbod, NetApp en zijn fas en de EqualLogic- en Compellent-lijnen van Dell.

“Van meet af aan was onze architectuur ontworpen om zowel de klassieke harde schijf als ssd in mlc te optimaliseren”, aldus ceo Sureh Vasudevan, die twee doelgroepen onderscheidt: middelgrote ondernemingen (2.000 medewerkers met een vrij algemeen it-team voor de workloads in BD, Exchange en vdi, print & file of SharePoint) en de afdelingen van grote bedrijven. “Vaak komt de klant bij ons aankloppen omdat zijn bestaande opslagplatform op zijn laatste benen loopt of omdat hij een nieuwe ontplooiing voorbereidt”, gaat Vasudevan verder. Hij schrijft het succes van Nimble Storage trouwens toe aan een combinatie van factoren: een aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding (zo zijn de software voor snapshot, dedup, replicatie, enz. inbegrepen in de basisprijs), een eenvoudige implementatie en het beheergemak en een performante ondersteuning op afstand (elk systeem is verbonden met een centrale BD die de gezondheid van het platform controleert en kan vooruitlopen op een probleem dat zo vermeden wordt, niet alleen voor opslag, maar ook voor het netwerk). Nimble kan trouwens rekenen op een uitgebreid distributiekanaal (maar liefst 60 partners in Europa, bijvoorbeeld) en op productcertificeringen van VMware, Cisco, Microsoft, CommVault of Citrix.

De basis van het aanbod is de casl-architectuur (cache accelerator sequential layout) die volgens de ontwerpers zo werd gemaakt dat er niet moet worden ingeboet aan prestaties, capaciteit en beheergemak. Nimble Storage kan dan ook indrukwekkende cijfers voorleggen: 5 x meer capaciteit per $, 5x meer prestaties per $, een instant back-up- en restorefunctie en een aanzienlijke daling van de nodige plaatsruimte en het energieverbruik (stroom en koeling).

Om de concurrentie van de all-Flashsystemen het hoofd te bieden, wil Nimble Storage opslagprestaties en -capaciteit combineren in één enkel platform (momenteel alleen in iscsi).

Overigens heeft het bedrijf bijna 100 miljoen $ financiering opgehaald en zou het vanaf de 2de helft van 2013 kunnen overwegen om naar de beurs te gaan.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content