Een jaar nadat Windows 7 algemeen verkrijgbaar werd, heeft Microsofts nieuwste besturingssysteem in België al de consumentenmarkt veroverd, en is in 2011 ook de bedrijfsmarkt aan de beurt.

Voor de consumentenmarkt is het plaatje het duidelijkst. Vandaag worden meer dan 90 procent van de systemen met Windows 7 geleverd, terwijl in het voorbije jaar ongeveer 1,5 miljoen licenties in België en Luxemburg in de kleinhandel werden verkocht.

De bedrijfsmarkt was wat terughoudender, met vandaag 17 procent van alle bedrijfssystemen onder Windows 7, tegen 58 procent nog onder XP. Dat laatste is wel een sterke vermindering ten opzichte van een jaar eerder (met toen nog 80 procent XP), maar hoe dan ook werden initieel in 2010 nog heel wat nieuwe bedrijfssystemen van Windows 7 naar XP omgezet. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dubbel zoveel Windows 7 in het Nederlandstalig deel van België te draaien als in het Franstalig deel, terwijl die verhouding precies omgekeerd is wat XP betreft. Een ‘XP gaat met pensioen’-actie naar kmo’s toe, scoorde eveneens hoger in het Nederlandstalige deel van het land, zodat Microsoft dan ook nog het meeste werk aan de winkel ziet in het Waalse landsgedeelte wat de bedrijfsmarkt betreft.

Die bedrijfsmarkt zou evenwel in 2011 bijzonder aantrekken, met heel wat ondernemingen die nu echt werk gaan maken van migraties naar Windows 7. Dat stelt Microsoft op basis van feedback vanwege zijn partners, die blijkbaar handen te kort zouden komen. Hierbij wordt de verhoogde eenvoud van installatie en beheer van Windows 7 geprezen, zoals het bedrijf ‘These Days’ (een (web)agency, onderdeel van de Wunderman-groep) getuigde. Het maakt al gebruik van Windows 7 sinds de introductie van de release candidate, en plukt sindsdien de voordelen van stabiliteit en makkelijke installatie, aldus Sam Serrien, director development & production. Recent moest het bedrijf acuut en onvoorzien tien nieuwe systemen installeren, en dat lukte op minder dan anderhalf uur, aldus Serrien.

Microsoft lichtte tevens de marktpositie van Internet Explorer toe, die in België momenteel 71 procent bedraagt (met de rest goeddeels verdeeld onder Firefox en Chrome). IE8 neemt 50 procent van de markt voor zijn rekening en IE9 (nog in bèta) claimt nu al 1 procent.

Van Windows 7 komt in het eerste kwartaal van 2011 het SP1 beschikbaar. Nieuw wordt tevens Windows Intune, een ‘cloud’ gesteunde service voor het beheer (en beveiligen) van endpoint-pc’s in bedrijven. Deze dienst zou over 5 à 6 maanden in 40 landen, waaronder België en Luxemburg, worden aangeboden.

Ondertussen kunnen thuisgebruikers tot eind van dit jaar (31 december) bij MS terecht voor familiale pakketten (3 licenties) van Windows 7 Home Premium en voor MS Security Essentials (gratis).

[GK]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content