1 HP Compaq 8510 Werkpaard van HP op hoogste trapje

Op de wereldwijde pc-markt heerst HP nog steeds volkomen met een globaal marktaandeel van een kleine 20 procent. Zeker de goede scores in het laptop-segment zijn erg belangrijk, weet ook HP, want daar zit de ware groei. Acer is een grote concurrent in dat deel van de markt, maar hinkt wereldwijd nog ver achterop ten aanzien van de top twee, HP en Dell. Volgens cijfers van marktonderzoeker IDC zou Acer op de Belgische notebookmarkt inmiddels voluit wedijveren met HP en het bedrijf qua volumes al voorbijgestoken zijn. Wat er ook van zij, er valt nog geen Acer-laptop te bespeuren bij de keuzes van onze lezer. Net zoals vorig jaar gaan twee plaatsen naar HP en Dell, de derde is dit jaar voor Apple. Lenovo is zo uit de top 3 gekegeld. Vorig jaar won Dell Latitude en haalde de HP Compaq nc4400 een quality award in deze categorie. Dit jaar komt de reeks met de HP Compaq 8510 als winnaar uit de bus en belandt de Dell Latitude bij de ‘runners-up’. Bijna haalde een nieuwkomer, de Apple MacBook Air, het van de gevestigde waarde, maar uiteindelijk bleek toch de HP Compaq 8510 zowel u als de jury het meest te bekoren.

De zakelijke notebookreeks van HP draagt nog steeds de naam van de overgenomen pc-pioneer Compaq. En ze doet dat met stijl, zo is ook deze keer te merken aan uw stemgedrag. Als we de recentste zakelijke notebooktests van Data News erbij halen, krijgen de HP Compaq notebooks keer op keer lof om de degelijke bouwkwaliteit en kwaliteit van de toetsenborden. Qua verbruik zitten ze niet bij de top, maar de prestaties zijn steevast de sterkste van de reeks. Bovendien combineert HP de volgehouden kwaliteit met betaalbaarheid.

De HP Compaq 8510 in het bijzonder is een 15,4″ notebook, maar behoort in die grotere categorie wel bij de lichtste laptops op de markt met een gewicht van 2,77 kg en een dikte van ongeveer 2,8 cm. Hoewel de 8150 voor de bedrijfsgebruiker dus voldoende stijl en sérieux uitstraalt, zit hij erg robuust in elkaar, wat dan weer handig is voor mensen op de baan. Ook deze notebook scoort sterk op vlak van prestaties, zeker grafisch. Het grote scherm heeft de hoogst mogelijke resolutie voor zijn omvang en een krachtige grafische processor. Op het vlak van poorten en slots scoort de 8150 goed, evenals op het vlak van connectiviteit. Zoals gebruikelijk bij HP heeft de notebook voldoende beheersoftware aan boord. Of hoe een werkpaard ook een raspaard kan zijn.

2 Apple MacBook Air Ultralicht maar geen lichtgewicht

In Amerika mocht een man onlangs het vliegtuig niet op omdat de security-mensen niet geloofden dat zijn MacBook Air een echte laptop was. Het illustreert het exclusieve design van de jongste MacBook-telg van Apple. Ultradun, ultralicht en ongeveer zo groot als een A4’tje is hij het prototype van mobiliteit. De MacBook Air heeft dan ook niet veel tijd nodig gehad om zich in de gratie van de lezers en de jury te hijsen. De jongste MacBook-telg verloor trouwens nipt de strijd om de eerste plaats van HP. Hij presteert dan ook vrij sterk voor zulk een draagbaar model. De MacBook Air wordt geleverd met een Intel Core 2 Duo processor van standaard 1,6 GHz en een harde schijf van 80 GB. Overigens scoorden alle Apple laptops erg goed in de recente tests van Data News. Vorig jaar noopte ons dat tot de kop ‘Apple levert de beste Windows-notebooks’. Een speler om in deze categorie in het oog te houden dus. En dan heeft Apple tot dusver nog niet eens specifiek ingezet op de zakelijke markt (de grafische wereld niet te na gesproken).

3 Dell Latitude Latitude-reeks blijft goede zakelijke keuze

Dell heeft in 2007 zijn marktaandeel zien afkalven ten voordele van met name Acer. Onder meer omdat het bedrijf niet voldoende inzette op de boomende consumentenmarkt. In de zakelijke markt heeft Dell echter steeds een goede positie in stand weten te houden. En met de Latitude-notebookreeks heeft het bedrijf bovendien een erg behoorlijk aanbod in huis. Vorig jaar rijfde Dell met de Latitudes de Data News Award of Excellence in deze categorie binnen. Dit jaar strandt het bedrijf op een verdienstelijke derde plaats. Niet dat de Latitudes extreem innovatief zijn qua functionaliteiten of design. Het blijken simpelweg stevige, betrouwbare apparaten te zijn. De laptops zijn ontworpen voor netwerkomgevingen en focussen op beveiliging, mobiliteit en duurzaamheid. Bovendien is bij Dell natuurlijk de enorme flexibiliteit van belang: klanten kunnen via de Dell-website hun notebooks aan de eigen wensen aanpassen: verschillende schermen, processoren, geheugenversies, harde schijven, en dies meer.

Partner Content