NRB gaat in ‘dienst’ bij de FOD Financiën

Marc Vandersmissen, CIO van de FOD Financiën: "We wilden de applicatie gebruiken in de vorm van een dienst in plaats van als een machine."
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In het kader van de verdere modernisering van haar infrastructuur klopte FOD Financiën aan bij NRB. Die laatste krijgt de migratie toevertrouwd van de applicatie ‘Inning en invordering’, een applicatie die in de eigen datacenters op Bull GCOS draait.

Doel van het enorme moderniseringsproject bij de Federale Overheidsdienst Financiën (22.500 medewerkers) is om op deze manier de it-infrastructuren te consolideren, te vereenvoudigen, te standaardiseren en te delen. Tegelijk wordt er geleidelijk afgestapt van de oude applicaties op mainframe.

‘Dienstcontract’

“Voor het businessgedeelte hebben we nog twee mainframes: een Bull onder GCOS en een IBM onder VSE. Tot nu toe werden deze omgevingen zeer goed intern ondersteund maar de skills voor dat platform beginnen te verdwijnen”, zegt Marc Vandersmissen, cio van de FOD Financiën. “We konden deze applicaties dan ook niet in hun huidige vorm behouden, tenzij we zelf jonge mensen opleiden. We mogen ook niet vergeten dat de ondersteuning ten einde loopt (eind 2017 voor Bull en eind 2018 voor IBM, nvdr.).”

De applicatie ‘Inning en invordering’ onder Bull GCOS neemt nu vier grote taken op zich: de overheidsfinanciering, de snelle inning van belastingen en invordering van schulden, de terugbetaling aan burgers en bedrijven, en tot slot de toekenning van inkomsten aan de Europese Unie, de federale overheid en andere autoriteiten.

“We wilden een partner vinden die in staat is om de nog bestaande middelen op dit soort omgeving te bundelen en die daarnaast ook de applicatie kon aanbieden als een service, in plaats van als een machine, met garanties op het vlak van beschikbaarheid, prestaties en veiligheid”, gaat de cio verder. Uiteindelijk viel de keuze op integrator NRB, die een sterke ervaring met Bull GCOS kon voorleggen omdat het bedrijf onder zijn klanten ook de Stad Luik, de Stad Charleroi, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap telt, voor wie het applicaties beheert op het Bull-platform.

Bundeling

In eerste instantie heeft NRB de applicatie gerecupereerd, voordat de integrator ze overbracht naar zijn eigen gedeelde infrastructuren in de twee datacenters in Luik en Villers-le-Bouillet. Zij liggen op een goeie dertig kilometer van elkaar, wat ideaal is om de regelgeving inzake veiligheid en redundantie te respecteren. “We zijn geen grote problemen tegengekomen en alles verliep succesvol binnen de voorziene termijnen en het uitgetrokken budget”, prijst Marc Vandersmissen zich gelukkig. Hij bekent wel dat er weinig druk stond op het project en dat de omgeving goed werd beheerst. “Er zijn maar weinig integrators in Europa die de vaardigheden hebben om dit soort machine te beheren. Bovendien is de applicatie slechts gedurende één weekend gestopt met draaien, wanneer de definitieve omschakeling plaatsvond”, benadrukt hij nog. Voortaan kunnen onze teams zich toespitsen op de business, meer bepaald de verdere consolidatie en het delen van infrastructuren in G-Cloud, de cloud die werd ingevoerd door verschillende federale overheidsinstanties.”

“Daarbij moet gezegd worden dat NRB de Bull-omgeving perfect beheerst”, aldus Eric Jadot, accountmanager bij NRB en verantwoordelijk voor het project. Hij benadrukt dat dit het eerste grote contract is voor NRB bij de FOD Financiën, maar dat er nog andere aanbestedingen lopen. De nieuwe infrastructuur draait sinds deze zomer, het contract gaat om zowat 42 miljoen euro over 7 jaar.

Marc Husquinet

“Er zijn maar weinig integrators in Europa die de vaardigheden hebben om dit soort machine te beheren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content