Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Heel wat bedrijven bieden tegenwoordig server/storage geconvergeerde infrastructuur-oplossingen aan. De start-up Nutanix spreekt van “convergence 2.0” met “disruptieve technologie”.

“We zijn niet echt meer een start-up”, vertelt Bert Arnauts, country manager Belux van Nutanix. Het bedrijf werd weliswaar pas in 2009 opgericht, maar toch heeft het al prestigieuze referenties op zijn naam staan (zoals Toyota, eBay, PwC en de US Army aan de andere kant van de oceaan). In Europa kan het bedrijf rekenen op meer dan 175 miljoen euro financiering (waarvan 101 miljoen dollar begin januari van partners als SAP Ventures en Riverwood). Daardoor bedraagt zijn marktkapitalisatie meer dan 1 miljard dollar, terwijl er een beursgang gepland is voor 2015.

CONVERGENCE

Het aanbod van Nutanix komt in de vorm van appliances in 2U-formaat die hardware-elementen bevatten van de markt (bv. een Intel Xeon-processor, flashkaarten en Gbit- of 10 Gbit-Ethernetpoorten). Elke appliance kan bestaan uit 2 of 4 onafhankelijke nodes, gekoppeld aan een hypervisor en een gevirtualiseerde controller. De hypervisor kan VMware, HyperV en kvm zijn. De controller vormt de verbinding tussen de lokale opslag en de lokale hypervisor door middel van een bekend protocol, zoals nfs of iscsi, en is uitgerust met een auto-tieringfunctie (om minder ‘hotte’ gegevens van Flash te migreren naar een klassieke schijf). Bovendien worden de gegevens gecomprimeerd en gedupliceerd op een andere node, zodat ze gemakkelijker opgehaald kunnen worden als er zich een probleem voordoet. De oplossing is schaalbaar want het aantal nodes kan vermenigvuldigd worden.

“Onze oplossing is volledig software-defined”, aldus nog Arnauts. Volgens hem onderscheidt Nutanix zich van concurrenten zoals Nimble (zie Data News nr. 5 van 2013), Tintri (zie Data News nr. 1 van 2013) of Pure Storage (zie Data News nr. 16 van 2013), maar ook van de grote spelers, zoals EMC met Vblock of FlexPod van NetApp.

BELGIË

Sinds 2012 heeft het bedrijf zich gevestigd op het Oude Continent en half februari opende het officieel de deuren van zijn hoofdkantoor voor Europa in het Nederlandse Hoofddorp. Het bedrijf verkoopt haar producten rechtstreeks of via integrators en service providers, waaronder Exclusive Networks in Europa, maar ook SecureLink en Xylos bij ons. “Onze inkomsten bedroegen om en bij de 100 miljoen dollar voor 2013”, aldus nog Arnauts.

Bij ons kan Nutanix rekenen op een team van 5 mensen en kon het al klanten over de streep trekken als Synergics (managed cloud service provider), ADD (dochteronderneming Verzekeringen van KBC), en Ter Beke, goed voor 7 unieke cliënten. “En binnenkort zullen dat er ongeveer tien zijn”, zei hij nog.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content