Ontdek de andere genomineerden

Ingrid Gonnissen haalde het als ICT Woman of the Year van vier andere door de redactie genomineerde topdames. We stellen ze graag nog even aan u voor.

Solange De Bondt HR director, LACO “Ik heb niet het gevoel dat de stereotiepen over ICT écht aan het veranderen zijn”

Het scheelde niet veel of Solange De Bondt was nooit in de IT terechtgekomen. “Ik heb altijd over wetenschappelijk onderzoek gedroomd. Maar ik twijfelde ook tussen wiskunde en ingenieur bouwkunde: dat heb ik echt nog overwogen”, zegt Solange. “Maar al snel heb ik ontdekt dat IT ook een mooie architectenjob is met creatieve maak- en bouwaspecten”, vertelt de doorwinterde ICT woman die zowat 30 jaar geleden startte als consultant in business intelligence bij ADP. “Al moest de term BI toen nog uitgevonden worden”, lacht De Bondt. Klanten gaven hun data door via floppy disks of via het net: het was aan Solange om ze te analyseren, structureren en in rapporten te gieten. “Die listings leverden we vervolgens af aan de klanten. Het was écht BI en data-analyse avant la lettre“, herinnert ze zich nog.

Yin Oei
Yin Oei

Al vrij snel na de oprichting van het IT-consultancybedrijf Laco diende zich een opportuniteit aan om met haar BI-kennis onder de arm mee te bouwen aan het Laco zoals we dat nu kennen. Waar Laco aanvankelijk rond Cobol, mainframe en DB2 werkte, koos het bedrijf mee onder haar impuls voor SAS-oplossingen. Haar technische kennis enerzijds en haar affiniteit met de business en de brede know-how van diverse markten die ze in al haar projecten heeft opgedaan anderzijds, maakte haar tot een bruggenbouwer tussen business en IT. “Het werd daarbij alsmaar meer duidelijk voor mij dat ik ook mee het verschil kon maken door mensen te helpen in hun dagelijkse job. Zo ben ik uiteindelijk aan de HR-kant van het bedrijf beland.”

In haar huidige rol als HR director zet ze haar consultants centraal. Haar motto? ” Serve your people and help them to win.” “Dat ik doorgegroeid ben vanuit de IT-consultancykant maakt dat ik de strategie van het bedrijf goed kan aligneren met de behoeften van consultants”, vertelt Solange. “Mijn deur staat letterlijk open. Ik ben er van overtuigd dat we onze consultants naar een hoger niveau tillen door voor ieder van hen een duidelijk carrièrepad uit te tekenen en duidelijk te maken wat hun perspectieven zijn”, aldus nog Solange.

Wat het genderprobleem in ICT betreft? “Ik heb helaas niet het gevoel dat de stereotiepen die er over ICT bestaan echt aan het veranderen zijn. Ik denk dat we vooral moeten evangeliseren in het middelbaar onderwijs. Op de middelbare school zou ik nooit voor ICT gekozen hebben omwille van de gekende stereotiepen.”

Yin Oei Country director België, Cegeka “Met de voeten in de klei als het moet”

Yin Oei startte haar succesvolle carrière in ICT op de onderste sporten van de spreekwoordelijke ladder, als helpdeskmedewerker bij Van Roey Automation in 2003. Daar legde ze meteen de basis voor een aanpak die haar verdere loopbaan zou gaan kenmerken: met volle overtuiging de advocaat van de klant zijn. Ze stroomde snel door tot een functie als system engineer (Van Roey in 2003, PSC Innotec in 2005). Ook in die rol combineerde ze een uitgesproken ‘hands-on’ aanpak (“Kabels trekken? Geen probleem!”) met een stevige dosis kennis en klantgerichtheid.

De stap naar een rol als ICT consultant en account manager was daarom ook niet meer dan logisch (Data Flow in 2006, Ordina in 2009). In 2012 kwam ze aan boord bij Cegeka als European business development manager (later director), een functie die ze vandaag de dag nog steeds met veel inzet combineert met haar kersverse rol, als country director België (sinds 1 januari 2018).

“De manier waarop Cegeka haar klanten bedient, en de waarden die het bedrijf uitstraalt, sluiten perfect aan bij hoe ik de dingen zie en al mijn hele loopbaan tracht te doen: vertrekken vanuit empathie, héél veel en heel aandachtig luisteren, om dan de uitdagingen zonder veel poespas aan te vliegen, met de voeten in de klei als het moet, ” zegt Yin.

Gevraagd naar haar grootste verwezenlijkingen, antwoordt Yin: “Ik vind dat een hele moeilijke vraag. Ik zou projecten en deals kunnen opsommen waar ik trots op ben, maar ergens vind ik dat niet zo relevant. Ik zie die trouwens ook niet als ‘mijn’ achievements, want zonder de fijne teams waar ik altijd heb op kunnen rekenen, had ik dat allemaal nooit kunnen klaarspelen. Mijn motto is niet voor niets: “I can make a difference, but only together we can make a change.” Yin Oei is trouwens een fervente netwerker die regelmatig opduikt op conferenties en ICT-evenementen of bijeenkomsten van ICT-netwerkverenigingen.

Geertrui Mieke De Ketelaere
Geertrui Mieke De Ketelaere

Als country manager is de 45-jarige Yin nu zowat de nummer 2 van het Hasseltse IT-bedrijf. “De uitdaging om Cegeka België mee verder uit te bouwen, ligt helemaal in lijn met mijn gedrevenheid en competitieve karakter”, vertelt ze. Bij haar aanstelling begin dit jaar, had André Knaepen, oprichter en CEO van Cegeka, nog erg lovende woorden klaar: “Onze medewerkers evolueren van technologiespecialisten naar business consultants. Met haar capaciteit om de mensen rond haar te inspireren en motiveren, geloven we dat Yin de ideale kandidate is om die transitie te begeleiden.”

Geertrui Mieke De Ketelaere Director Customer Intelligence, SAS West-Europe “Vrouwen moeten zich nog steeds harder bewijzen op de werkvloer dan mannen”

Als kind speelde ze liever met Legoblokken dan met poppen. En als tiener programmeerde ze al op een Texas Instruments computer: het stond dus in de sterren geschreven dat Geertrui Mieke De Ketelaere in de IT-wereld zou terechtkomen. Al gingen daar eerst nog flink wat studies aan vooraf, en niet de minste. “Een richting informatica bestond niet, ik koos voor een Master in Industrial Engineering met specialisatie Robotics”, vertelt Mieke die nadien, in 1992, verhuisde naar Duitsland en zich verder specialiseerde in robotics en cybernetics (Master in Civil Engineering) en daar voor het eerst ook in aanraking kwam met artificial intelligence. “Ja, dat bestond in 1994 al. Ik vind het verrassend dat AI nu afgeschilderd wordt als een evolutie van alleen maar de laatste jaren”, vertelt ze daarover.

Met 13 waren ze destijds trouwens in de specialisatie cybernetics/AI in Stuttgart: naast Mieke nog één andere jongedame. En toen had Mieke nog niet genoeg van AI, want ging ze ook nog even in Nieuw-Zeeland studeren. “AI is de rode draad doorheen mijn studies, AI is mijn passie en het is ook waar ik nu mee bezig in mijn job bij SAS als director Customer Intelligence voor West-Europa”, vertelt ze gepassioneerd. Mieke gelooft sterk in het belang van ethiek en regels bij het opstellen van zelflerende systemen: een kind zonder morele gedragscodes opvoeden kan catastrofale gevolgen hebben, en dat geldt ook voor zelflerende machines.

Doorheen haar carrière liep steeds de rode draad dat ze één van de weinige technisch geschoolde vrouwen was in de ICT-sector. “Vrouwen moeten zich helaas nog altijd harder bewijzen op de werkvloer dan mannen. Een vrouw die geen emoties toont in haar beslissingen, noemen ze al gauw een ijskoningin. Een man die zijn emoties niet verklapt, wordt als professioneel omschreven. Die vooroordelen, daar moeten we echt nog vanaf”, aldus Mieke.

Zelf probeert de trotse moeder van 2 meisjes (9 en 12) ook kinderen te enthousiasmeren voor technologie. Zo ondersteunt ze actief een project om kinderen uit de scholen in Tervuren en kinderen van SAS-werknemers te laten kennismaken met programmeren, robotica en AI.

En voor wie het zich trouwens afvroeg, vanwaar de dubbele naam? Haar officiële naam is Geertrui Mieke De Ketelaere. Tot ze 24 was, en in België woonde, kende iedereen haar als Geertrui. Tijdens haar verblijf in Duitsland en Nieuw-Zeeland is men Mieke beginnen gebruiken.

Marijke Verhavert Programma-manager Artificiële Intelligentie bij Informatie Vlaanderen “Overheidsbreed samenwerken is onontbeerlijk, ook rond AI”

Wist u dat de Vlaamse Overheid al een 20-tal proof-of-concept projecten heeft lopen rond chatbots? Marijke Verhavert is de ICT Woman die dit project mee begeleidt als programma-manager Artificiële Intelligentie bij Informatie Vlaanderen. “We willen een overkoepelend platform bieden voor chatbots, om versnippering te vermijden, en we helpen de pionierende overheden om samen te werken zodat zij de volgers helpen versnellen”, vertelt Marijke. Het is maar één van de initiatieven onder haar verantwoordelijkheid bij Informatie Vlaanderen om de Vlaamse overheden te stimuleren tot digitale transformatie dankzij artificiële intelligentie.

Marijke Verhavert
Marijke Verhavert

Ze startte haar carrière in de privésector bij onder meer KPMG, Adco en Siemens Business Services, maar koos in 2003 voor een job in de publieke sector. Marijke startte als data-architect bij het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, waar ze zich toelegde op ICT-projectmanagement en informatie-architectuur.

In 2006 stroomde Marijke door naar Bestuurszaken, waar ze het proces- en informatiebeer voor de Vlaamse overheid opstartte en op strategisch niveau meewerkte aan het informatie- en ICT-beleid van de Vlaamse Overheid. In de jaren 2011-2012 nam ze het trajectleiderschap van Spring-uit-de-band er halftijds bij; een innovatieleertraject in de Vlaamse overheid, gericht op cultuurverandering en cocreatie. Na een transitie werkte Marijke als afdelingshoofd bij Informatie Vlaanderen in het informatiebeleid mee aan de missie om van de Vlaamse overheid een informatiegedreven overheid te maken.

Maar sinds een goed half jaar is het dus al AI wat de klok staat. “Naast chatbots zijn dat ook projecten rond autonome en zelflerende computers enerzijds en onderzoeksprojecten in slimme toepassingen die betekenisvol zijn voor de Vlaamse overheid anderzijds.” Opgeleid in innovatie en coaching en ervaren in operationele en strategische ICT bij de Vlaamse overheid, heeft ze de bagage om de Vlaamse overheden te begeleiden om met deze disruptieve technologie aan de slag te gaan. “Het is zeker niet evident voor overheden om de snel evoluerende digitale vernieuwingen te volgen en dus is overheidsbreed samenwerken onontbeerlijk. Als programmamanager doe ik daarom meer dan experimenteren met een technologie. Het gaat erom oog te hebben voor de uitdagingen van systemische innovatie en daarbij moeten we aan partnerschappen werken en ook publiek-private ecoystemen durven valoriseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content