Met 3.000 aanwezigen, afkomstig uit 40 landen, was editie 2010 van Devoxx een klinkend succes. De conferentie, gecombineerd met twee dagen ‘university’ (stevig bezocht door Belgische studenten) vormt dan ook steeds duidelijker het Europees equivalent van JavaOne, het oudste Javagericht ontwikkelaarsevent. De keynotes over Java waren dan ook van hetzelfde kaliber (en door de zelfde sprekers) als op het event in de Verenigde Staten. Op Devoxx werd onder meer duidelijk gemaakt dat het Java Community Process (JCP) ook in de toekomst zou fungeren als onafhankelijke hoeder van de Java specificaties, terwijl de OpenJDK zich meer op code-implementatie zou richten.

Ook in deze editie van Devoxx werd naast het Java-platform ruim aandacht besteed aan complementaire ontwikkelingen als andere talen (o.a. Scala), frameworks, technologieën (html5) en ontwikkelingsmethodologieën (agile). Zeker nieuw was de aandacht voor NoSQL-wijzen van dataopslag en verwerking, om zo zinvol om te gaan met de gigantische massa’s data die de nieuwe web- en sociale media-toepassingen genereren.

Een interessante ‘innovatie’ waren de presentaties die een verbetering van de werkaanpak van de ontwikkelaar zelf, of het ontwikkelingsteam, beoogden. Kito Mann van Vitua uit Duitsland lichtte voor een vol auditorium toe hoe ontwikkelaars de ‘getting things done’-aanpak van David Allen kunnen toepassen. Een Belgische bijdrage was er door Franky Redant van Fyronic (en eertijds medeoprichter van The Reference) over de wijze waarop softwarehuis Cegeka gebruik maakt van web 2.0 en sociale media voor bedrijfsinterne communicatie en een betere samenwerking tussen de ontwikkelaars. Het softwarebedrijf investeert overigens ook stevig in ‘agile’ ontwikkelingsmethoden, zoals Scrum. Hoewel de twee presentaties op een aantal punten wel met elkaar in conflict gingen, is het zeker een positieve ontwikkeling dat deze onderwerpen rechtstreeks op ontwikkelaarsevents als Devoxx aan bod komen. Een aantal bedrijven besteedt hieraan wel aandacht, maar al te vaak blijven de meer technologische functies verstoken van dergelijke training. Kortom, het is wellicht een goed idee in de volgende (tiende en dus) jubileumeditie dit thema een eigen ’track’ te bezorgen.

Trouwens, in die editie zou allicht ook een ’track’ over het schrijven van veilige software niet misstaan, want dit is een van de weinige punten waarop Devoxx nog goeddeels in gebreke blijft. Alle presentaties van Devoxx (slides en video) worden overigens aangeboden op parleys.com.

[GK]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content