Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Mobile Vikings wil zijn klanten laten bellen over wifi. De mobiele operator gaat op 1 oktober van start met een testproject in Gent. Is dat succesvol, dan wordt de dienst begin 2011 beschikbaar voor alle klanten.

Dat het uitgerekend Mobile Vikings is dat experimenteert met telefonie over wifi, mag geen verrassing heten. De Hasseltse mvno is een grote voorvechter van mobiel internet in België, en wil zijn klanten op termijn een rist interessante diensten aanbieden over het web. Dit gezegd zijnde, komt de technologie niet van de Vikings zelf maar wordt er samengewerkt met ‘concullega’ Cherry (Mondial Telecom).

Uniek aan de applicatie van Cherry is de seamless handover. Van zodra de ontvangst van het wifi-signaal wegvalt, wordt er automatisch overgeschakeld naar het gsm-netwerk van een operator (in dit geval Base). “Die seamless handover is één van de punten waarmee Cherry zich onderscheidt van diensten à la Skype”, legt Frank Bekkers van Mobile Vikings uit. “Maar de kostenbesparing blijft dezelfde, want voip-bellen doe je gratis.”

Het voorbije jaar heeft Cherry er alles aan gedaan om op eigen kracht de concurrentie met de grote operatoren aan te gaan, maar vooralsnog zonder veel succes. “Er zijn inderdaad maar een paar honderd klanten in zee gegaan met de mvno”, beaamt de ceo. “Op vraag van enkele Gentse studenten hebben we nu beslist om mee in het verhaal te stappen. Logisch, want eigenlijk past de applicatie wonderwel in onze kraam. Bovendien hebben wij intussen al 15.000 klanten die we kunnen aanspreken.”

Bekkers en co willen op één oktober van start gaan met 100 testers in Gent. “In die eerste fase zal Cherry ons niets aanrekenen voor de software. Als alles goed gaat, zal de service begin 2011 beschikbaar worden voor alle Vikings. Onze leden zullen uiteraard iets moeten betalen voor de software die ze op hun smartphone plaatsen, maar idealiter kunnen ze de dienst gratis gebruiken.”

In een later stadium wil Bekkers overal te lande hotspots installeren voor zijn Vikings: op café, in restaurants, op openbare plaatsen… “Als er één van onze klanten binnenkomt, wordt die meteen herkend door het netwerk, en kan hij of zij gratis beginnen bellen. Wij hopen alvast op vier tot vijfduizend gebruikers in de eerste maanden.”

De Hasselaar maakt zich sterk dat de traditionele operatoren, waaronder partner KPN Belgium, hem geen stokken tussen de wielen zullen steken. “Ze kijken wel met argwaan naar telefonie over wifi, maar uiteindelijk is het ook voor hen een goede zaak”, klinkt het nog. “Door de exponentiële groei van het dataverkeer, moeten hun netwerken immers ontlast worden.” Naar de toekomst toe blijft Mobile Vikings focussen op mobiel internet. “Eens we voldoende hotspots geïnstalleerd hebben, kunnen we ons weer volledig richten op de applicaties die we naar de klanten willen brengen. Dat blijft uiteindelijk ons voornaamste doel.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content