Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wie er nog over twijfelde, kan er na VMworld in Kopenhagen en Cynergy in Berlijn niet meer om heen: VMware en Citrix vechten hun oorlog om de gevirtualiseerde desktop hoe langer hoe meer uit in de clouds.

Een van de belangrijke aankondigingen die Citrix in Berlijn te verkondigen had, was dat datacenters nu veel eenvoudiger kunnen aansluiten op meerdere private en public clouds (zie ook de volgende pagina). Niet geheel toevallig had marktleider VMware soortgelijke aankondigingen in petto voor VMworld, enkele weken later in Kopenhagen. Onder het motto ‘IT as a Service’ heeft VMware het heel nadrukkelijk over ‘hybrid clouds’. Waar virtualisatie tot nu toe hoofdzakelijk gebruikt wordt om bestaande ict te optimaliseren, is het volgens VMware interessanter om die ict-infrastructuur en -voorzieningen te optimaliseren in functie van de consumptiepatronen in een bedrijfsomgeving: ‘IT as a Service’ dus. Volgens de leverancier is het dan beter om je applicaties onder te brengen in gevirtualiseerde datacentra. Dat moet ook het over en weer switchen tussen applicaties in een datacenter en een cloud vergemakkelijken.

Het concept werd voor de eerste keer voorgesteld op VMworld 2010 in San Francisco (zie ook Data News nr. 16), maar in Kopenhagen voegde VMware meteen al een aantal nieuwe producten en diensten toe zoals de vCloud Request Manager om hybride clouds beter te beheren. Om applicaties te bouwen die geschikt zijn voor gebruik in een hybrid cloudomgeving, rekent VMware op het vFabric-platform. Toepassingen die gebouwd zijn op dat platform moeten makkelijk over-en-weer te verhuizen zijn tussen clouds en datacentra.

VMware leider in servervirtualisatie

Hoe zeer Citrix inspanningen levert om een grotere rol in servervirtualisatie te kunnen spelen, hoe krampachtiger tracht VMware de desktopvirtualisatie te veroveren. Volgens onderzoeksbureau Gartner is VMware momenteel de enige ‘leader’ in het Magic Quadrant voor x86 server virtualization infrastructure. Microsoft is als niche player in deze markt een belangrijke challenger, maar het is vooral Citrix dat vanuit het ‘visionaries’-hokje VMware de duvel tracht aan te doen. In desktopvirtualisatie is het dan weer Citrix dat de plak lijkt te zwaaien, met name dankzij de overname van Xensource in 2007.

Wilfried Baeten, managing partner van het in virtualisatie gespecialiseerd consultancybedrijf Centix, bevestigt dat. “In België is VMware duidelijk de leider in servervirtualisatie, terwijl Citrix sterk staat aan de desktopzijde”, zegt Baeten. “Dat hoeft geen probleem te zijn, want deze oplossingen zijn perfect complementair”, voegt hij er nog aan toe. De Microsoft-hypervisor zou in ons land dan weer opvallend in opmars zijn in de publieke sector, weet hij. Centix – opgericht door drie ex-Porthus mensen – profileert zich als een ‘competence center’ in het virtualisatie- en consolidatiedomein. In het verleden heeft Centix onder meer Adecco, Mobistar en Randstad begeleid in hun virtualisatieprojecten.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content