Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De grote cashcows bij de mobiele operatoren behoren duidelijk tot het verleden nu zowel economieminister Johan Vande Lanotte vanuit Oostende en EC-commissaris Neelie Kroes vanuit Brussel steeds meer druk leggen op de marges van de dienstenleveranciers. Er vielen ook wat koppen bij de grote spelers.

Begin 2012 werd Duco Sickinghe de Trends Manager van het Jaar, zoals steeds geen teken van een succesvol carrièrevooruitzicht op korte termijn. Ondanks zijn onwaarschijnlijk sterke trackrecord stapte hij een jaar later, in maart 2013 op als ceo van de grootste concurrent van Belgacom. De laatste en sterkste zet van Sickinghe was ongetwijfeld het mobiele King en Kong aanbod dat in de zomer van 2012 gelanceerd werd. Op een paar maanden tijd werden liefst 500.000 abonnees aangetrokken. Telenet verlengde daarvoor zijn contract met Mobistar en verzaakte helemaal aan zijn gsm-licentie die het samen met de Waalse tegenhanger Voo binnenhaalde. Een verzwakte regelgever waar begin 2013 topman Luc Hindryckx tot ieders verbijstering aan de deur werd gezet wegens procedurefouten bij de benoeming, kan amper een vuist maken.

STEEN EN BEEN

De bedrijfsafdeling van Telenet onder leiding van Martine Tempels, knaagt gestaag aan het marktaandeel van Belgacom, maar is grotendeels beperkt tot Vlaanderen en mist een duidelijk mobiel aanbod voor de professionele wereld. Dat geldt ook voor Base waar Jos Donvil sinds de zomer van 2012 de scepter overnam. Base zit vooral aan de onderkant van de kleine bedrijfjes en zelfstandigen. Mobistar-topman Jean-Marc Harion stelde bij zijn aanstelling eind 2013 dat hij het marktaandeel bij ondernemingen wou opdrijven, maar de Orange-dochter blijft hangen op een derde van de markt en kampt met een forse 3G-achterstand. De drieste aanpak van EC-commissaris Neelie Kroes om alle roaminginkomsten te nivelleren en van minister Johan Vande Lanotte die iedereen aanzet om werk te maken van een goedkoper abonnement met een makkelijke uitstapregeling, hakken in de marges van de mobiele dienstenleveranciers. Omdat die tegelijk sterk moeten investeren in mobiele datanetwerken klagen ze steen en been. De gouden tijden zijn duidelijk voorbij.

Een andere capo die recent op het schavot rolde is Didier Bellens zelf. Het financieel brein van Belgacom reed zich in november vast door enkele foute uitlatingen over politici die hem prompt naar de exit verwezen. Belgacom doet het anderzijds wel aardig en vergroot ondanks alles zijn marktaandeel in de bedrijvenmarkt. De diverse concurrenten zoals Easynet, Colt, BT, Destiny blijven toch veeleer op beperkte segmenten focussen. Niemand beschikt over het palet van de dominante operator. De groei zit in ict-diensten, waarin Belgacom turft op het platform van Telindus. Het krijgt vanaf volgend jaar wel een stevige concurrent met Dimension Data dat NextiraOne overneemt. Met een omzet van zo’n 240 miljoen euro zit Didata op het inkomstenniveau van Belgacom ICT. Dimension Data, dat in ons land 30 jaar viert, maakt zelf deel uit van de Japanse NTT-groep. Die blijkt een van de weinige actieve telco’s die zeer gericht op zoek gaat naar overnames om zijn wereldwijde en vooral Europese voetafdruk te zetten. Nog bij de integratoren vermagerde Real-Dolmen met bijna 20 miljoen euro, terwijl Cegeka net evenveel omzet bijkwam.

HAKKEN IN DE KLEI

Op Cisco na, gaan bijna alle typische telecom- en netwerkleveranciers zoals Alcatel-Lucent, Ericsson en Nokia Siemens Networks (NSN) er op achteruit. NSN is inmiddels opnieuw gescheiden van Siemens en gaat voortaan door het leven als Nokia Solutions & Networks. Geruchten gaan dat Alcatel-Lucent opgeslorpt zou kunnen worden. Een verdere consolidatie is dus zeker nog aan de orde. It-spelers zoals Apple, IBM en Microsoft, maar vooral Google dringen steeds dieper de telecombiotoop in. Dat zal de komende jaren ongetwijfeld verder voor een intense omwenteling zorgen. De telecomboeren mogen zich schrap zetten, de hakken stevig in de klei gepland.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content