Gebruik maken van datacenters en op afstand werken leidt vaak tot ergernis vanwege de traagheid van internet. Daar bestaan oplossingen voor zoals die van BlueCoat.

Blue Coat is een in 1996 opgericht bedrijf dat zich specialiseert in het optimaliseren en versnellen van trage netwerkverbindingen, met name die via het internet. Zo zijn er natuurlijk meer spelers op de markt. Interessant is echter, dat Blue Coat beveiligingsmaatregelen integreert in deze optimalisatieoplossingen. Zo combineert het een webapplicatieprestatieverbeteraar met een webfilter. Overigens is dat geen verplichting: u kunt altijd kiezen welke functionaliteit u wenst.

ProxySG

De prestatieverbeteraars van Blue Coat komen in de vorm van een appliance. ProxySG (dit staat voor ‘Proxy Security Gateway’) is een familie van appliances die zowel applicaties versnellen als beveiligingstaken uitvoeren. Dat gaat niet heel ver, vermits Blue Coat terecht veronderstelt dat bedrijven al allerlei beveiligingsoplossingen gekocht hebben. Maar webfiltering voor ongewenste websites en het tegenhouden van pogingen tot phishing en malwareinfecties combineren met een versnellingsappliance vond Blue Coat wel samenhoren. Het heeft in elk geval het voordeel, dat u maar een appliance moet opstellen waar u er vroeger drie of vier nodig had. Vooral bij kleinere bedrijven is dit toch wel interessant. De ProxySG appliances delen allemaal dezelfde firmware, alleen de hardware verschilt naargelang de door u gewenste prestaties. De appliance werkt onder SGOS, een eigen objectgebaseerd besturingssysteem van Blue Coat. Dat zorgt voor een flexibele reglementtoepassing voor inhoud, gebruikers, applicaties en protocols. Met een ProxySG appliance kunt u uw interne en externe gebruikers afschermen van parasieten, phishing en andere aanvallen. U beperkt uw bandbreedtevereisten en versnelt dus uw netwerksnelheidservaring met behulp van compressie, bytecaching en objectcaching. Applicaties die ProxySG versnelt zijn: Windows filesharing, FTP, e-mail, web-, SSL- en ‘rich media’-applicaties.

Clients

Op de desktoppc’s en notebooks installeert u de gratis Blue Coat Proxy Client. Die past de reglementen toe inzake beveiliging en acceleratie, die u in de ProxySG appliance instelde. U kunt gebruikers een proxyserver in hun webbrowser laten instellen die dan wijst naar de ProxySG appliance, maar dat is niet nodig als u de ProxySG appliance als een transparante filter in uw netwerk installeerde. Bij lokale gebruikers is het netwerk natuurlijk perfect en zal de Proxy Client nauwelijks acceleratietaken uitvoeren. De beveiligingsmaatregelen zijn dan natuurlijk wel van toepassing. De Proxy Client is vooral interessant voor medewerkers op afstand of voor lokale gebruikers die voornamelijk met een datacenter moeten werken waarin een ProxySG appliance staat, want dan treedt de acceleratie in werking naast de beveiligingsreglementen.

Beheer

U beheert zowel de ProxySG appliance als de Proxy Clients met behulp van een webinterface in de appliance. Als u regels verandert, kunnen de Proxy Clients zichzelf bijwerken met een instelbaar interval. Clients kunnen de Proxy Client downloaden via een speciale URL vanaf de appliance. Het webbeheer bestaat uit een vrij eenvoudig vormgegeven webpagina met drie tabbladen: Statistieken, Configuratie en Onderhoud. Elk gekozen tabblad toont links een menu van aanklikbare rubrieken en rechts daarvan een groot detailpaneel dat opgebouwd wordt met behulp van Java. Blue Coat werkt momenteel aan een nieuwe versie van deze webinterface: die zal er heel wat moderner uitzien en met Ajax in plaats van met Java werken. Dat zal deze webinterface ook behoorlijk wat sneller maken, zeker vanaf Windows pc’s.

Het tabblad Statistieken toont allerlei grafieken over het netwerkverkeer met een overzicht van de besparingen die bereikt werden via acceleratie, over protocolprestaties en over het systeem, lopende sessies en de gezondheid van het hele systeem. Onder Configuratie treft u alle mogelijke instellingen aan. Deze omvatten naast de te verwachten algemene en netwerkinstellingen specifieke configuraties voor ADN’s (‘Application Delivery Networks’ of te versnellen netwerken voor applicatie-uitvoering), diensten, de Proxy Client, SSL, proxy-instellingen, bandbreedtebeheer, inhoudsfilters, authenticatie, externe diensten (zoals Websense), forwarding (systemen die inhoud doorsluizen), systeemgezondheidscontroles, logboeken voor netwerktoegang, en reglementbeheer. De laatste tab, Onderhoud, bevat alle rubrieken die met systeemonderhoud te maken hebben waaronder licentiebeheer, bewaking, systeem- en schijfbeheer, upgrades en zo meer.

Prestaties

We gebruikten een Wan-simulator om een 512 kbit/s verbinding met een vertraging van 50 ms in beide richtingen te bekomen. Zonder applicatieversnelling blijken fileshares en ook bedrijfswebsites niet bepaald van de snelste. Maar met applicatieversnelling krijgen we een indruk die niet veel verschilt van lokaal werken. Zo wordt het heel prettig werken!

Conclusie

De ProxySG appliance met Proxy Client bewijst goede diensten als applicatieversneller om een medewerker op afstand met het bedrijfsnetwerk via vpn te laten werken alsof hij op kantoor zit. Dat er een webfilter aanwezig is, is mooi meegenomen (al moet daarvoor wel bijbetaald worden), maar dat die omzeild kan worden via de cache van Google is wat minder.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content