Dr. Volker Wetekam wordt executive vice-president van de HealthCare IT-divisie van Agfa HealthCare. Wetekam zal aan het hoofd staan van om en bij de 3.000 medewerkers en zal rechtstreeks rapporteren aan Christian Reinaudo, president van Agfa HealthCare. Hij gaat van start op 15 september 2008 en wordt ook permanent lid van het uitvoerend comité van Agfa HealthCare. Wetekam komt van van Siemens Healthcare, waar hij de Managed Services, Turnkey, eHealth en Consulting business leidde sinds oktober 2004. Daarvóór, vanaf september 2003, leidde hij vanuit Philadelphia, VS, de globale it-marketing-organisatie van het bedrijf. Wetekam trad in dienst bij Siemens in 1994 en bekleedde een aantal sleutelposities in het bedrijf, waaronder hoofd van Consulting & Managed Healthcare Services, en General Manager van de Duitse organisatie Health Services (Imaging & Enterprise IT).

Koenraad Dejonckheere van KBC Securities bezet wellicht vanaf begin oktober de ceo-stoel bij de GIMV en volgt Dirk Boogmans op die het bedrijf op 1 juli verliet “om persoonlijke redenen”. In afwachting neemt voorzitter Herman Daems de zaken waar. Dejonckheere (39) was tot nu managing director en head of corporate finance bij KBC Securities. Voordien was hij verbonden aan Nesbic, Halder, Price Waterhouse Corporate Finance Europe en de toenmalige BBL (nu ING). Dejonckheere is burgerlijk ingenieur van de Universiteit Gent en behaalde ook een MBA aan IEFSI in Rijsel.

Piet Van Petegem ruilt de Joris Ide groep voor de Bank van De Post waar hij IT program director wordt. Hij rapporteert er aan gedelegeerd bestuurder Marc Van der Schueren. Van Petegem, een KUL-ingenieur elektronica (optie informatica) die ook een postgraduaat bedrijfskunde op zak heeft, was iets meer dan een jaar it-manager van de Joris Ide groep, fabrikant van stalen dak- en wandbekleding. Daar hield hij zich vooral bezig met de uitrol van een Europees SAP-netwerk. In mei 2002 was Van Petegem als it-manager van Koramic laureaat van de Data News ICT Manager Contest. Hij begon zijn loopbaan bij Barco als systeemingenieur, waar hij na drie jaar overstapte naar Tupperware als projectmanager erp-systemen. Na omzwervingen bij Proximus en Electrabel en Redstar bioproducten, ging hij aan de slag bij Delaware – Arthur Andersen als directeur business applicaties. In 2002 werd hij door toenmalig VRT-baas Tony Mary gevraagd om de it-directie te leiden en om de VRT vanuit technologisch oogpunt voor te bereiden op zijn opdracht als digitale omroep.

Hilde Havermans is niet langer de cio van Siemens Enterprise Communications, verantwoordelijk voor de regio Zuid-West-Europa en Midden-Oosten/Afrika. Zij kreeg de functie van business group operations manager binnen de afdeling ‘Defense’. Die biedt oplossingen voor vooral de Nato en het ministerie van defensie. Havermans wordt als cio vervangen door de 34-jarige Fréderic Gilmont, tot voor kort ‘solution consultant managed services’ bij Siemens Enterprise Communications.

Het Belgische e-Spot, leverancier van cash supply chain oplossingen voor de financiële wereld en de grootdistributie, benoemde Marc Pirson tot ceo. De burgerlijk ingenieur maakte als management consultant deel uit van de Deparco Groep die advies verstrekt aan bedrijven actief in technologische nichemarkten en waar ook e-Spot lid van is. Hij zal samen met medeoprichter Steven Hackars het management van het bedrijf op zich nemen. Pirson krijgt het algemeen en commercieel beleid en het managen van de it-services. Hackars legt zich toe op strategie, productmanagement en de ontwikkeling van c-Quilibrium, een gamma cash supply chain oplossingen. Marc Pirson ging eerder de mosterd halen bij Capgemini Belgium, IBM Global Services en de Generale Bank. e-Spot boekte in 2007 een recordomzet van 2 miljoen euro met 25 werknemers.

Belgacomdochter Win benoemt Michel Gillard tot onafhankelijk beheerder en voorzitter van het bedrijf. Gillard, burgerlijk ingenieur ULG van opleiding, is de oprichter van de SA Gillam waar hij afgevaardigd bestuurder was van 1974 tot 2005. Vandaag is hij lid van het uitvoerend comité van Frequency Electronics Inc. (USA) en beheerder van Gillam-FEI. Die twee bedrijven bouwen de moederklokken voor respectievelijk de nieuwe GPS III en Galileo. Win is een dienstenintegrator voor de zakenwereld met een eigen IP MPLS netwerk op glasvezel van Sofico.

Callataÿ & Wouters (it-advies en software voor de bancaire en financiële wereld) schuift Yves Steinbusch naar voren als general manager van het 64-koppige filiaal in Luxemburg. Steinbusch bekleedde eerder functies bij Microsoft, Unilog, Siemens en SIT Group.

De Belgisch-Franse it-dienstverlener Vision IT Group heeft een nieuwe chief financial officer, Manuel Michel die het klappen van de zweep leerde bij Tietoenator, Sesa en KPMG Audit.

NEC Philips Unified Solutions heeft het verkoopteam voor KPN, haar belangrijkse partner, uitgebreid met drie mensen. Richard Schuit wordt sales manager, Dennis Schrauwen en Patrick Bleau partner opportunity managers.

GN, gespecialiseerd in handsfree audio-oplossingen van het merk Jabra, heeft een nieuwe country manager Benelux: Michiel Struycken. Hij volgt Harold Cobben op die overstapt naar Mio/Mitac. Struycken is al ruim 10 jaar actief in marketing- en verkoopfuncties voor de b2b-markt in bedrijven als Anchor Datacommunicatie, Telecom Management Netherlands en Atis Telecommunicatie.

TASS Belgium, gespecialiseerd in embedded software consultancy, vervangt salesmanager Peter Sachem door Nestor Van den Abbeele, die kan bogen op 20 jaar it-ervaring opgedaan bij Atos, Logica, Real Software, Hummingbird en Mediasurface.

Internationaal

Vik Patel, verantwoordelijk voor de Europese handsets, is de volgende in de alsmaar langer wordende rij van executives die gsm-bouwer Motorola verlaten. Patel was een van de pionnen die de noodlijdende gsm-afdeling van Motorola via een grootschalige reddingsoperatie er weer bovenop moest helpen. Eerder deze maand kreeg Sanjay Jha de bevoegdheid over de volledige gsm-divisie van Motorola, ter voorbereiding van de spin-off volgend jaar. Hij zal ook co-chief executive officer zijn van het moederbedrijf en zal een gedeelde verantwoordelijkheid dragen met de huidige ceo Greg Brown tot wanneer de splitsing een feit is.

Na de bekendmaking van het zesde kwartaalverlies op rij verlieten ceo Patricia Russo en voorzitter Serge Tchuruk het fusiebedrijf Alcatel-Lucent. Sinds de overname van Lucent door Alcatel in 2006 verloor het concern al 4,8 miljard euro. Er loopt een grootschalig herstructureringsplan, dat ruim 10.000 banen schrapt, maar dat volstaat blijkbaar niet in om de dalende prijzen en bestellingen te compenseren. Russo zal het bedrijf voor het einde van het jaar verlaten. Tschuruk vertrekt op 1 oktober. Opvolgers zijn nog niet bekend, die zoektocht is nu begonnen. Namen die inmiddels circuleren zijn Ben Verwaayen (ex-BT topman), Thierry Breton (voormalig Frans minister van Financiën en ex-baas van France Télécom) of Philippe Germond, ex-coo Alcatel.

Kort na de aankondiging van Microsoft dat het zijn Platforms & Services Division reorganiseert, maakte de baas van die afdeling, Kevin Johnson, bekend dat hij ceo van Juniper Networks wordt. Johnson (47) gaat er in september aan de slag. Huidig ceo en chairman Scott Kriens blijft vanaf dan aan als chairman. Johnson was als president van de Platforms & Services Division verantwoordelijk voor 14.000 mensen. Voordien was hij group vice-president van Microsofts wereldwijde sales, marketing en services. Voor zijn passage bij Microsoft werkte hij bij IBM’s systems integration & consulting business. Zijn carrière startte hij als software-ontwikkelaar.

Eerder raakte bekend dat John Morris (47) de nieuwe executive vice-president werd van Worldwide Field Operations in opvolging van Eddie Minshull. Morris, die er eerder 23 jaar IBM op zitten had, was ceo van Pay By Touch dat pionierde met vingerafdrukken voor betalingen. Nog bij Juniper Networks werd Louis Avila-Marco (39) vice-president senior Corporate Development, verantwoordelijk voor de strategische planning van het bedrijf. Hij komt van het Cisco-filiaal Scientific-Atlanta.

Frédéric Rose (46) wordt de nieuwe ceo van Thomson. Op 1 september verlaat hij Alcatel-Lucent waar hij vijftien jaar lang internationale ervaring opdeed. Frédéric Rose – die de Frans/Amerikaanse nationaliteit heeft – vult bij Thomson de post in die Frank Dangeard eind maart achterliet. Rose ging in 1993 aan de slag bij Alcatel-Lucent waar hij toen juridisch verantwoordelijke was voor het Belgisch filiaal en was tussen 2000 en 2006 de eindverantwoordelijke voor de netwerkactiviteiten. In 2006 schopte hij het toch vice-president in het uitvoerend comité en vielen de Aziatische, Afrikaanse en Europese markt onder zijn bevoegdheid. Rose moet de zwaar verlieslatende Thomson-groep opnieuw op het spoor krijgen. Mogelijk wordt de hele strategie van de Thomson-groep herbekeken.

Partner Content