Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Na een it-loopbaan van zowat 33 jaar ging Marc Van der Schueren aan de slag als ceo bij de Wielerbond Vlaanderen: “Hier vind ik opnieuw energie en enthousiasme terug.”

Als je na een rijke loopbaan plots op je 57ste jaar moet solliciteren, dan valt dat niet echt mee. “Een moeilijke tijd”, zo ondervond ook Marc Van der Schueren. Geboren en getogen in Aalst (een echte ‘ajuin’ dus) trekt hij na het Sint-Maarteninstituut naar de universiteit van Gent waar hij afstudeert als burgerlijk ingenieur elektronica. Daar blijft hij twee jaar als assistent maar zijn eerste ‘echte’ job is bij buizenbedrijf Mannesmann Carnoy, “toen nog met ponskaarten”. Drie jaar later stapt hij over naar Philips Data Systems waar hij voor het reservatiesysteem bij de NMBS zorgt. In de zomer van ’86 komt hij bij de Generale Bank terecht, waar de verwoede tafeltennisspeler nog geen half jaar later project manager electronic banking wordt. Dit wordt jarenlang zijn biotoop. Hij groeit immers in juni ’92 door tot ‘head of electronic banking’.

Vanaf september ’94 staat hij aan de wieg van het interbancaire betalingssysteem Isabel waar hij directeur wordt. Drie jaar later trekt hij echter opnieuw naar de Generale Bank als operations manager payment factory. “Ik wou wel eens wat anders doen dan it.” De bank wordt overgenomen door Fortis. Marc Van der Schueren blijft er nog enige tijd, maar kiest dan toch begin 2000 voor ING als manager application delivery. De vader van drie kinderen van inmiddels 32, 30 en 27 jaar, pingpongt dan even: na anderhalf jaar bij ING wordt hij bij Acerta gevraagd om als cio te zorgen voor de integratie met het it-systemen van SBB en VKW. Tegelijk moest alles ook Euro-compliant gemaakt worden. Bij ING trekken ze echter opnieuw aan z’n mouw en na amper 10 maanden bij Acerta is hij alweer te vinden bij de bank, deze keer als general manager application delivery manager. En het mag verbazen, maar na bijna 20 maanden trekt Marc Van der Schueren opnieuw naar de hr-dienstengroep Acerta. Deze keer blijft hij er bijna 4 jaar, tot het najaar van 2007.

Hij wordt opgebeld door headhunter Egon Zehnder om de Bpost bank te leiden als managing director en coo. De 50/50 joint venture van Bpost en Fortis wordt zijn stek de komende vijf jaar. In die tijd sponsort Bpost ook de wielertoertochten van Golazzo en de Ronde van België. “Zo kwam ik ook in contact met de sport- en wielerwereld waar netwerking ook erg belangrijk is.” Dat komt hem nog erg van pas want in maart 2013 komt er plots een einde aan z’n contract bij Bpost bank. “Dat werd ineens een zeer moeilijke tijd. Je bent er 57, het was al sinds 1984 geleden dat ik nog gesolliciteerd had. Je krijgt overal te horen dat je overgekwalificeerd bent, te oud ook. Ook thuis duiken er dan spanningen op.” Bij Worldline kan hij zijn ervaring nog kwijt als consultant en senior business program manager, maar als hij de kans krijgt om als ceo aan de slag te gaan bij Wielerbond Vlaanderen aarzelt hij niet, ook al moet hij financieel ook inleveren. “Hier vind ik opnieuw de energie en het enthousiasme terug. Ik wil niet denigrerend doen, maar bij de banken is dat toch minder het geval.” Hij leidt nu een kleine kmo met zo’n 20 medewerkers. “Het is totaal iets anders, hoewel er ook veel it bij komt kijken. Mijn ervaring in management en it komen hier goed van pas.” Fietsen is sinds ruim een decennium ook zijn hobby geworden. Ook dat helpt.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content