Op de jongste Profoss-conferentie over opensource erp-oplossingen bleek dat de verschillende integratoren nog allemaal aan het zoeken zijn naar het juiste businessmodel. De bestaande oplossingen zijn ook allemaal aan elkaar gewaagd en het is dus moeilijk om zich te differentiëren.

Pierre Spilleboudt richtte in 2001 Audaxis op omdat hij ervan overtuigd is dat het proprietary model niet langer voldoet aan de verwachtingen van de klanten. Hij onderzocht de markt van opensourceoplos-singen en selecteerde het erp-pakket Compiere dat hij ondersteunt op de Europese markt. Een recent resultaat hiervan is dat de internationale standaardenorganisatie ISO per 1 januari 2009 Compiere gebruikt als erp-systeem.

De klant: van push- naar pull-model

“In het opensourcemodel is alle informatie beschikbaar, maar je moet als klant wel zelf de moeite doen om die informatie te bekijken,” benadrukt Spilleboudt. “Dat eist een actievere rol van de klant, want dit is een pull-model. Je moet zelf de producten testen en de oplossingen proberen te begrijpen. Niemand zal naar jou komen en je proberen te overtuigen dat een bepaalde oplossing de beste is voor jou, zoals in het push-model van propriëtaire software. Propriëtaire aanbieders zijn zo succesvol omdat het voor de klant gemakkelijker is om passief te blijven en comfortabeler om een merk te kopen.” Spilleboudt geeft een aantal tips om een opensource erp-oplossing te evalueren: “Bekijk de forums, wiki’s en projectstatistieken. Dat is het voordeel tegenover propriëtaire oplossingen: niemand weet hoeveel fouten er in SAP zitten of hoe actief de ontwikkelaars zijn, terwijl je dat bij een opensourceproject perfect kan zien.” Volgens Spilleboudt zijn de huidige opensource erp-systemen goede oplossingen voor zo’n 80 procent van de markt, vooral voor bedrijven met 10 tot 200 werknemers.

De integrator: op zoek naar een businessmodel

Voor de aanbieders en integratoren van opensource erp-toepassingen is dit pull-model echter ook een grote uitdaging, meent Spilleboudt. “Aangezien onze klant vanaf de eerste dag volledige toegang heeft tot de toepassing en documentatie, moeten wij zelf ook constant up-to-date blijven en investeren in onze kennis om een toegevoegde waarde te kunnen bieden.” Voor de integratoren betekent dit ook dat ze op zoek moeten naar een ander businessmodel, wat volgens verschillende deelnemers aan de Profoss-conferentie niet eenvoudig is. Sommigen geven bijvoorbeeld gratis een demo, terwijl anderen dit alleen tegen betaling doen. Bedrijven die in de opensourcemarkt opereren krijgen ook te maken met een nieuw ontwikkelmodel. Zo legde het bedrijf achter Compiere teveel de richting van de ontwikkeling vast zonder rekening te houden met bijdragen van de gebruikerscommunity. Een aantal ontwikkelaars startten toen met de fork ADempiere. Norbert Wessel van het Duitse consultancybedrijf Metas Consult zegt hierover: “Open source wordt vaak als marketingterm gebruikt: een product kan volgens de letter wel open source zijn omdat het een GPL-licentie heeft, terwijl het dat volgens de geest niet is als het ontwikkelmodel niet open is. Aangezien ADempiere niet van één bedrijf afhangt, is er een natuurlijke competitie tussen de verschillende integratoren, wat uiteindelijk de klanten ten goede komt.” Ron Kramer van het Nederlandse Business Momentum werkt met het opensource erp-pakket Openbravo, dat in 2006 zelfs 5 miljoen euro investeringen kreeg en op Sourceforge het meest gedownloade opensource erp-pakket is. Volgens Kramer zijn er niet zo’n grote verschillen meer tussen de huidige erp-pakketten, waardoor de keuze voor de implementatiepartner voor de klant het belangrijkste is. Het businessmodel van de integratoren draait dan rond geld verdienen door geïntegreerde systemen te maken van de erp-frameworks. Danny Cools van Think Wize bevestigt dit. “Als een bedrijf een erp wil implementeren of migreren, is de keuze van de integrator eigenlijk belangrijker dan de software die je kiest. Opensource-integratoren hebben hier misschien zelfs een streepje voor, omdat ze het gewoon zijn om actief te luisteren naar gebruikers.” Volgens Profoss-organisator Raphaël Bauduin tonen de diversiteit van de opensource erp-pakketten en de aanpak van de integratoren goed aan dat elk bedrijf een opensource erp-oplossing kan vinden die in zijn organisatie past.

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content