Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“Medische multimedia”, zo omschrijft ceo Thomas Koninckx de activiteiten van zijn bedrijfje eSaturnus. Concreet zorgt de Leuvense start-up voor beeld- en spraakverwerking in operatiekwartieren. “Want”, weet Koninckx, “er is in de gezondheidssector een evolutie naar een ‘digitaal operatiekwartier’. ” Dat concept is nog niet duidelijk gedefinieerd, maar bij eSaturnus omschrijven ze het als “een operatiekamer waarin audio- en videotechnologie en/of medische apparatuur gecentraliseerd en gecoördineerd kan worden beheerd.” eSaturnus houdt zich dus vooral bezig met die multimediacomponent.

“In ziekenhuizen wordt live beeld- en geluidsmateriaal van operaties bijvoorbeeld gebruikt bij het consulteren van een tweede opinie tijdens operaties of voor medische opleidingen”, licht Koninckx toe. “Wij leveren daarvoor de technologie. ” Het gaat dan met name over de opnametechnologie, videoswitching en -routing, beeldauthenticatie en ook digitale opslag en beheer van dat multimediamateriaal. Koninckx denk dat die benadering vrij uniek is. “Bedrijven die iets vergelijkbaars doen zijn daarin gerold via de instrumentenbouw. Wij bekijken het concept vanuit een meer technologisch oogpunt. ”

Pijplijn

eSaturnus werd dit jaar in België opgericht, maar was in feite al twee jaar actief in Oxford. “Dat Engelse filiaal hebben we eerst opgericht om het marktpotentieel van ons aanbod te toetsen”, vertelt Koninckx. “Nu willen we vanuit België de West-Europese markt aansnijden. ” Dat wil eSaturnus doen via distributeurs – “ons netwerk breidt uit” – en rechtstreeks aan ziekenhuizen. “De prognoses zien er goed uit, want we hebben met name in de ziekenhuizen enkele mooie deals in de pijplijn zitten. ” Ook via oem-overeenkomsten brengt eSaturnus zijn producten aan de man.

“Het is koffiedik kijken”, zegt Konickx als we vragen naar de toekomst van eSaturnus. “Binnen een jaar hopen we toch met 15 à 20 mensen te zijn. Als we break-even willen draaien, moeten we dan een omzet van zo’n 1 miljoen euro halen. ” Een duidelijke groeistrategie dus? “Het was niet de bedoeling om een bakkerij te beginnen,” klinkt het laconiek. Op kapitaal van buitenaf rekent Koninckx niet onmiddellijk. “We gaan liever selectief tewerk, want we willen in de eerste plaats expertise in huis halen. Nu hopen we het een tijd te kunnen uitzingen met eigen kapitaal. “z

PASPoORT

Naam: eSaturnus, www.esaturnus.com

Hoofdkwartier: Leuven (Heverlee)

Oprichting: 2007

Aantal mensen: 5 (eind dit jaar 6 of 7)

Investeringen en/of subsidies: Niet actief op zoek naar kapitaal

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content