Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Meten is weten: dit zou de slogan kunnen zijn van Aptare, een bedrijf dat toelaat om je opslag in real time te analyseren en de storage op die manier te optimaliseren.

In deze tijden van crisis vormt storage een steeds belangrijkere kostenpost, gezien de exploderende opgeslagen volumes. Maar hoe kun je deze kosten beheersen zonder te begrijpen welke gegevens worden opgeslagen en waar ze worden opgeslagen – vooral met de opkomst van cloud, enz. Bovendien is het voor it vaak belangrijk om de opslagkosten door te rekenen (zowel intern als aan klanten als er sprake is van een dienstverlener), de naleving van de conformiteitsregels te waarborgen, het risico op gegevensverlies te beperken en de toekomstige behoeften te voorspellen. De uitdaging is des te groter omdat de infrastructuren tegenwoordig grotendeels gevirtualiseerd zijn en omdat cloud is uitgegroeid tot een verlengstuk van de lokale platformen, dat elasticiteit, schaalbaarheid en multi-tenancy mogelijk maakt.

AGENTLOOS

Aptare profileert zich als een expert in “intelligente opslag” en stelt voor om informatie te verzamelen over opslag in het algemeen, of het nu gaat om echte platformen (gaande tot volume managers en back-up), of om besturingssystemen, file systems, virtuele omgevingen en netwerken.

Het aanbod bestaat uit twee delen. Enerzijds is er een Agentless Data Collector (geïnstalleerd op VM) die de informatie verzamelt om ze grafisch voor te stellen, en anderzijds is er een gecentraliseerde portal die gegevens afkomstig van lokale of gedistribueerde systemen in cloud kan consolideren. “Met deze real-time intelligence kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun opslagmiddelen optimaliseren, de capaciteit plannen, de prestaties verbeteren, vooral dan in gevirtualiseerde omgevingen, enz.”, aldus ceo Rick Clark. Maar het product is ook interessant voor dienstverleners die opslag aanbieden die wordt beheerd in de cloud (meer bepaald Dell, Xerox, SunGuard, Bull en DCG, partners van Aptare). Bovendien heb je maar enkele minuten nodig om het product te installeren, aldus nog Rick Clark.

Onlangs kondigde Aptare een aantal nieuwigheden aan, meer bepaald de ondersteuning van nieuwe platformen, waaronder Dell Compellent, NetApp E-Series en Hitachi NAS, en een geïntegreerde cloud analytics tool en een data-driven aanpak.

EUROPA

Het bedrijf telt naar eigen zeggen meer dan 1.000 klanten wereldwijd en zet haar expansie in Europa voort, vooral in de wereld van de dienstverleners en in sectoren als financiën, gezondheid, overheid en energie. “We zijn niet van plan om storage te verkopen”, benadrukt Clark, die van mening is dat zijn concurrenten eerder “een hardware-agenda” hebben of slechts een deel van de oplossing aanbieden.

Aptare wist al minstens 2 klanten voor zich te winnen in België – naast ING in België en Nederland – maar Clark weigert namen te noemen. “De ene heeft ons uitgekozen in verband met compliance en de andere om de efficiëntie van zijn opslag te verbeteren”, is alles wat hij daarover wil zeggen. “België en Scandinavië behoren tot de meest dynamische markten voor Aptare”, vertrouwde Clark ons nog toe.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content