Om een duidelijk zicht te krijgen op de performantie van zijn productievestigingen, nam CRH Landscaping Europe het pakket iMESure van Ordina in gebruik. Het inzicht dat de tool oplevert, vormt de basis voor concrete verbetertrajecten.

CRH is een internationale groep in bouwmaterialen, met de wortels in Ierland. CRH Landscaping Europe is gespecialiseerd in bestrating, zowel voor particuliere als publieke klanten. In België is het bedrijf onder meer bekend via de merknaam Marlux. CRH Landscaping Europe telt zeventig productievestigingen in zes landen, goed voor 2.250 medewerkers en een omzet van ruim 500 miljoen euro. Om hun resultaten te meten, hadden de vestigingen doorheen de jaren uiteenlopende systemen voor performance management ontwikkeld. Meestal ging het om een combinatie van papier en Excel. “Het was erg moeilijk om de bevindingen van de verschillende vestigingen samen te leggen en zo de totale performantie van het bedrijf in kaart te brengen”, zegt Peter Van Mierloo, continuous improvement director bij CRH Landscaping Europe.

Het beste uit zichzelf

Daar had CRH nochtans duidelijk behoefte aan. Het bedrijf investeert sterk in productontwikkeling, onder meer om tegemoet te komen aan de vraag naar duurzame en verkeersveilige oplossingen, zoals geluidswerend wegdek en waterregulerende bestrating. Dat vraagt van CRH een ondubbelzinnige aanpak. Peter Van Mierloo: “We willen duurzaam groeien en de bedrijfsresultaten handhaven of verbeteren. De huidige marktomstandigheden verplichten ons om het beste uit onszelf te halen.” Via een programma van continuous improvement zet CRH in op kostenbeheersing en op de optimalisering van de dienstverlening aan klanten. Om een duidelijk zicht te krijgen op de prestaties van de verschillende productievestigingen, ging het bedrijf op zoek naar een oplossing voor OEE (overall equipment effectiveness). Het gaat om een onderdeel van een MES (Manufacturing Execution System) dat de verhouding weergeeft tussen het aantal goede producten dat een machine aflevert ten opzichte van haar maximale capaciteit.

CRH Landscaping Europe besliste om het MES-platform iMESure van Ordina in gebruik te nemen. “We zijn bij ArcelorMittal gaan bekijken hoe de toepassing in de praktijk werkt”, vertelt Peter Van Mierloo. “De financiële afdeling vond dan weer de rapporteringsfunctie van het pakket een groot plusplunt, net als de soepele integratie met SAP.” CRH voerde een eerste pilootproject uit in België. Ordina koppelde iMESure met de machines op de werkvloer. Op basis van de cijfers die de oplossing aanreikt – over prestaties en stilstanden van de machines – kan CRH nu de nodige verbeteringsprogramma’s uitwerken. Wat dat zal opbrengen, is voor iedere vestiging verschillend. Peter Van Mierloo: “Bij sommige vestigingen zijn er veel quick wins, bij andere kiezen we voor verbetering op langere termijn. Het feit dat we meten – en dat iedereen dat weet – leidt al vanzelf tot een efficiëntieverhoging van twee procent.” De verwachting is dat de gerealiseerde verbeteringen het project binnen de twee jaar terugbetalen.

Dries Van Damme

” Het feit dat we meten – en dat iedereen dat weet – leidt al vanzelf tot een efficiëntieverhoging van twee procent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content