Oracle presenteert versie 11g van zijn database. Een versie die weer dichter bij de onmiddellijke behoeften van de gebruikers wil staan, daar waar de 10g (grid computing) iets te veel sciencefictiontrekjes vertoonde.
Die onmiddellijke behoeften zijn met name groeiende volumes, meer veiligheid, nieuwe soorten gegevens. Oracle Database 11g verwerkt nu rfid-data, 3D-afbeeldingen of Dicom-gegevens (medische sector). XML-gegevens worden in native mode beheerd, als binaire objecten of semi-gecompileerde gegevens, of worden na een syntactische analyse in relationele tabellen gegoten.
Om verwerkingen en opzoekwerk met grote volumes te vergemakkelijken (in België overtroeft Belgacom nog altijd iedereen), biedt Oracle verbeterde compressiemogelijkheden (factor 2 of 3, op al dan niet gestructureerde gegevens) en verschillende ‘composite’ verdelingswijzen (op basis van tijdscriteria, geografische criteria,…). Er werd een ‘Partition Advisor’ toegevoegd die de gegevens, hun frequentie of gebruiksschema analyseert en de gebruiker advies geeft over de methode die het best kan worden toegepast.
ILM (information lifecycle management) doet ook zijn intrede, met het oog op een betere naleving van conformiteitsregels (Basel II, SOX, tracering van gegevens,…). Tegelijk worden nieuwe media toegelaten die (technisch en financieel) beter aangepast zijn aan de behoeften.
Sneller migreren
Met Real Application Testing (belastingstesten in reële situaties) moet het mogelijk zijn om sneller en efficiënter de functies en prestaties van gemigreerde applicaties te testen en hun impact te controleren, “vooral bij veranderingen van platformen”.
Oracle steekt ook niet onder stoelen of banken dat het gebruikers wil aansporen om sneller over te schakelen naar versie 11g. “Om de risico’s en het aantal updates te beperken hadden klanten, vooral in België, tot nu toe vaak de neiging om te wachten tot de aankondiging van een nieuwe generatie, om dan over te schakelen op de ‘terminal release’ (laatste beschikbare update) van de vorige versie”, zegt Johan Vanden Bossche, commercieel consultant bij Oracle. De meeste grote Belgische klanten beschikken momenteel over versie 9i, “enkele uitzonderingen werken nog met versie 7 of 8”. Met het oog op meer veiligheid vergroot Oracle de mogelijkheden inzake codering en ‘segregatie van taken’. Kwestie van de toegangsrechten beter te beheren. “Dat is bijzonder belangrijk op een ogenblik dat ondernemingen steeds vaker de neiging hebben om hun it uit te besteden. Zo kunnen we vermijden dat een persoon die voor een externe dienstverlener werkt bij opslagoperaties toegang krijgt tot gevoelige informatie”.
Met de functie ‘database vault’ kan men de toegang blokkeren buiten de werkuren en vanaf iemands woning of elke andere niet (noodzakelijk) beveiligde plek. De grote trends in België? Unix bij grote klanten, een “sterke neiging” bij middelgrote ondernemingen om over te schakelen op Linux, de opkomst van datawarehousing (gekoppeld aan erp -uitvloeisel van de overname van Peoplesoft en JD Edwards) en een aanzienlijke stijging van RAC-oplossingen (Real Application Clusters – hoge beschikbaarheid), “bij 20 tot 25 procoent van onze klanten”.
BrigitteDoucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier