Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekregen. Dat rijmpje lijkt wel bedacht voor de Oracle Fusion toepassingen, die nu echt nakend zijn.

Hoewel, ‘stil gezwegen’? Er zijn allicht weinig toepassingen waarover al zoveel inkt is gevloeid, nog voor ze goed en wel uitkwamen, als de Oracle Fusion toepassingen. Ceo Larry Ellison ging dan ook meer dan vijf jaar terug in de tijd om het waarom en hoe van de ‘next generation’ bedrijfstoepassingen toe te lichten. “Met de overname van Peoplesoft in 2004, dat net voordien zelf JD Edwards had gekocht, hadden we plots verscheidene erp, crm, hrm producten in huis. Het werd snel duidelijk dat er een ‘next generation’ toepassingssuite moest komen, die de beste elementen van dat alles moest verenigen.” Nu meer dan vijf jaar later, kondigde Ellison aan dat de eerste fase van deze Fusion-suite nog voor het einde van het jaar beschikbaar komt voor een beperkte groep klanten, met een algemene beschikbaarheid in het eerste kwartaal van volgend jaar.

BI gedreven

Ondertussen moet blijken dat het het lange wachten waard was, want dit moet meer zijn dan een gewone automatisering van bedrijfsprocessen. “Het zijn business intelligence gedreven toepassingen, die je vertellen wat je moet weten, wat je moet doen en met wie je dat kan doen,” klinkt het, in tegenstelling tot een klassiek erp-pakket dat je enkel vertelt hoe een order in te voeren.”

De software zal strikt op open middlewareproducten (zoals industriestandaard applicatieservers) draaien, en modulair zijn. Dat moet toelaten om de nieuwe Fusion producten te integreren in bestaande omgevingen (ook bestaande uit producten van derden), en omgekeerd. Hiervoor zorgt onder meer een servicegerichte architectuur, die tevens toelaat de toepassingen in verschillende cloudconfiguraties (lokaal, publiek, hybride), inclusief als SaaS te draaien. Bovendien werden samenwerkingsfaciliteiten, vergelijkbaar met sociale netwerken, ingebouwd en werd gekozen voor een meer moderne gebruikersinterface. Met deze producten mikt Oracle dan ook op bedrijven als “Salesforce.com, even goed als SAP,” aldus Larry Ellison, “Dit zijn nieuwe producten, geen 25 jaar oude bedrijfseigen technologie.

De omvang van de klus blijkt tevens uit de omvang van de eerste fase zoals die begin volgend jaar wordt aangeboden, met in één klap meer dan 100 modules. “Dat is onze grootste aankondiging ooit,” aldus Ellison, “en dat hopelijk nooit meer,” voegt hij er lachend aan toe. Het doel is dat de klanten op hun eigen tempo de Fusion-toepassingen invoeren, terwijl Oracle doorgaat met de ontwikkeling van de Fusion-suite, maar ook de bestaande producten wordt nog ten overvloede gesteld.

Nog meer software

Voor ontwikkeling en onderzoek heeft Oracle vandaag circa 4 miljard dollar veil, en daar genieten ook andere softwareproducten van. Zo werd op Open World een preview getoond van Solaris 11, wat de nieuwe commerciële versie van het Sun-besturingssysteem moet worden. Hierbij werd gewerkt aan een hogere beschikbaarheid (zoals minder geplande downtime dankzij een nieuwe aanpak rond patching en upgrades) en meer security (inclusief een mogelijke hardwarecertificatie van het besturingssysteem). Nu Solaris in handen van Oracle is, kan ook aan de kernel worden gesleuteld voor een efficiëntere samenwerking met andere producten van Oracle. Solaris 11 zal in 2011 op de markt komen, met dit jaar al een Solaris 11 Express versie (die de rol van de opgedoekte OpenSolaris versie moet overnemen). Als Solaris 11 perfect past op de Exalogic en Exadata systemen, had Oracle op Open World ook een nieuwe Linuxversie voor die systemen, ‘Unbreakable Enterprise Linux’ (UEL). Dit wordt de tweede kernel die Oracle aanbiedt, naast een absoluut RedHat-compatibele kernel (waar Orcale overigens mee doorgaat). De UEL zal niet alleen een meer moderne kernel hebben, maar is tevens bestemd om het volle pond te halen uit de Orcale-hardware, met snellere I/O, ondersteuning tot 4.096 cpu’s en geavanceerde NUMA ondersteuning.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content