Oracle herlanceert zijn gepreconfigureerde oplossingen voor datawarehouses. HP is partner. Het duo begeeft zich hiermee op het terrein van vooral Teradata en Netezza. Het begint krap te worden in dit segment.

Oracle had al een ‘datawarehouse-in-a-box’ (met aanvankelijk Dell-servers en EMC Clariion opslag) in zijn gamma, maar het bericht dat het nu ook appliances oftewel gepreconfigureerde toepassingen in de handel brengt, komt toch als een verrassing. Het akkoord dat met HP werd gesloten is duidelijk: Oracle zorgt voor de commerciële kant van het verhaal en HP treedt op als “adviseur” (analyse van de behoeften van de klant) en als aanbieder van tweedelijnsondersteuning bij problemen van materiële aard. En niet meer dan dat.

Er worden twee oplossingen aangeboden: een Exadata Programmable Storage Server die een combinatie vormt van ProLiant servers, HP-schijfeenheden en de Oracle 11g database onder Linux (1), en een HP Oracle Database Machine bestaande uit 14 Exadata opslagservers, 8 databaseservers (ProLiant DL360), een 11g database en RAC onder Linux.

Exadata is ontwikkeld met het oog op het stijgende datavolume en “het toenemende onvermogen van opslagsystemen om gegevens snel genoeg over te dragen om aan de vraag van databaseservers te voldoen”, legt Larry Ellison uit. Daartoe wordt de matrix van vaste schijven omgezet in een opslagserver die inkomende aanvragen behandelt. Enkel de resultàten van de aanvragen, en niet de ruwe gegevens, worden van de opslagserver overgedragen naar de databaseserver. Een andere versnellingstool is de interconnector Infiniband (20 MB/sec.).

Het akkoord tussen HP en Oracle is exclusief in de zin dat HP de enige leverancier van materiële elementen voor Exadata is, maar niets weerhoudt Oracle ervan om morgen database machines aan te bieden waarvan de databaseserver gebruik maakt van materiaal van andere leveranciers.

Aanvulling van het gamma

HP wil zich niet uitspreken over het op de markt brengen van Exadata door de eigen teams. De nieuwe oplossing is voor HP geen concurrentie of vervanger voor zijn eigen oplossing NeoView, die in 2007 gelanceerd werd (en waarvan het bedrijf weigert de verkoopcijfers publiek te maken). Volgens Richard Palmer, directeur ISS Technology Strategy & Planning, krijgt Exadata een plaats tussen Optimized Warehouse (OW) en NeoView. OW werd in juni gelanceerd en is een basisappliance (1 tot 4 TB nuttige ruimte, toepassing per departement of via data marts) die HP blade servers en de Oracle Database 10g combineert.

NeoView “is een volledige high end oplossing (2) bestemd voor datawarehouses van bedrijven en operationele BI’s”. De Oracle Database Machine maakt gebruik van klassieke ProLiant servers in combinatie met de Oracle Database 11g en biedt een nuttige opslagruimte van 25 tot 84 Tb. Er is (nog?) geen aanvraagoplossing, ETL-tool of BI in geïntegreerd… Het duo HP-Oracle plaatst deze oplossing tussen concurrenten zoals Teradata, Netezza of Greenplum. “De markt voor appliance-like oplossingen kent een jaarlijkse groei van 2 cijfers. We hebben de intentie om ons hier als marktleider te positioneren”, zegt Richard Palmer.

(1) Andere niet-Linux/niet-x86-omgevingen moeten in de nabije toekomst ondersteuning krijgen.

(2) Servers van Integrity of ProLiant, gegevensopslag van StorageWorks, database van NeoView SQL (geoptimaliseerde NonStop Clustered SQL MX), ETL- en BI-tools van derden (BO, Cognos, Informatica…), interconnector ServerNet, services.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content