Orange lanceert dubbel IoT-netwerk

Pieterjan Van Leemputten

Een jaar na de aankondiging is Orange klaar met zijn eigen IoT-netwerk. Niet één maar twee netwerklagen die volgens de operator beter gestandaardiseerd zijn dan de concurrentie.

NarrowBand IoT (NB-IoT) en LTE-M zijn voortaan nationaal beschikbaar. Het gaat om twee lagen die licht van elkaar verschillen en steunen op de huidige 4G-standaard. Mede daarom kon de uitrol softwarematig, zonder extra hardware op de zendmasten, gebeuren.

“We integreren het met het device connection platform, dat zijn het portaal en de API’s die klanten kunnen gebruiken, net zoals dat vandaag al gebeurt voor 2G. We kunnen de netwerken ook als white label of branded aanbieden aan andere service providers. Denk maar aan aanbieders van track & trace-oplossingen”, legt Frank De Weser, director B2B Strategy en director van de IoT Business Unit, uit aan Data News.

Het netwerk bereikt 100% van de bevolking en meer dan 99% van het Belgisch grondgebied. “We zitten waar er 4G van Orange is, maar met 20 decibel meer. Dat wil zeggen dat we ook binnenshuis en zelfs ondergronds kunnen gaan. Het is bovendien bidirectioneel, ” vertelt Gabriel Flichy, chief network officer van Orange.

Laat, maar toekomstgericht

Met een lancering en uitrol in 2017 is Orange laat op het feestje. Proximus begon al in 2015 aan zijn LoRa-netwerk. Engie begon iets later en heeft sinds eind vorig jaar een nationale dekking op basis van Sigfox. Orange ziet dat anders: “LoRa is zeker geen slechte technologie, maar het was eerder een soort tijdelijke technologie in afwachting van 3GPP (de samenwerking van operatoren rond de telecomstandaarden, nvdr.). Het voordeel met NB-IoT en LTE-M is dat ze gestandaardiseerd zijn en dus ook nauwer worden opgevolgd, ook 5G zal ontwikkeld worden met deze technologie in het achterhoofd, dus we denken dat dit op lange termijn interessanter zal zijn, ” aldus Flichy.

De Weser: “We geloven dat het win-dow of opportunity er nog is. We hebben meteen 100% dekking en ook bij LoRa of Sigfox zien we vandaag veel kleinere POC’s (Packet Order Corrections). Maar bij de RFP’s (de offerteaanvraag, nvdr.) kiezen partijen vaker expliciet voor NB IoT dan andere technologieën.”

Kleine en grote schaal

Orange wil zijn IoT-netwerken aanbieden bovenop het huidige M2M-aanbod, dat vooral 2G/3G/4G gebruikt. De Weser: “NB IoT mikt op nieuwe toepassingen zoals slimme meters of slimme gebouwen. Het gaat om toepassingen die niet enorm veel bandbreedte vragen.” In praktijk betekent dat 100 bytes tot 100 kilobytes per seconde. Al ziet het bedrijf 30-70 Kbps in beide richtingen als een realistische use case. “Met als verschil dat NB-IoT geoptimaliseerd is om in sommige gevallen tot 10 jaar op één batterij door te gaan,” vult Flichy aan. De Weser: “LTE-M kan op termijn wel de huidige 2G-toepassingen vervangen, maar we zien het momenteel als een en/en verhaal.”

Orange wil zowel de grote als kleinere zakelijke klanten bedienen. De Weser: “Enerzijds heb je service providers voor pakweg mobiele betalingen die onze API’s of ons portaal gebruiken. Maar we kijken ook naar kleine bedrijven of teams in een B2B-omgeving die iets willen automatiseren of testen. Ze gaan niet enkel postpaid maar ook prepaid kunnen afnemen.”

Data aanleveren

Orange kijkt ook naar bijkomende diensten. “We willen een data provider zijn voor de long tail waarbij we bijvoorbeeld de data van een temperatuursensor zelf op een veilige manier, in de cloud, beschikbaar maken voor de klant, zodat die daar een app rond kan bouwen, ” legt De Weser uit. “We beschikken over een catalogus van toestellen die we zelf getest hebben en bieden device management aan als klanten dat willen. We gaan niet zelf applicaties ontwikkelen voor klanten, maar we willen hen wel helpen waar we relevant kunnen zijn.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content