Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Weinigen weten allicht nog dat EDS de afkorting is van Electronic Data Systems; een naam die nu niet bepaald hip klinkt, maar die je helemaal in zijn tijdsgeest moet zien: 45 jaar geleden was EDS zowat de uitvinder van de it-outsourcing-industrie. Na enkele moeilijke jaren zit EDS nu weer helemaal op het juiste spoor.

Charlie Feld, een senior executive vicepresident bij EDS, was de architect van deze groeioperatie. Gemoedelijk, maar met grote vastberadenheid waaruit visie spreekt, staat hij ons te woord. Het liefst van al vertelt hij over de vliegtuigindustrie; een van de sterkhouders bij EDS. Al zal zijn verleden als cio bij Delta Air Lines daar ook wel voor iets tussen zitten. “Miljarden dollars hebben de vliegtuigmaatschappijen dankzij ons al uitgespaard. En ja, wij zijn er onrechtstreeks dus ook verantwoordelijk voor dat duizenden mensen hun werk verloren in luchthavens. Maar vergeet niet dat de consument daar ook beter van wordt. Dankzij het integreren en automatiseren van al die processen, hebben klanten namelijk eindelijk tarieftransparantie gekregen. ” Het is ons meteen duidelijk: dit is een man die geen blad voor de mond neemt en weet waar hij met EDS naar toe wil.

“Ik geloof heel sterk in het self-service principe, met de klemtoon op automatisatie, integratie en orchestration. Ik hou meer van deze termen dan het fancy klinkende soa. Soa heeft de laatste tijd een nogal negatieve bijklank gekregen. Dat komt omdat nog steeds teveel bedrijven een haastige, slecht ontworpen soa-oplossing implementeren. Dat is nefast, omdat het de it-kosten alleen maar verder laat oplopen. Iedereen concentreert zich nog teveel op de eenmalige, opbouwende factor en het bijbehorende kostenplaatje. De globalisering is een feit, en die zal volgens ons ook alleen maar versnellen. Belangrijk is dan ook dat je voor het hele moderniseringsproces een meerjarenplan opstelt. En dat is wat ons onderscheidt van pakweg Accenture of de Indiërs zoals Wipro. We hebben de laatste jaren ook onze eigen systemen geautomatiseerd en sterk gemoderniseerd, onder meer omdat we voelden dat we moesten inspelen op een trend die vanuit de consumentenhoek komt aanwaaien: alles moet tegenwoordig als Yahoo aanvoelen. ”

Leren communiceren

“Iedereen heeft tegenwoordig toch een visie over meerdere jaren?” vervolgt Feld. “Het is toch niet normaal dat bijvoorbeeld sales en marketing een meerjarendoel voor ogen heeft, terwijl er op it-vlak nog al te vaak een korte termijnvisie gehanteerd wordt. ” Feld ziet één grote onderliggende reden hiervoor: “Het komt altijd maar neer op de manke communicatie tussen it en ‘business’. Sales en marketing hebben een gemeenschappelijk vakjargon: het komt er als it-manager dus meer dan ooit op aan om je eigen it-woordenschat in pure businesstermen te kunnen gieten. De industrie is nu eenmaal marketing driven, dus moet je je daar als it-manager maar naar schikken. ”

Strategische alliantie

Een belangrijk onderdeel van de strategie van EDS is de Agility Alliance. Deze alliantie van technologiebedrijven waaronder Sun, Cisco, Oracle en Microsoft werd in 2004 boven de doopvont gehouden. Feld lag mee aan de basis van de alliantie en gelooft nog steeds in de kracht ervan: “Hier op de campus in Plano (bij Dallas, Texas, nvdr) werken mensen van al onze partners samen met onze eigen werknemers. Dat creëert een technologische voedingsbodem en brengt heel wat kennis te samen. Wat de alliantie zo speciaal maakt, is dat alle partners onder één dak samenwerken als één team. ” De alliantie is nochtans niet exclusief: het staat iedere partner vrij om aan eigen projecten te werken voor eigen klanten. “Maar het grote voordeel van de Agility Alliance is dat we gewoon strategisch sterker staan om grote contracten binnen te halen”, aldus Feld. “Ieder bedrijf in de alliantie verbindt er zich toe om een strategische partner van EDS te zijn voor de gezamenlijke projecten en iedere partner engageert zich om zijn deel van de taken op zich te nemen wanneer we een deal afsluiten.” z

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content