Remote access software (ras) is handig voor wie zijn werk-pc van thuis of zijn thuis-pc vanop het werk wil bereiken. Ook tijdens dienstreizen of op vakantie kan een ras-oplossing nuttige diensten bewijzen. We testen vier remote access producten voor Windows, Mac en Linux waarvan al dan niet functioneel beperkte gratis versies bestaan. We bekijken ook wat de betalende versies meer te bieden hebben.

Toegang tot uw desktop en bestanden via het internet kan nuttig zijn op het werk, thuis of op reis. Dergelijke toegang moet wel beveiligd zijn en het moet ook niet te lastig zijn om ze op te zetten. Als het dan ook nog eens gratis kan dan zijn we pas echt gelukkig. Er bestaan heel wat van dergelijke producten voor Windows en Mac. Vaak is er naast een betalende ook een gratis versie. Wij vergelijken de vier beste ras (remote access)-oplossingen die in een gratis versie beschikbaar zijn. We hebben getest onder Windows 7 over een gesimuleerde breedbandverbinding. Als host gebruikten we een Dell Vostro 3500 laptop en als client een Fujitsu Esprimo desktop-pc. We hebben een beperkt aantal benchmarks uitgevoerd: tijd die nodig is om een remote sessie te starten, benodigde tijd om de voorpagina van een website van boven naar beneden te scrollen in een Firefox-browser en tijd die nodig is om een gecomprimeerd bestand van 100 MB van de host naar de client te kopiëren. Al die cijfers vindt u in de tabel die bij dit artikel hoort en die u op www.datanews.be kan raadplegen. In die tabel vindt u ook een overzicht van de voornaamste functies van de geteste software.

Geteste producten

Naast Microsoft RDP, dat standaard aanwezig is op elke Windows-pc, maar waarvoor ook een Mac-client beschikbaar is, hebben we nog Gbridge, LogMeIn Free en TeamViewer getest. Gbridge is volledig gratis, ook voor commercieel gebruik. Het werkt alleen op Windows. LogMeIn en TeamViewer zijn alleen gratis voor persoonlijk gebruik, maar er bestaan wel betalende varianten van voor bedrijfsgebruik. Van die twee werkt LogMeIn ook onder Mac en TeamViewer daarnaast ook nog onder Linux.

MICROSOFT REMOTE DESKTOP CONNECTION

Elke Windows-versie vanaf XP heeft een eigen remote access tool aan boord in de vorm van Microsoft RDP (Remote Desktop Protocol) en Remote Desktop Connection. Dat werkt met de ingebouwde beveiliging van Windows en het eigen gebruikersbeheer. Als u een remote sessie start, wordt op de client gewoon een nieuwe desktop geactiveerd waarop u in- en uitlogt zoals op een lokale Windows-desktop.

De remote access functies zitten wel overal in Windows verspreid. Het hostprogramma configureert u via Mijn Computer, Systeemeigenschappen, Externe verbindingen, Extern Bureaublad. Standaard is de hostfunctie overigens uitgeschakeld. Het cliëntprogramma start u onder Windows 7 via Alle Programma’s, Bureau-accessoires, Verbinding met een extern bureaublad. De hostcomputer moet wel een professionele versie van Windows draaien. Gebruikers van Windows Home edities kunnen hun desktop dus niet via RDP delen. Microsoft biedt wel een gratis Mac-client aan waarmee u Windows-pc’s vanop uw Mac kunt bedienen. Die Remote Desktop Connection Client for Mac 2 draait zowel op PowerPC- als Intel-gebaseerde Macs. RDP biedt geen ondersteuning voor UPnP. U moet uw firewall dus zelf configureren en de nodige poorten openen.

Printen

RDP doet meer dan alleen een Windows-desktop op afstand bereikbaar maken. Printen van clientbestanden op uw lokale printer is eveneens mogelijk. Gbridge is het enige andere volledig gratis programma dat het ook kan, maar alleen als u daarin RDP activeert, dus niet via de standaard VNC-verbinding van dat ras-programma.

MS RDP kan ook hardwarepoorten zoals audio en usb van de host omleiden naar de client. Bestanden kopieert u door ze gewoon van en naar uw lokale of remote desktop te slepen. Het is ook mogelijk een andere monitor te kiezen voor remote access als er op de host meerdere monitoren zijn aangesloten. Van de andere programma’s kan alleen TeamViewer dat ook. U moet al die instellingen wel vooraf in de client configureren. Het kan niet tijdens de sessie zelf, want die heeft geen menu noch configuratieopties. Ook het bandbreedtegebruik moet u vooraf manueel configureren. RDP past zijn prestaties niet automatisch aan de beschikbare bandbreedte aan.

RDP kan centraal worden beheerd indien een Windows Server 2003 of 2008 in het netwerk aanwezig is. Het is dan mogelijk om een remote access portaal in te richten met een lijst van computers die op afstand kunnen worden bediend. Clients kunnen dan bureaubladverbindingen configureren op hun Windows-pc. In Windows 7 vindt u die functionaliteit in Configuratiescherm, RemoteApp- en bureaubladverbindingen. Het kan ook met behulp van een ActiveX control en Internet Explorer.

Prestaties

De sessie start na 6 seconden (bij een reeds ingelogde remote client). Het scrollen van de testwebpagina duurt vijf seconden. Dit gebeurt redelijk vloeiend. Het downloaden van het testbestand vergt 41 seconden.

Oordeel Microsoft RDP

Microsoft RDP is functioneel erg compleet, maar de verschillende functies zitten overal in Windows verspreid. Bovendien moet u het allemaal zelf een beetje uitzoeken hoe het werkt. RDP presteert gemiddeld. Vooral het initiëren van een sessie duurt lang.

INFO

PRODUCT: Microsoft RDP

PRODUCENT EN LEVERANCIER: Microsoft, www.microsoft.be

ADVIESPRIJS (EXCL. BTW): gratis

GBRIDGE 2.0

Gbridge legt een vpn-verbinding tussen host en client en gebruikt naar keuze het VNC- of het RDP-protocol voor toegang op afstand. Het werkt alleen onder Windows 2000 of hoger. Deze remote access tool is volledig gratis, ook voor commercieel gebruik.

Gbridge installeert een vpn-driver zonder dewelke de software niet functioneert. Wij kregen een melding dat de driver niet door Microsoft geverifieerd is, maar de driver installeerde en functioneerde probleemloos toen we hem toch installeerden. Onder Windows 7 is het zelfs niet nodig om de computer te herstarten.

Om Gbridge te kunnen gebruiken, is een Google Mail of Google Apps Account verplicht. De software start trouwens met een dialoogvenster waarin u die gegevens moet invullen. Hebt u nog geen account, dan kunt u die hier creëren. Gbridge heeft een Google-account nodig omdat het gebruik maakt van Google’s GTalk-dienst. Als u liever niet uw bestaande Google-account gebruikt, dan mag u er ook eentje creëren speciaal om met Gbridge te werken. Uw Google-contacten worden direct in het hoofdscherm getoond. U kunt ze via dat scherm uitnodigen om ook met Gbridge te werken.

Gbridge configureert uw firewall automatisch indien die UPnP (Universal Plug and Play) ondersteunt en die functie is ingeschakeld. Gbridge heeft ook nog een eigen ingebouwde firewall waarmee u aparte toegangsprotocollen kunt activeren voor uzelf en voor uw contacten. Het is mogelijk om bepaalde contacten volledig toegang te geven tot uw computer, maar dat is natuurlijk niet echt aan te raden.

VNC of RDP

Het delen van de desktop gebeurt via de ingebouwde UltraVNC-server, maar het is ook mogelijk een andere, externe VNC-server te gebruiken zoals TightVNC of RealVNC. UltraVNC schakelt trouwens standaard Aero en de desktopachtergrond uit zonder dit te melden. Het is wel mogelijk dit via het Admin-menu te wijzigen. Maar zelfs met Aero opnieuw ingeschakeld werkte Aero Peek op een van onze test-pc’s niet zolang Gbridge geïnstalleerd was. Op een andere trad dit probleem niet op. Heeft het iets met de videodrivers te maken? We hebben het niet kunnen achterhalen.

De ingebouwde VNC van Gbridge beveiligt u met een wachtwoord. Verder kunt u zoals reeds vermeld ook werken via het RDP-protocol van Windows zelf. Dit laatste werkt alleen op uw eigen computers; vrienden moeten altijd werken via Gbridge DesktopShare. U moet het delen van desktops op elke computer vooraf activeren; het is niet mogelijk dit op afstand te doen als die niet eerst op de computer zelf is geconfigureerd. Standaard wordt de volledige desktop gedeeld in de volledige resolutie en met alle kleuren. Via opties is het mogelijk allerlei bandbreedtebesparende maatregelen te nemen, zoals het slechts delen van een applicatie, het verminderen van het aantal kleuren, of het lager zetten van de resolutie. Gbridge probeert overigens automatisch de beste instellingen te kiezen voor de beschikbare bandbreedte.

Bestanden delen

Gbridge doet meer dan alleen desktops delen en bestanden uitwisselen. U kunt deze software ook gebruiken om folders tussen twee computers te synchroniseren of te back-uppen. Documenten die zich op de client bevinden lokaal afdrukken is alleen mogelijk met de RDP-verbinding, niet via VNC. Verder is het mogelijk speciale SecureShare-folders aan te maken. De bestanden in die folders zijn toegankelijk voor iedereen in uw netwerk die u de nodige toestemming geeft. In die speciale folders kunt u ook muziek, foto’s en video’s plaatsen die dan direct naar de computer van een vriend kunnen worden gestreamed. Vrienden kunnen die folders desgewenst en mits de nodige toestemming ook automatisch synchroniseren naar een lokale folder. Dit werkt ook in twee richtingen. De beschikbare bandbreedte kunt u desgewenst beperken. Gbridge ondersteunt ook meerdere gedeelde sessies per computer (afhankelijk van de beschikbare bandbreedte). Dit programma detecteert zelf beschikbare updates en laat u de keuze die al dan niet te installeren.

Prestaties

De sessie start vrijwel direct. Het scrollen van de webpagina duurt zes seconden, maar Gbridge verbergt tijdens het scrollen wel het grootste deel van de pagina. Het downloaden van het testbestand vergt 69 seconden.

Oordeel Gbridge

Gbridge is niet het snelste, maar wel een erg krachtige tool voor remote access en het delen van informatie met andere computers en/of collega’s. Het is bovendien volledig gratis.

INFO

PRODUCT: Gbridge 2.0

PRODUCENT EN LEVERANCIER: Gbridge LLC, www.gbridge.com

ADVIESPRIJS (EXCL. BTW): gratis

LOGMEIN FREE 4.1

LogMeIn Central is een cloudgebaseerde beheeroplossing die we in het verleden al een keer voor dit blad hebben getest. LogMeIn Free is een daarvan afgeleide, gratis cloudgebaseerde remote access tool, speciaal bedoeld voor gebruikers die hun computer op afstand toegankelijk willen maken vanaf elke locatie. Door het gratis ter beschikking te stellen, hoopt LogMeIn klanten te lokken voor zijn commerciële bedrijfsoplossingen.

LogMeIn Free werkt zowel onder Windows als onder Mac OS. In feite wordt dan de trialversie van LogMeIn Pro2 geïnstalleerd, het commerciële remote access tool van LogMeIn, dat kan worden beheerd met LogMeIn Central.

De trialversie heeft enkele beperkingen, zoals geen ondersteuning voor lokaal printen van documenten die zich op de client bevinden of het delen van bestanden en desktop met vrienden. In de betalende versie zit dat allemaal wel in. Die kunt u ook centraal beheren met LogMeIn Central. Hebt u dat allemaal nodig dan zult u de jaarlijkse abonnementskost van 52,95 euro moeten ophoesten, plus eventueel de kost voor het beheertool LogMeIn Central. De eerste dertig dagen krijgt u sowieso de volledige functionaliteit van LogMeIn Pro 2. Pas daarna worden bepaalde functies uitgeschakeld.

Firewall

LogMeIn gebruikt de standaard http-poort. Er hoeft dus niets gewijzigd te worden aan de firewall. Bovendien is het mogelijk computer(s) op afstand te besturen via elke recente webbrowser. U surft gewoon naar de beveiligde website van LogMeIn. Die toont alle computers die bereikbaar zijn. Als de LogMeIn-software niet actief is, blijft het pictogram van de betreffende computer grijs. In het andere geval kleurt het blauw. U klikt op het pictogram en dan wordt indien nodig een universele Java-plug-in of plug-ins voor Firefox, Internet Explorer of Chrome geïnstalleerd. Het is overigens mogelijk een client op afstand te activeren, op voorwaarde dat die optie is ingeschakeld, dat de client Wakeup On LAN (WoL)-ondersteuning biedt en dat er een vast ip-adres wordt gebruikt.

Het verkeer tussen host en client wordt sowieso omgeleid via de servers van LogMeIn. De interface van de verschillende plug-ins ziet er hetzelfde uit. Wij hebben de prestaties overigens getest met de Firefox plug-in.

AES-encryptie

Aanmelden op de client-pc doet u met uw gewone Windows- of Mac-wachtwoord. De verbinding zelf tussen client en server wordt door LogMeIn versleuteld met behulp van 256-bit AES-encryptie. Links verschijnt een menu met allerlei opties en rechts ziet u uw remote desktop. Het is mogelijk een lichtere versie van de interface te activeren, waarbij minder gebruikte opties uit het menu verdwijnen. De remote desktop wordt standaard volledig ingezoomd weergegeven, zodat hij op het scherm past van de pc waarmee u naar de desktop surft. Het is uiteraard mogelijk over te schakelen naar een volledige of gedeeltelijk gezoomde weergave. LogMeIn past de kleuren, resolutie en dergelijke automatisch aan aan de beschikbare bandbreedte, maar dit kunt u manueel overrulen.

Prestaties

De sessie start vrijwel ogenblikkelijk. Het scrollen van de testwebpagina duurt zes seconden. Dit gebeurt even vloeiend als op onze lokale pc. Het downloaden van het testbestand vergt slechts 27 seconden.

Oordeel LogMeIn Free

De gratis versie van LogMeIn is interessant voor wie een of meer van zijn eigen pc’s op afstand wil besturen. Wilt u ook anderen toegang geven dan dient u te investeren in de betalende Pro 2 versie. LogMeIn werkt erg snel.

INFO

PRODUCT: LogMeIn Free & Pro2 4.1

PRODUCENT & LEVERANCIER: LogMeIn Europe BV, Amsterdam, NL; +31 20 52 21 800; www.logmein.nl

ADVIESPRIJS: gratis voor Free versie; 52,95 dollar voor Pro versie.

TEAMVIEWER 6

TeamViewer is eigenlijk bedoeld als oplossing om computersupport en presentaties van producten op afstand te verzorgen, maar het werkt ook als gewone remote access oplossing. Deze tool is gratis voor persoonlijk gebruik, zolang u er geen commercieel gewin uithaalt. Het kan gebruikt worden voor support op afstand, voor vergaderingen en presentaties via het internet en om toegang op afstand tot een of meer computers te verkrijgen. Het werkt in twee richtingen onder Windows, Mac en Linux en als client op iPad en iPhone. Wij hebben vooral naar de remote access-mogelijkheden van TeamViewer gekeken en deden dit onder Windows. Onder Linux moet u TeamViewer installeren, maar onder Windows en Mac kunt u daarnaast ook de zogenaamde Quicksupport-module activeren: die hoeft u niet te installeren en heeft geen adminrechten nodig op de doelcomputer. Commerciële gebruikers kunnen die module trouwens aanpassen met hun eigen logo en welkomsttekst.

Beveiliging

Hoe zit het dan met de beveiliging? Wel, de Quicksupport-module toont een code en een wachtwoord zonder dewelke u geen toegang kunt krijgen. Ze is ideaal voor het verlenen van spontane support, want TeamViewer heeft nog een andere unieke mogelijkheid, namelijk het omkeren van de functie van client en host met een simpele opdracht. Voor remote access-gebruik zult u wellicht de te installeren versie van TeamViewer gebruiken. Die start voor het Windows login-scherm, zodat u altijd aan uw pc kunt met uw gewone Windows-inlog. Met die versie kunt u trouwens de pc op afstand herstarten in veilige modus en daarna toch nog contact maken. Dat is dan weer een snufje dat vooral tijdens supportsessies zal worden gebruikt. TeamViewer functioneert net zoals LogMeIn via de standaard http-poort. U hoeft dus niets te wijzigen aan uw firewallconfiguratie. Er is geen centrale website waar u al uw remote computers terugvindt zoals bij LogMeIn. Voor commerciële gebruikers is er als extra wel TeamViewer Manager, waarmee uw remote pc’s centraal kunt beheren.

Demonstreren

Als enige product in deze test ondersteunt TeamViewer naast gewoon chatten ook voice chatten en video chatten. Dat is vooral nuttig bij support- en demonstratiesessies. Want u kunt TeamViewer ook heel goed inzetten om een nieuw product via het internet aan klanten te presenteren of om een online vergadering te starten. U kunt daarbij meerdere clients aan een en dezelfde host koppelen. De duurdere versies van TeamViewer hebben zelfs een speciaal multichannel routing protocol dat de prestaties in die gevallen nog opkrikt.

Documenten van de host afdrukken op de client kan standaard niet. Daarvoor moet u de ingebouwde vpn-dienst inschakelen en dan de remote printer koppelen aan een lokale printer. Het werkt, maar is omslachtiger dan bij Microsoft RDP en Gbridge (en bij de commerciële versie van LogMeIn). Hardwarepoorten omleiden kan niet. TeamViewer kan wel een remote sessie starten met een andere dan de hoofdmonitor van de host. Alleen Microsoft RDP biedt ook die mogelijkheid. TeamViewer stemt alles automatisch af op de beschikbare bandbreedte, maar dit kunt u manueel wijzigen.

Prestaties

De TeamViewer-sessie start het snelst van alle geteste producten (binnen de seconde). Het scrollen van de webpagina verloopt vloeiend in 6 seconden. De bestandsoverdracht gebeurt in 40 seconden.

Oordeel TeamViewer

TeamViewer is vooral snel. Het bevat een aantal functies die in de andere producten ontbreken en die support via het internet vergemakkelijken. Het is wel alleen gratis voor niet-commercieel gebruik. Wilt u het toch commercieel gebruiken, dan is het erg duur. Maar dat komt omdat het eigenlijk een support- en presentatieproduct is dat toevallig ook geschikt is voor remote access. TeamViewer zou misschien een ingekookte, goedkopere versie op de markt moeten brengen die alleen voor toegang op afstand kan worden gebruikt en die dan ook binnen bedrijven kan worden gebruikt.

INFO

PRODUCT: TeamViewer 6

PRODUCENT & LEVERANCIER: TeamViewer, www.teamviewer.com; tel. 02/8081207.

ADVIESPRIJS: gratis voor niet commercieel gebruik; Business: 499 euro (1 werkstation, 3 gelijktijdige sessie); Premium: 998 euro (onbeperkt aantal werkstations, 10 gelijktijdige sessies); Corporate: 1.890 euro (onbeperkt aantal werkstations, 15 gelijktijdige sessies, 3 werkstations van waaruit sessies kunnen worden gestart).

Jozef Schildermans

TeamViewer functioneert net zoals LogMeIn via de standaard http-poort. U hoeft dus niets te wijzigen aan uw firewallconfiguratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content