OwnCloud, het bedrijf achter het gelijknamige opensource-project voor het synchroniseren en delen van bestanden, lanceert commerciële versies van zijn software waarmee het de bedrijfswereld wil binnendringen.

OwnCloud, dat opgericht is door enkele voormalige werknemers van SUSE/Novell, wil bedrijven met zijn aanbod een veiliger en flexibeler alternatief voor Dropbox bieden om bestanden te synchroniseren en te delen. De ownCloud 2012 Business en Enterprise edities bouwen voort op de community-versie van ownCloud 3 en breiden dit uit met onderhoud, support, de mogelijkheid voor high availability en een Management Console om de gebruikers, quota’s, plug-ins, enzovoort te beheren. Blijkbaar had ownCloud de aandacht voor zijn product wel wat onderschat, want op de dag van de lancering was de website een hele tijd onbereikbaar.

Om zijn software te verdelen werkt ownCloud met partners. In de Benelux is dat het Antwerpse opensource-dienstverleningsbedrijf Kangaroot. “Wij zijn reseller en integrator van ownCloud”, legt zaakvoerder Peter Dens uit. “We bieden ownCloud 2012 business edition aan voor 800 euro per jaar of 80 euro per maand, waarbij tot 50 gebruikers toegang krijgen. Voor wie tot 250 gebruikers toegang wil geven, is er de enterprise eEdition voor 12.500 euro per jaar of 1.250 euro per maand.”

Uiteraard moet bij die prijs nog de infrastructuur bijgeteld worden. Een voordeel van ownCloud ten opzichte van heel wat concurrenten is echter dat een bedrijf ownCloud zowel binnen de bedrijfsmuren op eigen servers kan draaien als op servers in een extern datacenter, benadrukt Dens: “We bieden beide modellen aan. Voor een hosted oplossing kan een bedrijf ownCloud bijvoorbeeld op een virtuele server van onze datacenter-afdeling Housingcenter draaien.” Voor kmo’s die niet onmiddellijk aan de 50 gebruikers van de business edition geraken, biedt Housingcenter ook een flexibeler tarief aan van 6 euro per gebruiker per maand voor 5 GB opslagruimte.

Bedrijven hebben daarbij altijd de volledige controle over hun gegevens en kunnen eenvoudig migreren naar een ander datacenter. Ook overstappen van de business- of enterprise-versie naar de community-versie is op elk ogenblik mogelijk, want het gaat om dezelfde software. OwnCloud beschikt over mobiele apps voor Android en iOS, evenals clients voor Windows en Linux, die overigens allemaal ook met de community-versie overweg kunnen. Verder belooft ownCloud ook goed integreerbaar te zijn met de rest van de it-infrastructuur van een bedrijf, want de software ondersteunt ook ldap en active directory en is uitbreidbaar met plug-ins.

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content