Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Met zowat 260 hotspots is Parijs zopas uitgegroeid tot het grootste draadloze wifi-netwerk in Europa. Het maakt daarvoor gebruik van de oplossingen van Colubris Networks die stilaan hun weg vinden binnen ondernemingen.

Sinds eind oktober kunnen Parijzenaars en toeristen in stadsparken, pleinen, biblio-theken en andere openbare gelegenheden van de lichtstad terecht voor gratis draadloos internet. Dat past in het programma Parvi, Paris Ville Numerique. De lichtstad investeerde fors in een wifi-netwerk. “Dat is een uitloper van de pre-electorale verkiezingskoorts,” vertelt de Belg Patrick Deroy, Emea-directeur bij Colubris Networks dat in totaal 4.000 toegangspunten leverde. Integratie en support gebeurde door Alcatel Lucent, terwijl SFR, de tweede grootste mobiele operator in Frankrijk voor de dienstverlening zorgt. Eerder leverde Colubris ook wifi stadsnetwerken aan het Zwitserse Luzern en de stadsstaat Singapore. Colubris Networks, van oorsprong een Canadees bedrijf dat zijn hoofdzetel verhuisde naar het Amerikaanse Massachusetts, telt in Europa 7.000 tot 8.000 hotspots. Het is groot geworden dankzij de bestellingen van SwissCom Eurospot dat destijds de eerste wifi-dienstenleverancier was op de luchthaven van Zaventem (de hotspot werd later ingepalmd door Proximus). Swi-sscom Eurospot is vooral aanwezig in de Hilton, NH en Jolie hotels en in de Holiday Inn. “Hotels zijn één van onze sterkhouders. Colubris heeft naar schatting wereldwijd een marktaandeel van 30 tot 35 procent,” aldus Patrick Deroy, die in de jaren ’90 nog werkte bij Ungermann Bass en Ascent, die allebei opgingen in Alcatel Lucent. Met zijn multiservice wireless lan-oplossingen en centraal management platform is Colubris Networks echter vooral gericht op dienstenleveranciers. Zo heeft Telecom Italia een duizendtal hotspots draaien. Andere klanten zijn het Spaanse Telefonica en het Franse Neuf Cegetel.

Partners in Europa

Colubris werkt vooral via partners zoals Alcatel dat in Europa voor 5 tot 10 procent van de business zorgt. In de Benelux wordt Colubris geïntegreerd door Kannegieter. Cisco is met zijn Aeronetoplossing trouwens de belangrijkste concurrent voor Colubris Networks dat grotendeels in handen is van risicokapitaalverschaffers en wereldwijd met een honderdtal medewerkers een omzet haalt van ’20 tot 30 miljoen dollar’. “We gaan voor een aantal vertikale markten zoals transport. Onze oplossing wordt gebruikt voor de Thalys en de integratie gebeurt door Siemens. Voor de TGV Est is het Alsthom,” aldus Patrick Deroy. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB maakt voor ticketingdoeleinden gebruik van Colubris wifi-oplossingen. “We krijgen ook een voet tussen de deur bij ondernemingen in andere sectoren, zoals Carglass of Fotolab in Frankrijk.” Drie, vier jaar geleden hebben heel wat operatoren geïnvesteerd in wifi-hotspots. In ons land was dat vooral Telenet. Belgacom en Proximus volgden schoorvoetend. Maar veel inkomsten leverde dat totnogtoe op. Uit een recent rapport van dienstenleverancier iPass voor de zakelijke markt, bleek wel dat het aantal wifi-sessies in ons land tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gestegen was met 64 procent, goed voor 12.412 internetsessies van gemiddeld een half uur (zie ook Data News 30 van 28 september). Het populairste hotel is de Holiday Inn Brussels Airport in Diegem. “Wifi heeft zeker nog drie tot vier jaar voorsprong op 3G. Eigenlijk is wifi nu pas aan z’n opmars bezig,” meent Patrick Deroy.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content