Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

De nieuwe strategische lijnen die Progress Software in april 2012 aankondigde en die vorig jaar in business units vastgelegd werden, vallen duidelijk in de smaak bij zowel partners als klanten, zo bleek op de recente gebruikersconferentie van het bedrijf

“Er was geen duidelijke visie voor de verdere evolutie van de producten, maar nu is die er wel, een die inspeelt op nieuwe trends als cloud en mobiel”, aldus Jan De Veene, afgevaardigd bestuurder van b-inside.

Het was een veelgehoorde positieve opmerking op de Progress Exchange-conferentie: eindelijk kunnen we weer met vertrouwen verder blijven investeren in Progress-technologie. Ook Gartner had eerder al gewezen op een gebrek aan heldere visie in het Progress-aanbod – de producten op zich waren uitstekend maar het was niet duidelijk waar hun toekomst lag en ook de samenhang was niet klaar. “Toen onze klanten en partners ons daar op wezen, hebben we twee jaar geleden het roer omgegooid en ons volledig gaan richten op applicatie-ontwikkeling”, zegt Mark Armstrong, vice president en afgevaardigd bestuurder emea. “Let wel, we zijn altijd een applicatie-ontwikkelingsbedrijf geweest maar we waren wat op drift geraakt, en dus was er een re-focus nodig die we dan vorig jaar hebben doorgevoerd en waar je nu op deze conferentie de resultaten van ziet.”

SNELLERE PRODUCTENSTROOM

Jan De Veene van b-inside, een Belgische ontwikkelaar van erp-software voor de textielsector, verwoordt het zo: “Progress heeft nu een strategie uitgestippeld die klaar en duidelijk is – en een paar jaar geleden was dat nog niet het geval. Die positieve trend is eigenlijk vorig jaar ingezet vooral onder stimulans van de partners die om een duidelijke strategie vroegen want uiteindelijk moeten wij met die technologie verder werken. Nu is Progress voor een aantal producten trendsetter in de markt en het tempo van oplevering van nieuwe producten is ook flink verhoogd.”

John Goodson, chief product officer en cto van Progress bevestigt dat: het afgelopen jaar werden vier cloud-based services gelanceerd, twee nieuwe producten ontwikkeld en twee belangrijke overnames gerealiseerd. “De voorbije 14 maanden hebben we 38 producten uitgebracht en vóór het einde van dit jaar komen er nog twee nieuwe versies van OpenEdge. Voor volgend jaar ligt de klemtoon alvast op de eindgebruikerservaring, een van onze zwakke punten in het verleden. En we gaan ook werk maken van onze mobiele interfaces.”

CLOUDPLATFORM

Een product dat alvast door de deelnemers enthousiast onthaald wordt, is de Pacific Platform-as-a-Service (PaaS), nu aangevuld met de Pacific Application Server for OpenEdge. “Wij bouwen meer en meer applicaties die naar de cloud grijpen, en Progress biedt hier nu een nieuw perspectief met het Pacific platform”, zegt Kalman Tiboldi, chief business innovation officer bij TVH. “Wij hebben het al geïnstalleerd en een proof of concept gedaan die goed verlopen is, en volgend jaar willen we er business critical componenten op loslaten zoals ons bijzonder ingewikkeld prijsmodel. Wij gaan het inzetten voor het stroomlijnen en moderniseren van ons intern erp en warehouse management systeem met de implementatie van Progress Corticon business rules management en Progress Rollbase rapid application development als uitbreiding van ons huidig OpenEdge-platform. Wij blijven bewust voor Progress kiezen, meer zelfs: we hebben een framework van best practices voor de Progress-technologie gebouwd in samenwerking met externe partners en bieden dat nu aan de hele Progress community aan in een open source model.”

Dat het Progress menens is met het mobiele aspect bewijst wel dat het onlangs Rollbase Mobile geïntroduceerd heeft, amper tien maanden na de overname van Rollbase als front-end voor zijn PaaS-aanbod. “Een gebruiker wil geen twee keer dezelfde toepassing bouwen, hij wenst dat mobiel en web geïntegreerd kunnen werken gebaseerd op industriestandaarden”, legt Mark Armstrong uit. “Wij willen ook van cloud naar on-premise kunnen gaan zonder dat we een gat in een firewall moeten slaan, en daarvoor hebben we nu gepatenteerde technologie ontwikkeld die weldra beschikbaar komt.”

Frans Godden

Partner Content