“Je kan ons omschrijven als de ‘Mister Minit’ van de computerwinkels. Hoewel, sleutels kopiëren doen we niet”, lacht Frederik Van Passel, zaakvoerder en mede-oprichter van PCgenius. PCgenius is een in 2007 door Frederik Van Passel en Olivier Olbrechts opgerichte pechverhelpingsdienst voor computers. Aanvankelijk met één locatie in Etterbeek, maar ondertussen zijn er ook al ateliers in Elsene, Ukkel, Molenbeek en Jette.

De bedoeling is om uit het Brusselse keurslijf te groeien, en geografisch uit te breiden naar zowel het noorden als het zuiden van het land. Nog dit jaar zullen er vestigingen geopend worden in Leuven, Woluwe en Waterloo, maar daar stoppen de ambities niet. In 2010 willen de heren nog eens 10 extra winkels openen. “Dat klinkt ambitieus, maar het is haalbaar. Ondertussen zijn onze bestaande winkels geoliede machines, zodat we makkelijk kunnen doorgroeien. We kiezen onze locaties ook erg zorgvuldig uit. Zo staan onder meer de regio rond Mechelen en Antwerpen, Luik en een zone in West-Vlaanderen op onze radar.”

PCgenius richt zich naar particulieren en doorsnee kmo’s. “Die hebben dikwijls de middelen niet voor peperdure servicecontracten”, zegt Frederik Van Passel die erkent dat er in deze vijver wel heel veel gevist wordt. “Maar er zitten in ons metier toch veel cowboys. Je brengt een pc binnen voor een eenvoudige herstelling maar krijgt een peperdure factuur.” Die ‘bill shock’ wil PCgenius vermijden door via een transparant tariefstysteem met klikken te werken. Eén klik kost 25 euro: al naargelang het type werk dat moet worden uitgevoerd, worden een aantal klikken aangerekend. Op voorhand gebeurt een uitgebreide analyse van de pc, zodat de klant weet waar hij aan toe is. “Een belangrijk voordeel is dat je prepaid-krediet kunt aankopen. Dat maakt het een ideaal systeem voor kostenoptimalisatie”, legt Frederik Van Passel uit.

Ondertussen telt PCgenius zo’n 25 medewerkers en een 5.000-tal klanten. Momenteel wordt met de bestaande winkels een omzet gedraaid van een klein miljoen euro. De verwachting is dat via bijkomende winkels ook de rentabiliteit gevoelig zal stijgen, omdat de kosten van de centrale dispatch en aankoopdienst nu over vier winkels gespreid worden. Met PCgenius is Frederik Van Passel overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 richtte hij al Dropstore op. Het opzet van dat bedrijf was om particulieren die iets willen verkopen via eBay een handje te helpen. In ruil voor een percentage op het verkoopbedrag regelt Dropstore de veiling, de verkoop en verzending.

[KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content