Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In plaats van klassieke schijven of ssd’s toe te voegen om de prestaties en/of flexibiliteit van gevirtualiseerde opslag te verbeteren, stellen de start-ups Pernixdata en Infinio elk hun eigen aanpak voor: voor Pernixdata is dat een hybride omgeving creëren en voor Infinio een versnellingsoplossing uitwerken.

Beide start-ups focussen zich uitsluitend op opslagvirtualisatie. Pernixdata en Infinio bieden een alternatief voor de zuivere en eenvoudige toevoeging van flashschijven/ssd of voor migratie naar een all-flash-infrastructuur.

PERNIXDATA

Pernixdata, opgericht in februari 2012 door twee voormalige werknemers van VMware, koos de weg van hybride, omdat “schijven goed zijn voor de capaciteit en flash voor de prestaties en scale-out”, vat Poojan Kumar, ceo en medeoprichter, samen. Hij voegde er nog aan toe: “We moeten prestaties loskoppelen van de capaciteit.”

Met FVP biedt Pernixdata een softwareplatform dat vergelijkbaar is met dat van VMware, dat de serveropslag (met ssd of pci-e) consolideert in één pool, die de tier 0 wordt voor de versnelling in read en write. Deze software draait in de hypervisor van de server in de vorm van een service, wat een overhead vermijdt, en gedraagt zich als een acceleration tier.

Met als grote voordelen volgens Pernixdata dat het platform niet moet worden gewijzigd (zowel VM als opslag of hosts), dat gelijk welk type flashopslag ondersteund wordt en dat alle functies die VMware aanbiedt (snapshot, VMotion, SAN, enz.) transparant ingebouwd worden. FVP ondersteunt momenteel block modes (iSCSI, FC en FCoE), maar stelt zich binnenkort ook open voor NFS. “FVP is eigenlijk een geclusterde architectuur waar het mogelijk is om de reads en writes te versnellen met fault tolerance”, aldus nog Kumar. Als voordelen noemt hij vooral een versnelling van de VM (met een latentie in microseconden), lagere opslagkosten en een toename van de dichtheid van de VM. “Het platform staat los van de applicatie”, benadrukt de ceo nog. Hij voegde er nog aan toe dat FVP momenteel alleen VMware ondersteunt, maar in de toekomst komen daar nog HyperV en KVM bij. Ook is het product niet langer beperkt tot flash, maar ondersteunt het ook RAM op de server.

Het product wordt momenteel geïmplementeerd bij 125 klanten en de vennootschap heeft een Benelux-dochteronderneming, met Tata Steel als referentie in deze regio. Pernixdata gaat uitsluitend indirect te werk en beschikt over 150 resellers over de hele wereld, waaronder Arrow en Commtech in Europa.

INFINIO

Infinio werd midden 2011 opgericht en is een spin-off van de Universiteit van Columbia. Het bedrijf kreeg 24 miljoen dollar financiering en telt al 45 werknemers. Het bedrijf is van mening dat in plaats van nieuwe hardware aan te kopen (om capaciteit toe te voegen) of ssd/flash-schijven (om de prestaties te verbeteren), je beter de bestaande infrastructuur kunt optimaliseren door de opslagaanpak grondig te wijzigen. “Onze technologie is non-disruptive, maar voegt waarde toe voor de gebruiker”, aldus Arun Agarwal, medeoprichter en ceo. Infinio is naar zijn zeggen van plan om de manier om opslag aan te pakken grondig te wijzigen.

Infinio ontwikkelde een content-based engine die content-based storage en niet address-based storage mogelijk maakt. In de praktijk installeert Infinio een VM op elke server en creëert het een cache die toegang heeft tot NFS. Momenteel ondersteunt het bedrijf alleen VMware, maar er wordt al gedacht aan andere hypervisors (KVM en HyperV). Ook opvallend is dat er gebruik gemaakt wordt van RAM-geheugen in plaats van flash. Het aanbod is voornamelijk gericht op gevirtualiseerde omgevingen, maar ook Exchange- en crm-applicaties. “We zijn zeker niet de snelste, maar we streven vooral naar de tevredenheid van de gebruikers wanneer ze toegang nemen tot hun applicaties”, zei de ceo nog. Infinio laat prospects zijn oplossing trouwens uittesten voordat ze die gaan gebruiken (of desinstalleren). Daarnaast onderscheidt Infinio zich door zijn prijs (500 dollar per cpu per jaar), die “50 % goedkoper zou zijn dan bij de concurrentie”, meer bepaald Atlantis, en door zijn installatiegemak.

Het bedrijf is van plan om een dashboard aan te bieden om analytics te doen voor de storage administrator. Het product werd zes maanden geleden gelanceerd in de Verenigde Staten en wordt in oktober voorgesteld in Europa (er is al wel een service provider die vaste klant is op het Oude Continent).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content