Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De implementatie van een project/portfolio/program office (PMO) promoten en het ‘change management’ in goede banen leiden: dat moet het volgens Avertim mogelijk maken om een project beter te beheren en bijgevolg het welslagen ervan te bevorderen.

Hervé Lefébure is goed vertrouwd met de wereld van het projectbeheer. Meer dan 15 jaar lang heeft hij voor een groot consultancybureau gewerkt (zowel in België als internationaal). Maar hij is van mening dat er op de markt nog ruimte is tussen de firma’s die strategisch advies verlenen, de firma’s die managementadvies geven (procesgericht) en de firma’s die gespecialiseerd zijn in technische bijstand en it-diensten. Daarom werd in september 2007 Avertim opgericht, dat zich wil positioneren als een consultancybureau dat gespecialiseerd is in de afstemming tussen business, informatica en management. “In de projecten ontbreekt vaak een link tussen strategie en it”, meent hij.

Concreet biedt Avertim diensten aan voor de implementatie van een PMO (project/portfolio/program management office), dat het mogelijk maakt om de projecten te structureren met een definiëring van best practices, om feedback en ondersteuning voor de teams aan te bieden (met een beter zicht op de projecten als gevolg) en om de kwaliteit van de afgeleverde producten te verbeteren. “De methodologieën zijn niet toereikend en de projectleider is vandaag een metier op zich”, des te meer omdat de methodologieën vaak een Angelsaksische invalshoek hebben, en “we een tunneleffect moeten vermijden”. Daardoor wordt het team steeds meer afgesneden van het terrein, terwijl “PMO net transversaal moet zijn in de organisatie.” Naast de implementatie van een PMO kan Avertim ook de werking ervan optimaliseren, coaching verzekeren, enzovoort. Tegelijkertijd neemt Avertim het ‘change management’ op zich (absoluut noodzakelijk in een tijdperk waar de organisatie blijk moet geven van een extreme flexibiliteit) net zoals het eigenlijke project management. Vandaag stelt Avertim een vijftigtal consultants te werk (hoofdzakelijk seniors, afkomstig van de industrie of de consultancy) en is de firma aanwezig in Brussel en Parijs. Maar nu al zijn ook vestigingen gepland in Nederland en Spanje. Het bedrijf mikt op vier sectoren: transport, nutsvoorzieningen, bank/financiën en gezondheidszorg. “Het is onze ambitie om op termijn 150 à 200 consultants te werk te stellen”, voegt Hervé Lefébure eraan toe. Hij benadrukt de noodzaak van een evenwichtige benadering tussen techniek en processen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content