Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Zowel start-ups als de grote namen in opslag maken gebruik van all-flash-opslagsystemen, en Pure Storage heeft zich hier sinds zijn oprichting in gespecialiseerd. Het bedrijf onthult nu de 3de generatie van zijn flasharray.

Op de markt voor flash-op-slag verdringen de actoren zich aan de poort. Dit geldt zowel voor de grote namen op de markt, zoals IBM (met de overname van TMS), EMC (dat XtremIO overnam), Dell (met zijn eigen aanbod) en NetApp, als voor start-ups zoals Nimbus, Nimble Storage, Violin, SolidFire, Tintri en Whiptail. Maar volgens Matt Kixmoeller, vp products, heeft Pure Storage een groot voordeel tegenover al deze leveranciers. “We zitten al aan de 3de generatie van ons product sinds de oprichting van het bedrijf in september 2009. En we hebben altijd de ambitie gehad om flash algemeen toegankelijk te maken door de kosten ervan te verlagen.” Het bedrijf kan prat gaan op 30 patenten voor flash-opslag en ontving 95 miljoen $ durfkapitaal. “We wilden onze eigen flash-opslagtechnologie ontwikkelen.”

TOT RIJPHEID GEKOMEN

Na de generatie van de flash-kaarten, en later van de flash-appliances, stelt Pure Storage nu de 3e generatie van flash-opslag voor in de vorm van flash-arrays die de prestaties van flash combineert met de schaalbaarheid van de storage array. “We maken gebruik van de flash-technologie voor het grote publiek [dankzij een sterk partnerschap met Samsung, nvdr] door er verbeterde prestaties en een grotere betrouwbaarheid aan toe te voegen. Daarnaast zorgen we voor een nauwe integratie tussen hardware en software”, gaat Kixmoeller verder.

Enkele specifieke troeven van het eigen flasharray-aanbod zijn volgens Kixmoeller voornamelijk de deduplicatie en inline compressie zonder prestatieverlies, de enterprise-class betrouwbaar-heid, het gebruik van mlc-flash met een latency van minder dan 1 ms en de eenvoudige implementatie – “Het gemak van de iPhone maar dan toegepast op opslag.”

En met de nieuwe FA400-reeks “zijn we tot rijpheid gekomen”, met prestaties en een capaciteit die verdubbeld zijn. Dit levert bijvoorbeeld 400.000 iops en tot 100 TB capaciteit op (en zelfs 200 TB tegen eind dit jaar), naast een bandbreedte van 5 GB/s. Het is overigens mogelijk om stapsgewijs te migreren van FA300 naar FA400, en dat je iops-prestaties of capaciteit los van elkaar kunt toevoegen. Pure Storage legt trouwens de nadruk op zijn eigen besturingssysteem, dat de naam Purity versie 3.0 kreeg, en dat nu verbeterd is op het vlak van betrouwbaarheid (met bijvoorbeeld de mogelijkheid tot online onderhoud, zonder het systeem te onderbreken of de prestaties ervan te verminderen), tot geïntegreerde shapshop en versleuteling (ook zonder prestatieverlies).

EVOLUTIE

“Wij koesteren de ambitie om de opslag op schijf te vervangen zonder noodzakelijkerwijs de Ferrari van de opslag te moeten kopen”, aldus nog Kixmoeller, die het heeft over een kostprijs van 5 $ per bruikbare GB. Pure Storage opende in maart een kantoor voor de Benelux in Amsterdam (na Groot-Brittannië en Duitsland). Naast deze directe aanwezigheid in bepaalde landen, met directe ondersteuning voor resellers, verkoopt Pure Storage zijn aanbod indirect in andere landen. “We zullen onze aanwezigheid in Europa tegen het einde van het jaar nog versterken”, belooft Kixmoeller voor zijn bedrijf, dat intussen 200 werknemers telt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content