Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Quantum, dat al lang gekend is om zijn tapetechnologie, legt zich voortaan toe op twee technologieën: deduplicatie en software om bestanden te delen op StorNext-schijven.

Quantum verloochent uiteraard zijn verleden van tapespecialist niet waarin “we de absolute leider zijn, ondanks het feit dat de markt achteruitgaat”, aldus Jon Gacek, in januari van dit jaar aangesteld als ceo. Met als enige concurrent StorageTek, overgenomen door Sun, op zijn beurt overgenomen door Oracle, blijft het bedrijf zijn Scalar-gamma in de handel brengen.

Quantum heeft het de laatste jaren echter bijzonder moeilijk gehad om zich op de markt te handhaven. Zijn omzet daalde namelijk van 1,1 miljard dollar in 2002 naar 634 miljoen dollar in 2006, om in 2007 weer de stijgen naar 1,1 miljard na de overname van Adic, en vorig jaar weer te dalen tot 681 miljoen dollar. “Maar sindsdien genereren we weer cash”, zegt de baas van Quantum trots. “We moeten aan de markt bewijzen dat we er weer staan.” En dat Quantum een wereldwijd bedrijf blijft met inmiddels zo’n 2.000 medewerkers.

Specialisten

Maar Quantum wil zich voortaan als “specialist” profileren om het met de woorden van zijn ceo te zeggen, en vooral groeiniches veroveren door zich dus niet meer te beperken tot data management maar ook software en bestanden erbij te nemen. Zo’n niche is de markt van het opslagbeheer, die met ongeveer 15% per jaar groeit, of die van de opslagtoestellen met een groei van 20% per jaar.

Na de recente overname van Pencatera, houdt het bedrijf zich voortaan ook bezig met virtuele omgevingen met als ambitie een back-uptoestel voor dit soort vm te ontwikkelen. Maar Quantum legt zich vooral toe op zijn twee laatste nieuwigheden. Enerzijds DXi 2.0, een softwarepakket voor de bewaring, deduplicatie en replicatie van gegevens dat volgens het bedrijf performanter zal blijken en een betere verhouding tussen prijs en prestaties zal leveren dan de concurrerende producten. Een product dat sinds deze zomer in de platformen DXi 6700 en DXi 8500 ingebouwd zit. De andere nieuwigheid is het StorNext M330-toestel voor organisaties die geconfronteerd worden met (zeer) grote volumes gegevens, en meer bepaald videostreams die moeten worden beheerd en gedeeld.

Hoewel Quantum op dit ogenblik nog geen cloud-aanbod heeft, denkt zijn ceo dat “StorNext een etappe op weg naar cloud computing en een tiering-niveau kan zijn.”

Marc Husquinet

” We moeten aan de markt bewijzen dat we er weer staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content