Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De multinational Euroclear, gespecialiseerd in settlement van effectentransacties, heeft voluit gekozen voor een Cisco voip-oplossing. Die is geïmplementeerd door netwerkintegrator Quentris.

Security staat bij Euroclear hoog in het vaandel. Weinig bedrijven hechten zoveel belang aan de fysieke beveiliging én security in alle ict-aspecten. De overgang naar een voip-systeem was dan ook geen sinecure. “We hadden een Nortel Meridian oplossing, maar die was aan vervanging toe, zeker na de Nortel-saga in 2009,” vertelt project manager voip Patrick Hubert. In juni 2009 werd een request for proposal geschreven waar de leveranciers een flinke kluif aan hadden. Het document bestond immers uit 300 pagina’s en de antwoorden moesten al binnen de twee maanden binnen zijn. Er werden 9 leveranciers aangeschreven, waarvan er twee al meteen afhaakten. Uiteindelijk bleven er drie partijen over: één oplossing van Avaya (dat de Nortel-systemen overgenomen heeft) en twee op basis van Cisco.

Voor Euroclear waren de kwaliteit van het aanbod én de financiële aspecten de belangrijkste prioriteiten in dit dossier. Uiteindelijk werd in december voor Quentris met Cisco gekozen. Die integrator was reeds de leverancier van het bestaande Nortel-systeem en had dus wel al enig inzicht in de complexiteit van de deal. Over de contractwaarde wil men bij Euroclear liever niets kwijt, maar dat het om een omvangrijk contract gaat, is duidelijk. Euroclear Bank is actief in meer dan 90 landen en heeft kantoren, bijvoorbeeld, in België, Nederland, Frankrijk, Finland, Ierland en Groot-Brittannië. Het gaat in totaal om liefst 4000 werknemers. In ons land telt Euroclear ongeveer 2500 medewerkers.

Geen big bang

“We hebben de vervanging niet in één big bang uitgevoerd. Dat zou te veel risico’s inhouden,” vertelt Patrick Hubert. In een eerste fase werd van start gegaan met een pilootgroep van 287 gebruikers. Sommige kantoren zoals Amsterdam, Frankfurt en New York beschikten bovendien reeds over een Cisco call manager. Alle systemen zijn helemaal ontdubbeld voor ‘disaster recovery’ doeleinden want “telefonie is bij ons bijzonder kritiek. Er wordt ontzettend veel getelefoneerd bij Euroclear,” aldus Patrick Hubert. Bepaalde oproepen worden bovendien opgenomen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de Israëlische NICE Systems. Dat geldt ook voor het callcenter op basis van een oplossing van Genesys (Alcatel-Lucent). Die integratie werd verzorgd door NextiraOne in samenspraak met CapGemini.

Voor Quentris is Euroclear één van de belangrijkste klanten. Geen wonder dat ze ook gedurende de hele periode van de implementatie steeds personen ter plaatse hadden. “Het uitvallen van het telefoonsysteem is geen optie. Het moet 24 uur op 24, zeven dagen op zeven werken,” meent Patrick Hubert. Hij was aangenaam verrast door “de flexibiliteit en professionalisme” van Quentris.

Vandaag is 80 procent van de werknemers uitgerust met een voip-oplossing. Die is tevens geïntegreerd met de crm-installatie van Siebel. Het zou voor iedereen mogelijk zijn om zijn of haar telefoonlijn op te nemen zelfs in de andere locaties. In Frankrijk en Groot-Brittannië draait vandaag evenwel nog een draadloos dect-systeem. “Met de nieuwe voice-oplossing hebben we alle verkeer op één geïntegreerd mpls-netwerk overgeplaatst. Uiteindelijk draait het bij dergelijke grote projecten vooral om communicatie. En dat verliep prima”, aldus nog project manager voip Patrick Hubert.

Luc Blyaert

” Het uitvallen van het telefoonsysteem is geen optie. Het moet 24 uur op 24, zeven dagen op zeven werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content