Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Belgische Raincode, gespecialiseerd in migratieprojecten van legaatsystemen naar moderne technologieën, realiseert 90% van zijn omzet in het buitenland. Geen sant in eigen land dus.

“Het ‘laaghangend fruit’ was al geplukt op de markt voor de migratie van legaatsystemen”, opent Darius Blasband, oprichter van Raincode, die destijds een gelijkaardig product ontwikkelde in het kader van Phidani. Daarom focust zijn bedrijf op zeer specifieke technologieën, zoals de omzetting van bepaalde programmeertalen (PacBase, Delta Cobol, Ideal, Progress …), databases (CA Datacom of CA Ideal bijvoorbeeld) en legacy compilers. Het merendeel van de migraties gebeurt naar Microsoft .Net, Java, of opensource-omgevingen. “We concentreren ons op de meest complexe technologieën. Vooral omdat de gemakkelijkste migratieprojecten, zoals de overschakeling naar een erp-platform als SAP, allemaal al uitgevoerd zijn.”

Ten aanzien van concurrenten zoals BluePhoenix, Metaware of nog Sodifrance, zegt Raincode “te kiezen voor niches die andere bedrijven links laten liggen.” Ook het Belgische Anubex zou weinig of geen concurrentie vormen. Raincode werkt daarnaast samen met medecontractanten of als toeleverancier voor grotere projecten. “We zijn nu met een twintigtal mensen, maar dat kan oplopen tot zo’n vijftig medewerkers”, aldus Blasband. Hij stelt vast dat er in ons land weinig of geen grote migratieprojecten zijn. En hoewel de crisis een aanzet zou moeten zijn om kosten te besparen en dus oude systemen en stoffige applicaties vaarwel te zeggen, blijken veel bedrijven zich vast te klampen aan hun bestaande systemen en hun projecten eindeloos uit te stellen.

Partnerships

Waar Raincode zich momenteel op focust, zijn de Progress-systemen, waarvan er wereldwijd zo’n 3.000 tot 5.000 moeten bestaan (en zelfs om en bij de 30.000 als we de installaties aangepast aan de eigen bedrijfsnoden meetellen). Aangezien Progress zich vooral op de grotere kmo richt, zou ons land heel wat potentieel kunnen bieden, net als Latijns-Amerika. “Het gaat om een bijzonder complexe technologie, en wij zijn bijna de enigen ter wereld die ze beheersen”, zegt Philippe Fraysse, directeur verkoop en distributie. Volgens hem wordt er bij de meeste migraties overgeschakeld naar .Net of open source. Een ander steeds sterker partnership, met name door een beter gestructureerd aanbod, is dat met Microsoft. Raincode maakt nu ook deel uit van de Mainframe Migration Alliance (MMA). Feit is dat de gigant uit Redmond over aanzienlijke middelen beschikt. “Het is een echte oorlogsmachine”, aldus Fraysse. Raincode wil zijn oplossing nu verspreiden onder de verkoopteams van Microsoft, met de hoop dat die ze in hun catalogus zullen opnemen. “Zo zouden wij als OEM al in de beginfase van projecten tussenbeide kunnen komen.”

Marc Husquinet

‘We concentreren ons op de meest complexe technologieën.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content