Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Als specialist in migratie- en mainframetransformatie biedt het Belgische Raincode een gratis PL/1-compiler voor .Net aan. En het evolueert van diensten naar producten.

Het Brusselse bedrijf Raincode werd vijftien jaar geleden opgericht en helpt (grote) bedrijven bij hun moderniserings- en migratieprojecten van mainframe-infrastructuren. Ongeveer 2 jaar geleden haalde het bedrijf een zeer groot contract binnen met zijn PL/1 compiler voor .Net. In die tijd begon SDC (Skandinavisk Data Center, dat it-outsourcingdiensten biedt aan 124 Deense financiële instellingen) met een migratieproject van zijn schriftelijke online bankingapplicatie in PL/1 op mainframe (met een vermogen van 52.000 mips!) naar het .Net-platform dankzij de compiler Visual PL/1 van Raincode. Een project dat in de zomer van 2013 werd voltooid. Raincode biedt ook een CICS -en een compatibel sorteerprogramma DF-Sort aan.

GRATIS

“Nu de Cobol-compilermarkt volwassen is, hebben we besloten om versie 2.0 gratis aan te bieden, kwestie van voor wat buzz te zorgen”, aldus Darius Blasband, oprichter en ceo van Raincode. We willen ons businessmodel laten evolueren van de verkoop van weliswaar zeer rendabele, maar eerder cyclische diensten naar diensten gekoppeld aan een product die zullen zorgen voor de duurzaamheid van het bedrijf.” Darius Blasband maakt zich echter geen zorgen over de toekomst van Raincode omdat zijn product zodanig strategisch is geworden, dat SDC niet het risico zal nemen om ervan af te stappen.

Want gratis betekent niet dat Raincode inkomsten misloopt: voor de ondersteuning van het product moet er immers betaald worden. “We kregen al heel wat reacties, meer bepaald dankzij de sociale media.” Zo nam een grote Poolse bank contact op met Raincode voor een mainframemigratie (ongeveer 10.000 mips, toch ook niet mis), nadat ze het aanbod van MicroFocus en Fujitsu, de twee belangrijkste concurrenten van de uitgever, had afgewezen. “We stellen hen voor om een verbindingsagent ter beschikking te stellen, een ingenieur die voltijds aan het project werkt en beschikt over de nodige expertise, ervaring en autoriteit om dit project tot een goed einde te brengen. Heel vaak zien we immers dat de klant zijn omgeving niet goed beheerst, en dat is trouwens de belangrijkste oorzaak voor het falen van een dergelijk migratieproject.”

Raincode wil de platgetreden paden van zijn partners (waaronder Dell, HP, IBM en Accenture) vermijden door zich te beperken tot de ondersteuningsdiensten van het product.

GROEI

In de toekomst is Raincode van plan om een PL/1-compiler voor Unix voor te stellen, maar Darius Blasband voegt er wel direct aan toe dat “we goed moeten uitleggen wat we wel en niet doen.” Vooral omdat we wel degelijk kunnen spreken van groei omdat het aantal werknemers van het bedrijf op enkele jaren is gestegen van 6 naar meer dan 30. Zijn internationale expansie gaat intussen verder, met nu ook een dochteronderneming in de Verenigde Staten, en binnenkort misschien ook in Frankrijk en de Scandinavische landen.

Marc Husquinet

“We bieden deze Cobol-compiler gratis aan, maar voor de ondersteuning moet er wel betaald worden.” Darius Blasband

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content