Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Van meet af aan behoorde Riverbed volgens Gartner tot de leiders van wan-optimalisatie. Maar nu houdt het bedrijf zich geleidelijk aan ook bezig met de optimalisatie van prestaties, meer bepaald van applicaties en cloud storage.

Riverbed werd opgericht in 2002 en lanceerde 2 jaar later zijn eerste product voor de optimalisatie van bandbreedte in wide area networks (wan). Een markt waarin het bedrijf een leiderspositie heeft veroverd in editie 2012 van het magische kwadrant van Gartner, samen met Silver Peak en Blue Coat, vooral dan met zijn optimalisatie-appliances voor wan-verkeer.

Uitbreiding

Riverbed blijft zich naar eigen zeggen focussen op ‘performance’ en neemt hiervoor als uitgangspunt de diagnostische tools om vervolgens met een oplossing te komen. Maar daarnaast heeft het bedrijf besloten om zijn actieterrein uit te breiden en een ‘performance platform’ aan te bieden. Bewijs hiervan is de overname eind oktober van Opnet voor 1 miljard dollar. Opnet is gespecialiseerd in de monitoring van netwerken en applicaties en zijn aanbod zal in het Cascade-gamma geïntegreerd worden. Deze overname volgt op de verwerving in de zomer van 2011 van Zeus Technology, gespecialiseerd in application delivery en de optimalisatie van wan-prestaties. Riverbed zal naar verwachting zijn boekjaar 2012 afsluiten met een omzet van meer dan 1 miljard dollar.

“Door cloud, virtualisatie, big data en ‘bring your own device’ moeten we de it-infrastructuur herzien en de prestaties, beveiliging en it-kosten verbeteren, zonder de flexibiliteit uit het oog te verliezen”, aldus David Greene, chief marketing officer. Het paradepaardje van het aanbod van Riverbed blijft het Steelhead-gamma voor wan-acceleratie (meer dan 100.000 installaties volgens de uitgever). Het aanbod werd echter uitgebreid naar opslagoptimalisatie met Granite, dat “de Steelhead van de opslag” wordt genoemd en waarmee de opslag van het datacenter kan worden geprojecteerd naar remote sites, ongeacht de storage-fabrikant en met thin provisioning-, snapshot- en back-upopties. Daarnaast biedt Riverbed zijn product Stingray aan, een virtuele controller om applicaties ter beschikking te stellen in een cloudomgeving, evenals Cascade voor het beheer van netwerkprestaties, en Whitewater, een cloud storage gateway voor back-up en archivering.

De Belg Willem Hendrickx (ex-EMC) staat sinds juli 2011 aan het hoofd van de emea-entiteit van Riverbed als senior vice president of sales. Sinds juni 2011 bestaat er ook een Belgische dochteronderneming van de groep die klanten bedient als UCB, Solvay en de FOD Buitenlandse Zaken.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content