Panasonic is gespecialiseerd in robuuste laptops en tablets die verkocht worden onder de merknaam Toughbook. Wij testten de CF-53 laptop, die optioneel ook verkrijgbaar is met aanraakscherm.

Panasonic is een nichespeler in de laptopmarkt met zijn Toughbook-serie van ruggedized of robuuste laptops en tablets. Het kent in die relatief lucratieve markt nauwelijks concurrenten. Begin dit jaar sloot de NMBS bijvoorbeeld een contract af ter waarde van 7,3 miljoen euro om ruim 4.000 treinbestuurders te voorzien van Panasonic Toughbook CF-H2 tablets. Deze robuuste tablet zal de tot 20 kilogram zware boekentassen van de machinisten vervangen. Toughbooks worden ook veelvuldig gebruikt door brandweerkorpsen, hulpdiensten, defensie, transportfirma’s en in de auto- en luchtvaarindustrie. Zo gebruikt de Brusselse 112-dienst sinds het midden van vorig jaar Toughbook CF-19 laptops met software voor automatische geolocalisatie met video- en thermische camera.

Uitgebreid gamma

Het uitgebreide Toughbook-gamma telt minstens tien verschillende modellen, variërend van robuuste laptops over tablets tot kleine Windows-handhelds voor gespecialiseerde toepassingen in de industrie, hulpdiensten en gezondheidszorg. De hier geteste CF-53 is een semi-ruggedized laptop. Het toestel doorstaat een valtest van 76 cm. Alle poorten, waaronder usb 3.0-, hdmi- en firewire-aansluitingen, zijn afgedekt met onbreekbare, vochtbestendige kleppen. Toetsenbord en multitouch-aanraakvlak zijn spatwaterbestendig. De ultralichte, maar zeer stevige magnesiumlegering van het chassis is kras- en stootbestendig. Aan de voorkant zit een stevige uitrekbare draaghendel. De CF-53 weegt net geen 3 kilogram. Er zijn twee versies: met of zonder aanraakscherm. Voor het overige zijn de twee uitvoeringen identiek. Wel kunnen klanten op projectbasis opties zoals een modem, een sterkere batterij of een tweede netwerkaansluiting laten toevoegen.

Panasonic is ook specialist in batterijen, tot profijt van de Toughbook-gebruiker. De standaardbatterij gaat volgens Panasonic tot 10 uur mee. In onze testen klokte de autonomie af op een recordbrekende 578 minuten. Ter vergelijking: de in april door ons geteste, vergelijkbaar uitgeruste Dell Latitude 6320 hield het op een volle lading 402 minuten uit. Bijna tien uur autonomie voor een Windows-laptop met een Intel Core i5-2520 processor aan 2,5 GHz met alles erop en eraan is zonder meer indrukwekkend.

Scherm

Het model dat wij hebben getest, was voorzien van een resistief aanraakscherm met filter die de leesbaarheid van het scherm in zonlicht verbetert. Het aanraakscherm is een handige voorziening in gespecialiseerde toepassingen waar onderweg bijvoorbeeld snel data moet worden ingevoerd zonder gebruik van toetenbord of muis. Denk aan snelle data-invoer door interventiediensten of in de gezondheidszorg. Een stilus wordt overigens eveneens meegeleverd, want ook daar kan het scherm mee worden bediend. Onder Windows 8 komen de touch-mogelijkheden van deze robuuste laptop meer tot zijn recht, zoals wij merkten toen we een upgrade met de rtm-versie uitvoerden. De upgrade naar Windows 8 verliep overigens honderd procent probleemloos. Alle devices functioneerden zoals voorheen.

De Panasonic Toughbooks zijn ontworpen om lang mee te gaan. De CF-53 zal ook nog op de markt zijn lang na de officiële introductie van Windows 8. Het is daarom goed nieuws dat de meest recente Windows-versie probleemloos op deze laptop draait.

Prestaties

We hebben de CF-53 getest volgens dezelfde methode als de zakelijke laptops in DN nr. 8 van 27 april. De Toughbook scoort 2200 punten op de PCMark 7 benchmark, haalt een Windows Experience Index (WEI) van 4,7 en scoort 3799 punten op de 3D Mark 2006 grafische benchmark. Onder Windows 8 daalde de WEI lichtjes tot 4,5 (te wijten aan lagere grafische testcijfers). Uit deze en andere benchmarkcijfers berekenen we een gewogen relatieve prestatieindex op 100 punten. Met een prestatiescore van 48/100 doet de CF-53 het beter dan de vergelijkbare, maar niet-robuuste Latitude 6320 die 45/100 haalde. De prestaties zitten op hetzelfde niveau als de in april geteste Dell Vostro 3350, Lenovo ThinkPad T520, Sony Vaio VPC-SB3S9E en HP ProBook 6560b.

CONCLUSIE

De CF-53 heeft als voordelen zijn robuustheid, zijn aanraakscherm en zijn lange autonomie. Belangrijkste nadeel is dat hij enkele honderden grammen zwaarder en enkele centimeters dikker is dan een vergelijkbare normale laptop. Nog een minpuntje is zijn relatief hoge energieverbruik (piekverbruik van 83 Watt).

INFO

PRODUCT: TOUGHBOOK CF-53

PRODUCENT: Panasonic, www.toughbook.eu

PRIJZEN (excl. btw): Gewone versie: a1550. Touch-versie: a1900.

TEST VAN 14 ZAKELIJKE LAPTOPS IN ONLINE ARCHIEF

In Data News nr. 8 van 27 april testten we 14 zakelijke laptops. Betalende abonnees kunnen dit artikel gratis opvragen in ons online archief: http://datane.ws/dnarchief

Jozef Schildermans

Partner Content